|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 am
За или против модерирането на теми в MCU-BG
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Напоследък рядко имам възможността да чета във форума поради заетостта си... но при всяко следващо влизане искачат теми и отговори на участници с изкривено в пространството съдържание или неотговарящи даже на обикновени морални правила за разговор. Поражда се едно голямо желание в мен да изтрия няколко реда или поста на съответните участници, тъй като усещам как със всеки изминал ден умира част от атмосферата на форума, скоро ще дишаме само изпарения от "чорапите" на новодошли участници. Това което имам в предив е, че напоследък все по-често се налага някой от "старите" участници във форума да посъветва "нов" участник за начина му на писане, тона който употребява и типа клавиатура, който ползва. Ще дам пример:
Тема в която участник доказал пред останалите опита и ентусиазма си задава въпрос с определена сложност. Неспазването на няколко елементарни правила на правопис (според мен и на правоговор), месенето на участници с недотам изграден опит (в случая бих казал и с клавиатурата):
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 1970#21970
води до появата на друг пост (в най-добрия случай само на един):
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 1986#21986
Наличието на подобни теми и постове в последно време се увеличава квадратно. Според мен има необходимост от двама модератори, следящи за подобни теми и постове и регулиращи "количеството излишна вода", вие как мислите?
|
| Сря Мар 08, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
За съжеление напоследък определено се усеща нуждата от модератор ... гласувам ЗА.
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Мар 08, 2006 4:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да простотията масово взе да навлиза и тук....
За
|
| Сря Мар 08, 2006 4:38 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
ГОЛЯМО ЗА
|
| Сря Мар 08, 2006 5:25 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Твърдо ЗА
|
| Сря Мар 08, 2006 5:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, обаче проблема се състои в определянето на това кое е простотия и кое не е ....
|
| Сря Мар 08, 2006 6:11 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами лично мнение, това например не е толкова от простотия колкото от бързина, човека не е прочел правилата на форума или тепърва пише във форум изобщо, бърза и забравя да превключи на кирилица:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1959
Решението, учтиво да бъде помолен да си корегира текста на български език, както и подсказва мнението на bateAz. На мястото на "Gost" бих си помислил, че хората във този форум се държат страшно връждебно, но от сегашния ми поглед го приемам като шега, даже се засмях като го прочетох, свалям шапка на bateAz за оригиналността му
Ще си позволя да дам за втори път един и същи пост за пример кое според мен е простотия:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 1970#21970
.. и по-конкретно следното обръщение от 18 годишен:
Нищо лично към участника, трудно ми е да разчитам написаното от него, независимо, че пише на кирилица:
Следващото неприятно нещо, според мен тук всички сме равни, не се чувствам по-специалист от никого, но когато давам мнение за каквото и да било, гледам да съм наясно за това, което пиша, ако не съм, казвам. Не ми е приятно хора със малко знания и голямо самочувствие да скачат със зъби и нокти и да се бият в гърдите, че имат няколко стотин поста повече от други.
Ако бях модератор, на първия пример бих посъветвал участника чрез лично съобщение да си препише поста на кирилица, да му пратя линк със правилата на форума и да му пожелая приятен ден....изпитано е, работи
На втория пример който давам бих се замислил доста какво точно да направя за да накарам участника, дал мнението да корегира написаното от него, така че да не носи обидно или егоцентрично съдържание, но предполагам няколко червени букви отдолу биха го осмирили. Пак казвам, нищо лично! Всички сме хора, правим грешки
|
| Сря Мар 08, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
ЗА !
Но от опит следният съвет:
Без право за триене или променяне на текста написан от потребител От модератора.
А да има да направи забележка или препоръка като редактира - допълни даденият пост / мнението /.
И при повторно нарушение от същото естествено -> т.е не взимане в предвид тази забележка / препоръка да се налага ... бан за 1 седмица примерно , НО ДА НЕ СЕ ТРИЕ или редактира самото мнение ; освен ако не съдържа обида и подобно. Т.е технически неточности не трябва да подлежат на редактиране от модератор 
|
| Сря Мар 08, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Напълно съм съгласен ... бух добавил също че ако ще има модератор то той трябва да е еднакво толерантен .. както към новодошлите така и към по-напредналите участници ... Както каза Predator_MF това ... неозначава че си "по-велик" от другите.
Аз лично бих предложил Predator_MF за модератор ... най-малко поради факта, че досега нито един път не съм виждал да си изтърва нервите в някои пост .. та било то с причина или без ... а това говори много 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Мар 08, 2006 7:10 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
@the_real_maniac, чак се чудя как се сдържам след последното ти мнение да напиша нещо с големи червени букви, сега като се замисля май няма да има много смисъл да го правя, вероятно няма да му обърнеш внимание... Искам да си прочетеш поста (20-те реда които си написал, или общо 1 съдържателен някъде между редовете) и да ми кажеш ти лично какво разбираш от него....защото аз единственото (освен подписа ти) разбирам че клавиатурата ти нещо не е в ред. Не забелязваш ли напоследък колко хора ти натякват, че постовете ти са трудни за четене (аз дори не ги чета, заради многото редове и малкото полезна информация), сигурен съм, че можеш малко по-правилно да пишеш, просто трябва някой да ти го каже лично...
PS: "бан" се прави в детските чатове, когато някой потребител не се хареса на администраторите, ако го нпаравим и тук ще стане като затвор...
|
| Сря Мар 08, 2006 7:23 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Re: За или против модерирането на теми в MCU-BG
Значи не мога да разбера към мен имаш ли насочен упрек или не , защото така както си го написал с НЕДОМЛЪВКИ не се разбира, но ...
В темaта, която цитираш проблема беше , че някои хора не спираха да пишат едно и също: "защо не ползва ПК , вместо да _прави_ , каквото е решил да _прави_" , а не друго.
|
| Сря Мар 08, 2006 7:32 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
"Значи не мога да разбера към мен имаш ли насочен упрек или не , ""
Реално вманиачений!
Май само ти не разбираш дали има упрек към теб или не?
"защото така както си го написал с НЕДОМЛЪВКИ не се разбира, но ... "
Това което според теб е НЕДОМЛЪВКИ явно е последна форма на учтивост.
Постоянно изтъкваш ,че нямаш проблеми с английския и немския пък българския определено ти куца?!
(и писмено и като разбиране май?)
И какви са тези постоянни иширети __CUT__ , __EDIT__ и тн.?
Директиви?
Нови типове в C++?
Форумен скрипт език?
Част от мисия която другите не разбират?
|
| Сря Мар 08, 2006 7:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз лично си прочитам всеки пост преди да натисна бутона 'прати'. ако всеки го прави, ще е ясно, че поста отговаря на интелектуалното му ниво, а не на бъгава клавитура.
поправям грешки, дори и като ги видя по-късно - има си едит. не променям обаче никога поста по същество. някой хора даже пишат накрая 'ЕДИТ' за да се знае какво са променяли. похвално!
основните писачи тук са хора, на които времето им е ценно. дори прочитането на постове, отнема време, така че, когато някой пуска пост трябва да се съобразява с това. този форум НЕ Е място за дрънкане и за мерене на пишки, а за обмен на конструктивни и съществени идеи, помощ при диагностициране на проблеми, които обаче не трябва да са на нивото "сбъгяса ми съ понито на тъпото ХР, ся ко да праа?"
може би трябва да допишем едно правило в този дух.
може да има още някой модератор да помага на реконструктора - все пак всички сме му задължени за форума, че да му ядем времето допълнително. най-добре е да не се обръща внимание на дебилски теми, те си затихват сами. ако някой вземе да разводнява важна тема, ще му правим забележки (аз съм си позволявал няколко пъти такива). според мен единсвено в "общи приказки" може всеки да изразява всякакво мнение, но пък може и никой да не го чете
не съм фен на грубото модериране. то е някакъв вид мерене също. разбира се, срещу клиничните случай трябва да се прилага твърдо лечение, но това е като крайна мярка
|
| Сря Мар 08, 2006 7:48 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
1.хмм точно обратно , че имам някои съществени проблеми с английският и с немския.
2. долните черти се ползват за подчертаване , cut -> режа - това ясно и в пощенските списъци се ползва доста, когато цитираш част от нечие писмо. хем кратко, хем разбираемо
3. Казвайте си нещата в прав текст , иначе няма какво да се ядосвате/ядосваш, че не Ви разбирам/е, хъх.
|
| Сря Мар 08, 2006 8:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
the_real_maniac да вземеш да млъкнеш,толкова глупости си постнал в тоя форум ......... ясно е време да си преосмислиш начина по които комуникираш с останалите.
Може би ще ти помогне ако вземеш да попрочетеш някоя и друга книжка. Не за техника,не за програмиране ...... предполагам ще ти помогне да започнеш да се изразяваш човешки.
А тук става дума не специално за теб.
Започнаха да се появяват купища полуидиоти тук,трябва с твърда ръка да се отрязват от самото начало. Иначе тук ще стане място за сбирка на тъпанари и закономерно сериозноите хора ще спрат да влизат тук.
От това полза никаква.
Още ме е яд на някакъв полуидиот дето беше пуснал тема "Трудно ми е" не можел не знам си какво да намери ако можело някои да му помогне. Ами това може ли да го напише за заглавие на тема някои с нормална мозъчна деиност.
Или разни образи дето в всяко изречение по една 2 грешки имат,дето си личи че не са грешки от писането ами от неграмотност. Ами какво да очакваме от такъв човек,каква му е работата тук?
|
| Сря Мар 08, 2006 8:03 pm |
|
|