Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автомобилче за софийските задръствания? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Автомобилче за софийските задръствания?
Какво да му казвам - не го ли гледаш, че и без това не ще да слуша какво му се говори, даже тръгна да ни просвещава :D .
Иначе литиевите батерии не гърмят толкова лесно и бързо от висок ток, да не говорим пък че вече има такива, дето колкото и ток да им осигуряваш, те си дърпат точно колкото им трябва. Е верно са "малко" скъпички, ама на кой му пука.

Рек, заеби я тая работа с кондензаторите и електромобилите въобще и се концетрирай върху това да не ти пука колко бензин ти гори колата :D .
Иначе има и по-хубаво от турбиниран V6 - вика му се турбиниран V8 :D .
Аз лично много се кефя на електро ентусиастите - дето се вика, тъкмо ще има повече и по-евтин бензин за мен :D .

Сря Дек 04, 2013 8:04 pm
Профил
Аватар

SRT10? :D

Сря Дек 04, 2013 9:14 pm
Профил
Аватар

Фаровете - не може светодиодни. За дневните може, ама за през нощта не дават. Отоплението е сложна работа - по принцип май има начин да се ползва топлината от електрониката ама не знам стиага ли.

Сря Дек 04, 2013 9:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Единствената разлика на английските автомобили от останалите е, че жена ти мрънка от ляво!

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Дек 04, 2013 9:54 pm
Профил WWW

Концепцията с двигател-главина не струва - изглежда яко, но е против един базов принцип - масата на всички елементи, които са от "долната" стана на окачването, не-федериращата маса, трябва да се минимизира за да се постигне комфорт. Затова окачванията на новите коли са алуминиеви.
Иначе 50квт ми се виждат нереално много, ама то зависи колко тонова каручка ще се прави на тролей.

Сря Дек 04, 2013 10:07 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
SRT10? :D

SRT10 e V10 не V8 ама не бих му се разсърдил нищо, че е "камионски" двигател и че има още два цилиндъра де :D . Иначе аз по си падам по S63B44TU, а ако трябва да е V10 тогава - S85B50 ама той пък няма бууст :D .

Сря Дек 04, 2013 10:18 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Концепцията с двигател-главина не струва - изглежда яко, но е против един базов принцип - масата на всички елементи, които са от "долната" стана на окачването, не-федериращата маса, трябва да се минимизира за да се постигне комфорт. Затова окачванията на новите коли са алуминиеви.
Иначе 50квт ми се виждат нереално много, ама то зависи колко тонова каручка ще се прави на тролей.

Всяко решение търпи някакви компромиси. Самата идея за малък автомобил и комфорт е леко странна.

Освен това ми се струва, че има някакво объркване на мерните единици. Към колелата трябва да се подаде въртящ момент Х. Какъв двигател може да го осигури е трета тема.
Електродвигателите имат различно КПД от ДВГ. Мощността им също се измерва по различни методи. Директното съпоставяне на параметрите им ми се струва не съвсем удачно.
Различна е и кривата на въртящият им момент.
Казано иначе, ако автомобил с ДВГ 50kW върви по даден начин, не трябва да се очаква че електромобил със същата мощност на двигателя ще върви пак толкова. На теория би трябвало да върви повече...

Сря Дек 04, 2013 10:55 pm
Профил
Аватар

Май и на практика върви повече, естествено докато не свършат батериите :D .
Относно парното, дето май Сekins спомена, че не знае как точно се реализира. Продават едни електрически нагреватели, дето се слагат в системата на парното и като не работи двг-то или ако нацяло липсва те топлят антифриза, дето циркулира. Естествено ебават мамата на батериите.

Сря Дек 04, 2013 11:14 pm
Профил
Аватар

Да върви кога? къде? как? 50 киловата са си 50 киловата. Тука става въпрос за максимална мощност. И понеже май аз карам най-малолитражния автомобил тука - ще кажа какво е с 50 киловата и много леко купе : от 0 до 50 - малииии огън и жупел - първите 50 метра алфа 156 2.0 туинспарк върви наравно с мене. На втора мога да стигна до 70; на трета 100; на четвърта 130; за съжаление на 5-та до 150 с клизма. Толкова за градското - извънградско ускорение от 90 до 110 (с цел изпреварване на тир) - мъка човек - 1 километър видимост напред трябва да имам за да се осмеля да изпреварвам и трябва да включа на трета. Всичко това са все настъпване в максимума на моторчето - ми толкова си може. Освен това да не забравяме законите на физиката - енергията нужна за ускорение нараства квадратично. 50 киловата може да са достатъчни за градска кола, обаче за извън града - абсурд.

Едит : абе то има една камара транзистори дето си топлят - та май го ползват това - говоря за изцяло електрически автомобил. То като има гориво - ясна работата. Тука напоследък са много модерни печки с течно гориво - нафтаджиите си слагат такива - обаче те са да стоплят колата сутрин преди да тръгнеш за работа. За бензин не знам има ли. Едно време на баща ми запорожеца парното му беше на бензин - то си е печка всъщност де.

Сря Дек 04, 2013 11:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Да върви кога? къде? как? 50 киловата са си 50 киловата. Тука става въпрос за максимална мощност...

Съпоставяш мощност измерена на вала на ДВГ и електрическата мощност на електродвигателя? 8O :D

Накара ме да погледна дали темата не е в "безумни идеи"... :D

Сря Дек 04, 2013 11:43 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Desert Leo написа:
Рек, наскоро ме возиха в хибрид и забелязах, че при спиране има заряд на батерията, но за кратко в началото на самото спиране.

Естествено, не би искал литиевите батерии да се взривят когато им пуснеш твърде голям ток.

Всъщност, имах предвид, че в градски условия няма много върможност за рекуперация. Скоростта обикновено е малка и под определена стойност няма генератор, който да може да даде необходимото напрежение за зареждане.
Автомобилът беше Лексус RX400h и гледах индикатора на таблото, не съм мерил :wink:.

И... батерията не е литиева. Ето ти малко данни:
http://avt.inel.gov/pdf/hev/batterylexus4807.pdf

Чет Дек 05, 2013 8:56 am
Профил
Аватар

То генератор може да се направи ама колко ще е голям? Ако пък е малък ще иска сериозен мултипликатор - пак едни железарии тежащи незнайно колко...

Чет Дек 05, 2013 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

itso.t написа:
Cekins написа:
Да върви кога? къде? как? 50 киловата са си 50 киловата. Тука става въпрос за максимална мощност...

Съпоставяш мощност измерена на вала на ДВГ и електрическата мощност на електродвигателя? 8O :D

Накара ме да погледна дали темата не е в "безумни идеи"... :D

Ами аз още отначало се чудя, как спокойно си говорят за 50кW електрически...Това ще стане наистина куршум на старта при 500-700кг собствено тегло. Друг е въпроса, че 50kW са ужасно много и според мен са си за Безумни идеи като реализация. :)

Чет Дек 05, 2013 4:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
Всъщност, имах предвид, че в градски условия няма много върможност за рекуперация. Скоростта обикновено е малка и под определена стойност няма генератор, който да може да даде необходимото напрежение за зареждане.
Автомобилът беше Лексус RX400h и гледах индикатора на таблото, не съм мерил :wink:.

И... батерията не е литиева. Ето ти малко данни:
http://avt.inel.gov/pdf/hev/batterylexus4807.pdf

Добре, този проблем не се ли решава с обикновена предавка между гумите и генератора?

Чет Дек 05, 2013 5:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

itso.t написа:
Казано иначе, ако автомобил с ДВГ 50kW върви по даден начин, не трябва да се очаква че електромобил със същата мощност на двигателя ще върви пак толкова. На теория би трябвало да върви повече...

Като че ли не е много голяма разликата в двете мощности, нищо чудно даже двг-то да надвие, защото се "съгласува по-добре със товара" чрез скоростната кутия. Електромобилите обикновено нямат скорости, Tesla car има само редуктор и двигател 180 kW върхова мощност.

Чет Дек 05, 2013 5:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща