| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: старт бутон
Ами колега, без микроконтролер няма да се мине.  Тоест най-просто е така, схемата ще ти включва единствено него, някакъв стабилизатор, 3 резистора, 3 транзистора и 3 релета. Може да се направи върху макетна платка, като цялото нещо едва ли ще ти струва повече от 30-40 лв. За следваща фаза на проекта можеш да помислиш и за едно дисплейче и клавиатурка, където да въвеждаш ПИН, с цел защита.  PS. Всъщност като се замисля, няма да е чак толкова просто. Проблемът е в третата стъпка - паленето. Едното решение е да оставиш софтуера да пали колата, но за това ти трябва надеждна обратна информация дали моторът е запалил, за да отвориш навреме релето. Което не е никак тривиална задача, поради това, че не е fault tolerant. Другото решение е на третата стъпка бутонът директно да затваря релето за палене, но тогава ще ти трябва и втори бутон, който да гаси всичко, тоест не се изпълнява условието за "еднобутонност". Има мегдан за мислене по въпроса.  И то не толкова технически, колкото интерфейсно.
|
| Сря Фев 22, 2012 12:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Това не е толкова сложно. Първо натискане - "клема R", второто е контакт, третото върти стартера докато е натиснат бутона. Четвъртото гаси всичко. Второто и третото могат да се обединят, например ако при второ натискане се задържи натиснат бутона, директно да дава на контакт и да завърта стартера. Може да се обединят 1, 2 и 3 при задържане на бутона. Варианти много. Повече трябва да се наблегне на защитите. Там е тънкото място...
|
| Сря Фев 22, 2012 4:28 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не става.  Понякога се налага стартера да се върти няколко пъти. Особено зимата. 
|
| Сря Фев 22, 2012 4:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Добре де, ще преправиш кода да разпознава натискане и задържане на бутона. Не е сложно... Което ме подсеща, стартерът не трябва да върти при запален двигател. Под въпрос е дали по време на движение натискането на бутона трябва да прекъсва контакта или не. По аналогия със системите с обикновен ключ - трябва. Имайки предвид, че с бутон по-лесно стават грешки - не трябва. Така и не съм пробвал какво правят мепесетата с такава фабрична система, че там е опасно. 
|
| Сря Фев 22, 2012 5:01 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами аз каквото съм виждал си има "нещо като ключ", което в повечето случаи се пъха някъде. А бутона "Старт" се натиска еднократно. От там на сетне колата как се оправя само тя си знае. И кво става ако не запали... или нещо не е в ред с акумулатора и т.н. и т.н.
|
| Сря Фев 22, 2012 10:12 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Малко се съмнявам стартерът да успее да зацепи при въртящ се двигател- доста са им различни оборотите. Може да си направиш експеримент на твойта кола, но като цяло трябва бутона за старт да минава през реле, което да го изключва след еднократно (успешно или не) завъртане.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Фев 23, 2012 3:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
В това е целият проблем. В общия случай устройството "шофьор" спира да върти стартера при получаване на обратна информация от ушите и гъза.  За процесора ще е доста по-сложно.
|
| Чет Фев 23, 2012 4:08 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То не е сложно ама колко е сигурно само то си знае. На моята таратайка зумера за светнати фарове получава сигнал, познай от къде, за работещ двигател ? От датчика за налягане на маслото 
|
| Чет Фев 23, 2012 4:18 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
В масовия случай стартера може да се завърти след подаване на контакт еднократно. Т.е. като отпуснеш ключа не можеш да завъртиш пак стартера. Трябва да изключиш контакта и да го подадеш пак за да можеш да въртиш пак стартера. Това ограничение е механично и е опция на контактния ключ. Изключение са старите руски автомобили при които можеш да завъртиш стартера и при работещ двигател. Стартера не може да зацепи и се чува хъркане точно поради причините споменати от Дан (разлика в оборотите)
Файла към схемата(10F200.hex), дето съм пуснал, при еднократно натискане на бутона подава контакт. При следващо натискане и задържане на бутона завърта стартера и го върти докато е натиснат бутона. При запален двигател еднократно натискане на бутона гаси колата. При запален двигател и повторно задържане на бутона пак включва стартера. Т.е. вариант Лада, ако не запали веднага може да завърти пак без да се изключва контакта. Изрових още два варианта. 10F200_2 работи по същия начин, но не позволява въртене на стартера при работещ двигател. Трябва да се спре контакта и отначало. 10F200_3 няма да го качвам. Той е нещо като варианта на Cekins. При задържане на бутона подава контакт и върти стартера за 2 сек.
|
| Чет Фев 23, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
@ CarBeta въпроса е от къде получаваш информация, че мотора е запален и работи?
|
| Чет Фев 23, 2012 6:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Ми ако нивото на маслото е ниско и няма необходимото налягане (свети лампата) ?
|
| Чет Фев 23, 2012 6:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е нали ти казах мойта от къде го взема. Също може от лампата на акумулатора - тя също угасва когато запали. Между другото не знам патрона ли ми е скапан ама ми дава да въртя стартер без да изключвам контакта. С други думи варианта стара лада. Само дето не е лада  Ами не знам какво става  Ше караш на стартер  едит : Между другото ако нивото на маслото е толкова ниско че да не дига до там, последния ти проблем ще е до кога върти стартера
|
| Чет Фев 23, 2012 6:52 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Трябва да пуснеш веднага ключа когато запали мотора иначе си такова майката. Във връзка с което, лампата за акумулатора също не е достатъчно надежден източник.
|
| Чет Фев 23, 2012 6:54 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не знам какво си такова майката - аз нееднократно съм го въртял на запален двигател и никакви странни звуци не са излизали. Ама де да знам - то мойто и без това е "почти" кола...
|
| Чет Фев 23, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е почти стандарт - в много от превозните средства даже регулатора на алтернатора се захранва от същия датчик. Т.е. пускат една камара аксесоари и консуматори, чак когато двигателя е тръгнал и се е качило налягането на маслото. А ако налягането на маслото е ниско и лампата свети - то двигателя не трябва въобще да продължава да работи. Това в отговор на въпроса на Рек  . Иначе пък доста ползват една от фазите на алтернатора, за да решат кога да спрат да въртят стартера. Само дето ако той се захранва от датчика на маслото се получава доста дълго чакане преди да изключиш стартера. Иначе появи ли се там АС с честота по-голяма от оборотите на стартера, т.е. тази на празен ход на двигателя - стартера се спира. Само трябва да се има предвид, че тая честота е оборотите на алтернатора делено на броя на полюсите му. Т.е. ако обороите на празен ход на двигателя са 800 и предавателното отношение с алтернатора е 1.5, т.е. той се върти с 1200 оборота и има 10 полюса, то изхода на едната му АС фаза от преди изправителя е с честота 120 херца. Ама най-лесно става човек да го премери и да види колко е точно. Друг вариант е да се ползва изхода на датчика на оборотите на коляновия вал.
|
| Чет Фев 23, 2012 7:23 pm |
|
|