Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Ремонт на битова техника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Ремонт на битова техника
Има ли идея да се направи такъв раздел или нарочно не се прави за да не се напълни форума със сервизни техници?

Питам щото ми изникна въпрос за един усилвател и се сетих че може би няма да е лошо да има такъв раздел.

Нед Май 19, 2024 11:38 pm
Профил

Мнение Re: Ремонт на битова техника
velio написа:
... за да не се напълни форума със сервизни техници?
...

Ако бях сервизен техник, щях много да ти се обидя :)

Пон Май 20, 2024 11:55 am
Профил
Аватар

dan написа:
velio написа:
... за да не се напълни форума със сервизни техници?
...

Ако бях сервизен техник, щях много да ти се обидя :)

Знам, помислих си го, но в същото време си помислих че много обидчиви станахме последните години... Та...

От друга страна сервизните техници са една особена порода хора, не обичат да споделят информация и само гледат сеир отстрани. Но пък нямат спънки да питат, ако не знаят.

Пон Май 20, 2024 5:05 pm
Профил

Ами без да искам да обидя никой сервизен техник, защото тук има колеги които се занимават с ремонти, но моето впечатление е, че повечето идея си нямат от това което правят, в смисъл нито разбират как работят нещата, нито защо схемата е така или иначе, карат на база проба грешка, и по заучени методики. Не, че в това има нещо лошо, трябва и тая работа да се върши от някого, но дразнещо е че се имат в същото време за много разбиращи.

Пон Май 20, 2024 7:05 pm
Профил
Аватар

Има си тема, това май е достатъчно

Пон Май 20, 2024 9:11 pm
Профил
Аватар

Много пъти са ме питали "защо не съм правел ремонти" - ами сметката не излиза - като загубя два дена да правя ремонт на нещо дето струва 100 лв. как да му взема 300 за два дена диагностика? Странно ми е как все още има хора дето се занимават и как въобще им се връзва бюджета. Интересно ми е в развития капитализъм има ли въобще такива сервизи? Тука работата ясна - едно време руските и българските телевизори си ходеха на сервиз най-редовно и имаше работа не за един а за по 10-тина техника в един сервиз и има някаква инерция - в Разград май вече никой не остана - едните си отидоха на едно по добро място другите си намериха друга работа. Имам един комшия дето работеше в такъв сервиз - сега е учител по "нещо" в механото.

Сря Май 22, 2024 7:40 am
Профил ICQ

Ами за лаптопи и телефони има и не е лош бизнес. За друго не виждам, но не значи че нейде няма.

Сря Май 22, 2024 8:11 am
Профил
Аватар

За лаптопи и телефони да - ама да потрошиш седмица да ремонтираш телевизор дето струва нов 500 лв. и да вземеш 50 лв. за тоя ремонт - някак си не излиза сметката - поне на мене - щото заплатата ми е повече от 500 лв. на седмица - аз за мен не виждам как може да излиза сметката. Даже и за ден да се ремонтира пак не излиза сметката - трябва да е ремонт дето да го направиш за час максимум. И трябва да имаш опашка от клиенти - пък те сегашните техники я се счупи я не. В къщи имам един телевизор дето матрицата му си заминава ама той вече че толкова стар че едва търкаля новите версии на софтуерите. Една подсветка се сменя за около два часа без да се бърза много (да не говорим от риска да счупиш LCD-то) - 100 лв. подсветката, 100 лв. за труд и 100 лв. застраховка - ми той човека да даде още 200 и ще си купи нов... Грета няма да се изкефи ама това е положението с тая техника в момента. И при ремнтите на промишлено оборудване е същата история. Имаме един дето ни ремонтира инвертори - не знам как му се връзват сметките. В общи линии при него ходят неща за спасяване дето отдавна не се произвеждат и нямат директен заместител. Имахме дилема с един клиент преди месец за един такъв инвертор - направо го сменихме с нов съвсем различен - някво Lenze - един път сменян и един път ремонтиран - не се произвеждал - ми сложихме нещо дето днес го поръчвам утре е при мене. На клиента престоя на машината за един ден му е по скъп от чисто нов инвертор...

Сря Май 22, 2024 10:59 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Момци , тук темата е малко като философският Въпрос "Защо са ни бебетата ?!?" ... само ревът , дрискат и полза никаква ...

Сря Май 22, 2024 6:43 pm
Профил WWW
Аватар

Cekins написа:
Много пъти са ме питали "защо не съм правел ремонти" - ами сметката не излиза - като загубя два дена да правя ремонт на нещо дето струва 100 лв. как да му взема 300 за два дена диагностика? Странно ми е как все още има хора дето се занимават и как въобще им се връзва бюджета. Интересно ми е в развития капитализъм има ли въобще такива сервизи? Тука работата ясна - едно време руските и българските телевизори си ходеха на сервиз най-редовно и имаше работа не за един а за по 10-тина техника в един сервиз и има някаква инерция - в Разград май вече никой не остана - едните си отидоха на едно по добро място другите си намериха друга работа. Имам един комшия дето работеше в такъв сервиз - сега е учител по "нещо" в механото.

В някакъв момент ремонтите стават повторяеми. Т.е. едни и същи дефекти, един и същи подход. Ако е по-сложно - човека се отказва. Случвало ми се е да ремонтирам неща на шефа, дето са му отказали в сервиз. Ами... действително се наложи да се поблъскам повече време, ама какво значение има - за мен заплатата си тече на края на месеца, дали ще правя това или друго - все шефа плаща. Но за сервиза не е така и явно си подбират ремонтите. А и вече се сменят цели модули, едва ли някой ремонтира на ниво компонент...
За един от последните модели на Нисан (на 3-4 години) се оказва че няма резервни части за скоростната кутия - нито уплатнения, нито нещо друго. Само цялата кутия като модул.
Но нещата не може да продължават така безкрайно, мисля че по някое време ще се обърне палачинката и ремонта пак ще стане рентабилен бизнес.

От друга страна се възражда частично култа към ретро апаратурата. Там цената на устройството и цената на ремонта не са по никакъв начин свързани и ремонта може да е доста по-скъп от самото устройство.

Чет Май 23, 2024 6:44 pm
Профил
Аватар

velio написа:
От друга страна се възражда частично култа към ретро апаратурата. Там цената на устройството и цената на ремонта не са по никакъв начин свързани и ремонта може да е доста по-скъп от самото устройство.

Има техники и техники. Наскоро гледах в Ибей някакви дърти Накамичита. Инфлация, при това голяма...
Преди хуйовид@ и войните имаше екземпляри по 8к ойро. Сега същите модели гонят двайска.
За такива техники всяка сума и време за ремонт са оправдани. Стига да има кой да ги купи де...
А и ако човек го влече подобна техника, ремонтът им е интересно занимание. Отделно че има какво да се види и научи от дедовците.

В долапа имам един разглобен Дракон. Ще изчакам да поскъпнат още малко, и току виж съм се наканил да го сглобя и да му взема някоя пара. :mrgreen:

Чет Май 23, 2024 7:01 pm
Профил
Аватар

На предната работа шефа от време на време ми носеше боклуци да ремонтирам. На тази шефа ако има желание може и сам да си ги ремонтира и не съм имал такива поръчки. А ми е губил времето да ремонтирам печка духалка дето на промоция в Кауфланд е 15лв.

Ремонтите на ретро техника може и да са рентабилни ама са много ограничени като обем - няма нужда от 5 сервиза в един град от 20-30к жители - както беше тук в Разград преди няколко години. Същото е и със сервизната апаратура - там за цяла България да има 5 човека да ги правят ще е напълно достатъчно.

Пет Май 24, 2024 8:01 am
Профил ICQ

Cekins и аз съм имал случай да ми носят за ремонт печки духалки по 20 лева , чийто ремонт струва повече ... и хората си плащат и са благодарни за услугата (незнам , вероятно сантиментална стойност , или просто навик да си ползваш КОНКРЕТНИЯТ уред).

Но болшинството ми от "икономически неоправданите " ремонти са да кажем на стари бойлери ... но има "нюанс" - възрастни хора , децата им в чужбина (работя с много частни клиенти ... нямате си на идея колко много стари изоставени хора има !) , айде ако е изгоряла лампа в коридора - ще я смени любезен съсед ... веднъж , два пъти някой ще им помогне , НО когато опре до "тривиален ремонт" на ръждив бойлер (който реално струва 20 лева вече) - нали ... то не е само да си купиш нов , трябва да се демонтира старият , да се изнесе до контейнерите , да се спазари и донесе , да се окачи и подвърже ... Ако за повечето от нас (сега на тия ни "средни" години) това изглежда като 2 часа работа и -300 лева , за един възрастен и сам човек е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА (следва къпане със студена вода - говоря за Стара Загора - без централно парно) ... В тия ремонти започваш да разбираш ,че не всичко лежи само на "финансовата обосновка" .

Разбира се "поучителната историйка" е Частен Случай , аз не реставрирам древни осцилоскопи за който дори е трудно да назовеш цена ... Но когато Човек си намери място под Слънцето и си гледа Работата Съвестно , дали днес ще изкараш 30 или 300 лева - все ще си легнеш с Добри Мисли & Спокойно Сърце !

Пет Май 24, 2024 8:33 am
Профил WWW
Аватар

Както казах не се занимавам с ремонти въобще. Нито да ходя по домове да ремонтирам бойлери. Достатъчно ми е че не мога дори и в къщи понякога да си оправя дреболиите. Не съм стигнал до етапа в който мога да работя благотворително.

Пет Май 24, 2024 9:42 am
Профил ICQ

Ами има неща които си струва да се ремонтират, и да понякога въпроса не е колко струва новото.
На мен ми харесва да го правя, но когато не е работа :) Примерно преди година сменях лагери на пералнята, ама то не беше само лагер, главината с оста и нея, уплътнения айде като части не струваше много 100-на долара, но като време сигурно отидоха 8-10 часа общо. Лагерите и оста бяха ръждясали, няма вадене. Айде оста я извадих като срязах сепаратора и извадих съчмите, ама външната гривна ...голяма мъка беше, външното тяло пластмаса ни да нагрееш ни да го насилваш много ...вложеното време само е колкото две нови, отделно, че тая няма да изкара много още защото барабана е корозирал в точките на заболтване ама те на ...

Пет Май 24, 2024 4:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща