Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
Най вероятно нямаш начална инициализация по Л-линията пробвай да окъсиш к-л на ЕКУ-то и подай само к линията от адаптера.

Точно това е причината и според мен. Нямам инициализация. Когато правя комуникация с ЕКУто в колата се чува някакво "цъкане" подобно на рийд реленце в самото начало при инициализация. После при комуникация като се върже стабилно не се чува. Тук при това ЕКУ не се чува такова цъкане, т.е. все едно не мога да го "събудя" ЕКУто. Опитах и този варянт с укъсяване на К и Л линиите откъм ЕКУто и връзването им с К линията на адаптера, но в този случай ми дава също съобщение, че не може да синхронизира бодрейта.

Цитат:
Имах в предвид това:
http://www.sjmautotechnik.com/trouble_s ... /ecuf.html
като споменах за тестване с лампата...

.....
т'ва пробва ли го ??

nickich, това не мога да го експериментирам. На картинката са дадени 3 букси. Тази синята аз я нямам, а както виждам и тя влиза употреба. Дори нямам представа за какво се ползува. При мен са само черната за захранване и бяла - за К и Л линийте. Има ли начин тази лампа (светодиод) да се върже само с двете? Моля те също да обясниш каква ти е идеята. Дори да успея да вържа диагностичната лампа, тя ще ми даде подред всички грешки (а те ще са много поради факта, че нямам нито един датчик вързан към ЕКУто). Това какво ще ми помогне за проблема с комуникацията??? Извинявай приятелю, но немога да се сетя :) . Хайде поздрави и благодаря за помощта, но ще ми е необходима.

Пет Окт 20, 2006 7:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ползвай следната схема за кл адаптер и невръзвай 4-ти крак

Прикачени файлове:
2kl_small.gif
2kl_small.gif [ 34.95 KiB | Прегледано 4978 пъти ]
Пет Окт 20, 2006 9:49 pm
Профил

Мнение 
4-ти крак на МС33199 :oops:

Пет Окт 20, 2006 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря, fidan но кое те кара да мислиш, че адаптера който ползвам е причината да не комуникира с това ЕКУ. Да не забравяме, че все пак с това на колата се връзвам без никакъв проблем. Не мога да разбера каква ти е идеята :) . Освен ако смяташ, че 5те бода не ги изработва коректно. Иначе идеята ти не е лоша да направя и този адаптер. Проблемът, е че нямам MC33199 и трябва да си поръчам, а също така и платка да направя, защото тази схема е SMD и трудно ще я направя в изпълнение висящ монтаж. Знаеш ли друг софтуер за комуникация с тези ЕКУта на Ауди под Уиндоус подобен на VAG-COM, за да съм сигурен окончателно че не е от софтуера проблема? Благодаря.

Пет Окт 20, 2006 10:09 pm
Профил

Мнение 
При някои контролери инициализацията е само по Л-линията а VAG-COM -ма го пуска само по К , с горната схема го пуска и по 2те линии . Други програми са : VAG-Tool, DIAGRA , VAS51?? има и други но тия са достатъчни, но за да ги ползваш ефективно трябва да инсталираш Elsa (сервизния софт на VAG групата за теб по-конкретно Audi базата)

Пет Окт 20, 2006 10:35 pm
Профил

Мнение 
Ако ще работиш само с твоето ауди, направи си схемата с оптрони която я дават за VAG-COM-a.

Пет Окт 20, 2006 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А няма ли начин да преправя мойта схема? Ако нестава ще направя и другата. Вероятно има разлика м/у мойто ЕКУ на колата и това което съм взел. Колата ми е 95, а взех ЕКУ 93г. Мислех си че комуникацията е същата и няма да има голяма разлика (най-много един два датчика), но се оказва, че и комуникацията е различна при двата модела. :(

Пет Окт 20, 2006 10:45 pm
Профил

Мнение 
Пробвай да я преправиш. то май тябва само 2 диода напрво от ТХ и RST и един резистор да отидат на базата на транзистора . При Ауди има всякави изгъзици (с извинение) например ECU Hella или Hitachi дето работят на различна скорост на обмена (примерно 2400 бода). Аз се мъчих с едно В4 КЕ_Мотроник (механичен инжекцион 96г !!! ECU Hella) прочетох всичко освен двигателя . Та от това ECU дето си го взел можеш и да прочетеш нещо примерно Live data група 000 и после ред о 6 цифри без обяснение и да се чудиш какво е това и да се ровиш после 2 часа в Elsa-та да разбереш какво си видял.

Пет Окт 20, 2006 11:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
daniel_stefanov написа:
...

Едната букса е с К и Л линия, а другата е захранване (+ и -)... Ако успееш така да прочетеш кодовете, малко вероятно е да успееш с комуникацията с ПЦто.....

Пон Окт 23, 2006 10:19 am
Профил

Мнение 
Оф,...
Ела да ти направим диагностика , ще видиш доста неща...
Какво се мъчите?

Съб Ное 04, 2006 1:19 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
@plm - не си чел внимателно темата - човека не иска да си прави диагностика на колата - целта му е малко по - друга :wink:

Съб Ное 04, 2006 4:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@plm -къде т'ва?

Пон Ное 06, 2006 5:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Здравейте,
След доста дълго прекъсване мисля да възобновим малко тази тема. Предполагам, че след толкова дълго време вече сме понатрупали повече опит и този път борд компютъра ще бъде завършен докрай.

Прочетох отново цялата тема и оставам с впечатление, че основно проблемът идва от синхронизацията с ЕКУто на колата както казва fidan. Ще направя схемата с оптроните която я дават за VAG-COM-a и ако тръгне всичко значи това е причината. Имам наколо въпроса относно тази схема.
Схемата е това:[/img]

1. Какви оптрони са подходящи за случая? Имам CNY17-3. Ще свършат ли работа?
2. Крачето на базата на предаващия транзистор на оптрона да го оставя ли висящ или се връзва?
3. Каква е стойноста на C1 във схемата? Виждам че е филтриращ и не е от значение за комуникацията, но все пак!
4. Транзисторите точно тези ли трябва да бъдат?

Поздрави на всички!

Прикачени файлове:
adapter_standard_175.png
adapter_standard_175.png [ 7.11 KiB | Прегледано 5662 пъти ]
Пон Яну 21, 2008 4:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Супер са за целта.
2. Оставяш го висящ.
3. Аз бих сложил 2бр - един електролитен 22...47микрофарада + един 100нано.
4. Става със всякакви, подобни на ВС-то разбира се.

Пон Яну 21, 2008 5:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
daniel_stefanov написа:
Здравейте,
След доста дълго прекъсване мисля да възобновим малко тази тема. ...

Привет 8)
Радвам се че все още не си загубил интерес към темата. Аз също се захванах със правенето на борд комп така че мисля ще си бъдем полезни.
ЕКУ-тата ни имат сходна комуникация. Аз лично ползвам интерфейса описан тук http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=4993.
И не срещам никакви проблеми. Има даже и версия с един транзистор но при нея трябва да се инвертират битовете когато се изпращат.

Ползвам компилатора на MPlab и там няма проблеми с превключването на USART-а в рънтайм. Не се ползват директиви на прекомпилатора за тази цел както е в CSS. Ако не ползваш все още CSS не виждам причина да правиш интерфейса с оптроните.

Вто Яну 22, 2008 3:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща