|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:21 am
ECU с 2 карти за предварение на запалването?
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: ECU с 2 карти за предварение на запалването?
Тя темата е по-дълбока, но това със скоростта на горенето на пропан-бутана е малко лъжливо - да, битува мнението че е така, но това е вярно при определени режими - обороти и натоварване. Клапаните си заминават точно при бедни смеси когато наистина е по-бавно изгарянето - доколкото съм чел при поддържане на стихиометрична смес, т.е. правилно регулирана газова, тези проблеми липсват.
|
| Пон Окт 02, 2017 8:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Обикновено с газта върви и някакъв аванс процесор, точно за да се изстиска малко повече въртящ момент. Проблема е, че повече въртящ момент значи повече налягане в ГМТ, а леглата на клапаните са почнали да ги правят некви кашкавалени. Т.е. не кашкавалени ами супер точно изчислени за въртящия момент на конкретния мотор, без никво презапасяване. И понеже по отношение на оста си клапана не е статичен, ами се върти, почва да дълбае леглото с по-голяма сила, отколкото е сметнато. Така че ако имате по-нова кола на газ, системата за мазане на леглата е задължителна, ако не искате да отваряте мотор (твърде скоро).
|
| Пон Окт 02, 2017 9:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Скоростта не е въпрос на битуване, факт си е. В тая връзка освен октаново газта има и цетаново число. Виж за клапаните причините може да са много. Най-очевидната причина е, че газта не съдържа никакви смаски за разлика от бензина и дизела. От там по-лесно си заминават клапаните. Иначе газта наистина може да се кара бедна, ама на инжекционен двигател трудно се прави. При инжекционите има и друг проблем - поне някои компове си правят статистика за горивото. Но като караш на газ статистиката става за газта, а като палиш студен двигател поне новите газови палят на бензин и докато е студен ламбда сензора се ползва статистиката. Да ама тя не е вярна и вместо да помага пречи и двигателя почва да се шашка. Малко да загрее ламбдата и се оправя, ако не му изпаднат клапаните 
|
| Пон Окт 02, 2017 9:54 pm |
|
 |
|
gicho
|
Имам предвид че за газта се иска допълнително аванс, но само на ниски обороти (до 3000 примерно), след това тенденцията се сменя и иска да се пали даже по-късно от бензина. А еко-тата следят и се адаптират и затова "калибрациите" (тримовете) се трупат, ако минат над 20 вади грешка. Идеята за бедна смес беше че на по-старите коли майсторите правят настройките да гори малко - за да е доволен клиента. Ако настройките са ок, или газовия комп има добре работеща обратна връзка през OBD-то на бензиновия, тази ситуация е невъзможна. Но тогава клиентите се ядосват че гори много. Типичните 15-тина процента горница, плюс още 5-10 за цвят, и кола дето е горяла 6 на сто бензин отива на 8 газ. Като се сложи че и подметката подсъзнателно понатежава като зареждаш на двойно по-евтино гориво, и ето ти направо 9. Доказано многократно, вкл. и лично. И като сложиш че си казваш "айде да прескоча до ххх, нали съм на газ" вместо да си кажеш "бензина скъп, ще се разходя до центъра" и парите за гориво пак толкова на месец  Друг интересен въпрос е доколко ламбдата показва коретно на газ? Някой има ли идея? Възможно ли е оттам да идва някакъв офсет между бензин и пръдня-гориво?
|
| Вто Окт 03, 2017 8:53 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Малко да добавя по въпроса с аванс процесора на алфата - не работи в целия диапазон и не е твърдо натъкмен - има си нещо като мап в компютъра и си оправя предварението само където му е указано в мап-а. Освен това неговата газова пали на бензин само когато двигателя е под 30 или 40 градуса - не помня точно - и като започне да стопля започва на някой тактове да пуска газ - примерно на 4 бензин 1 газ и мени и на кой цилиндър да впръска газ и после почва лека полека да разрежда бензиновите впръсквания. Понеже вентилите му цъкат много и се чува като някаква неравномерност. П.С. : ами какъв и е проблема на ламбдата - тя мери останалия (неизгорял) кислород - мери си съвсем коректно и на газ и на нафта  Ние и викаме ламбда а на ингилизки и викат Oxygen sensor.
|
| Вто Окт 03, 2017 8:57 am |
|
 |
|
gicho
|
Бе то така, ама всички знаем че "oxygen sensor" и "ideal oxygen sensor" може малко да се различават. Имам предвид дали наличието на друга пръдня наоколо може да води до грешки.
|
| Вто Окт 03, 2017 9:27 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Тя ламбдата ми си бачка, но й трябва време докато загрее... междувременно компютъра кара на грешна статистика и резултатът е хлопане, чукане, сякаш не може да си нареди цилиндрите. Ако последните 50-60км съм карал само на бензин, проблемът го няма, статистиката явно се изчиства. Това го прави само първите 10-20 секунди, после се оправя (много преди да превключи на газ). Но мисълта ми беше, че клапаните на кола с газово не се прецакват само като работи на газ. В случая лопа на бензин, най-вероятно заради твърде бедна смес, а бензинът не търпи да е беден. И въпреки че лопането е кратко, сигурно износва двигателя повече  gicho, не съм чул горивото да бърка ламбдата....
|
| Вто Окт 03, 2017 9:44 am |
|
 |
|
gicho
|
Да, и аз не съм чувал, но не съм и сигурен дали не я бърка нещо - затова питам. А иначе това за изчистването след каране си е вградения процес на адаптация на бензиновия комп към износването на мотора. На диагностика се вижда като "trim" - long term и short term. Едното се мърда бавно (бавен е регулатора) и цели да следи бавните процеси на изменение на двигателя - износване, зацапване и тем подобни. Другите (бързите) се движат бързо и гледат да коригират бързи процеси - може би въздух, качество на гориво и такива. Като караш на газ ако сместа не е ок бензиновия почва да "трупа" trim-ове, а те директно офсетват заданията за сместа. Затова и на следващото палене сместа не е каквато трябва. Ако покараш на бензин регулаторите връщат верните настройки и се оправя. При мен газовия компютър чете постоянно тези трим-ове от бензиновия (по OBD) и си прави собствена корекция. Сега, то става малко сложно понеже стават 14 регулатора един след друг и всеки гледа някой да не го излъже, и се опитва да излъже някого. Та не винаги работи както се очаква. Но поне държи настройките така че да не излизат от обхвата (+/-20%). Другото което забелязвам е че през OBD-то не е много бърза обратната връзка - в смисъл тя е за диагностика, а не за контрол в реално време. Та там по-специфичните режими като преходни процеси сигурно не може да ги хване и оправи. Има и разни настройки в газовото на тоя регулатор дето следи обд-то, но там не съм намерил още оптимума.
|
| Вто Окт 03, 2017 10:48 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Аз съм с газов компютър, който няма OBD връзка с бензиновия, но има 2 входа за ламбда сонди. Но доколкото знам, той по никакъв начин не реагира на тях и те са само за да може да се визуализира работата на сондата с информативен характер. Иначе сондата си е в бизнеса при работа на газ, защото бензиновият компютър реално "не знае" че моторът работи на газ и си коригира сместа динамично. Газовият само гледа бензиновите времена. В случая без OBD, много газаджии допускат грешка, като не гледат бензиновия компютър. А без това наблюдение, няма как да си наясно, дали сместа е ОК. Поради това, често пъти се случва следното: Богата смес на газ, води то това бензиновият компютър да вижда чрез ламбдата това и компенсира, като свива бензиновите времена до момента в който всичко е ОК. Какво се случва обаче при следващия студен старт на бензин? Бензиновите времена са прекалено малки, сместа е бедна и колата трудно пали, пука, кюфка и пр. Иначе - да, както се каза по-горе, бедна смес е вредна за клапаните и не само. Мотори се чупят на високи обороти от бедна смес и на бензин. А като погледнеш газовите времена при високи натоварвания и обороти, стигаш до извода, че те са толкова големи, че практически газовите дюзи не затварят изобщо и да се увеличава газта, няма накъде, освен с разпробиване на дюзи или вдигане на налягането на газта. Но това е нож с 2 остриета, защото пък трябват бързи дюзи за коректна работа в зоната на ниските натоварвания. Общо взето, сигурното решение е над някакви, примерно 5К оборота, да се настрои да обръща на бензин.
PS:
Само да припомня, че без значение газ или бензин, и да е влязла в температурен режим, ламбда сондата участва в бизнеса със смесообразуването само при установени режими на работа. Има моменти, примерно при рязко ускорение, когато тя бива игнорирана.
|
| Вто Окт 03, 2017 11:05 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
При студен старт ЕКУ-то не се интересува от ламбдите, ами цвърка яко бензин (open loop).
|
| Вто Окт 03, 2017 11:52 am |
|
 |
|
lcr
|
Не се интересува, но работи с тримовете, за които gicho обясни в последния си пост и по-конкретно с дългия (мултипликативния).
|
| Вто Окт 03, 2017 11:55 am |
|
 |
|
gicho
|
Сега ме сещаш да огледам какви времена пуска при мен на високи обороти и натоварвания - дали няма да се наложи да активирам екстрата за "доплюване" на бензин заедно с газта на големи обороти.
|
| Вто Окт 03, 2017 11:58 am |
|
 |
|
lcr
|
Над 5К оборота, гледай да нямаш газови времена над 18 ms. Ето газовата карта при мен:  Това е с тези инжектори, дюзи Ф2,4 и диференциално налягане 1,3 bar.
|
| Вто Окт 03, 2017 12:06 pm |
|
 |
|
gicho
|
При мен налягането е същото, но дюзите са romano fast, ама не помня кой разпръсквач сложиха последно че ги намаляха. Тя газовата в софтуера показва като мине автонастройката дали дупката е малка, голяма или добра. Два пъти ги намаляха, ама то бяха едни майстори, може и изпарителя да са ровичкали. По спомен на празен ход бяха около 4мс на топло - така като гледам твоята карта май при теб идват да са по-малки? Моите дюзи уж са бързаци, но със сигурност газовите времена бяха по-дълги от бензиновите. Може и да се окажат тесни тия "жигльори".
|
| Вто Окт 03, 2017 2:24 pm |
|
 |
|
gicho
|
Едит: почвам да си спомням, при слагането на газовата сложиха по тази таблица "модел C" като за 1800 см3. После "майстора" ми каза че са ги върнали два размера надолу, значи са сложили А, като за до 1500. Сигурно е имало нещо с редуктора и затова им е давало че са големи дюзите, та сега не знам - вече съм с нов редуктор и трябва да видя какво е станало след толкова "доктори" 
|
| Вто Окт 03, 2017 2:27 pm |
|
|