Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
LLM-ите в помощ (конкуренция?) на автоджамбазите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LLM-ите в помощ (конкуренция?) на автоджамбазите
Днес се наложи да си сваля таблото (за пореден път) и като странична занимавка ми стана интересно бива ли ме като търговец на коли. :D Общо взето, чата свърши работата идеално, каза ми да му кача дъмпове на EEPROM-а (който е ST93C46) през 1 км, после на 2 пъти през 10 км и успя безпроблемно да познае как са кодирани и на кои адреси са километрите. Даже в началото четох в 8 битов режим (не се усетих), той ме подсети да видя напрежение на ORG пина и от там вече стана ясна грешката. Цял ден се занимавам с глупости, но е адски забавно. :D Крайния резултат е малко скриптче, който директно ти генерира bin с желаните километри. Ако някой има RX 2-ра генерация и е решил да го продава, може да се възползва. Като цяло, нищо чудно повечето тойоти от тия години да имат същата архитектура на клъстера.
Как се ползва:
Код:
python3 odometer.py template.BIN 99999 new.bin

Прикачени файлове:
odometer_lexus.zip [1.07 KiB]
43 пъти
Съб Юни 20, 2026 9:56 pm
Профил

Мнение Re: LLM-ите в помощ (конкуренция?) на автоджамбазите
Коя година е тая кола?
Щото на доста нови - да речм поне 10г не е толкова лесно да изтъбушиш километрите.
Аз съм си имал взимане даване с немски коли ,за японците не знам , но ме съмнява да са сковали неще супер елемнтарно.

Тук в америка много превъртането не върви ,криминализирано е и ако те набарат с гаранция се яде дърво- има една камара гладни адвокати дето ще се напънат да вземат някакви пари от лъжещия.
Естествено не е да няма нито 1 случаи но не масово като в БГ.
Т

Пет Юни 26, 2026 5:43 am
Профил
Аватар

Добре де, дамите ежедневно си превъртат километража с всевъзможни мазила и бои, пък се приема за нормално? :lol:

Пет Юни 26, 2026 9:49 am
Профил
Аватар

по-лошото е, че ти превъртат твоя километраж

Пет Юни 26, 2026 11:06 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Е това "превъртане " е хубаво за собствен гъдел . Да се види колко добре е защитено, особено ако ти изплюе алгоритъма в псевдокод.
Иначе трябва да си много наивен човек да си купиш кола от автоджамбаз над 5 години и под 100к километри. Даже и 3 годишните рядко има такива. От фирен дилър по-може.
Ако си навит на такава сделка си знаеш,че отдавна ди задминат тези километри, независимо какво ти пише на таблото.
С АИ или без така стоят нещата :)

Пет Юни 26, 2026 1:02 pm
Профил
Аватар

А как се лъже облака? Щото напоследък все повече коли имат информация някъде из облаците за километража. Една проверка и веднага лъсва. Напоследък нашите джамбази взеха да усещат накъде духа вятъра и коли дето могат да се проверят не ги барат или ги барат не повече от последните данни които излизат при проверка.

Съб Юни 27, 2026 9:44 am
Профил ICQ
Аватар

Отделно от горното - от над десетилетие, ако не и две, информация за пробега на автомобила се съхранява на повече от едно място (модул).
Дали ще изчоплите показанието от "километража", е без значение, защото информацията в другите модули стои и е достъпна за кириз.

Иначе в по-дъртичките автомобили информацията в еепрома на таблото е защитена с някаква елементарна контролна сума за чието пресмятане е достатъчен средно качество Естествен Интелект.

Всъщност от инженерна гледна точка, това е доста тъпо занимание, и бих го квалифицирал като обикновена хамалска работа, или халтура. :D

Съб Юни 27, 2026 10:00 am
Профил
Аватар

Преди бая години брат ми си беше купил една Астра - абе класика - карана от една баба събота и неделя до църквата. На години ама на 237к километра. Ся то ясно че не е на толкова колата. И на него му беше ясно ама да е върната колко да е върната - 100 - 200 ?! ...

Имаше някакъв проблем - светеше му някаква лампа и вика дай да я погледнем, че на моя компютър опком-а вървеше пък на неговия нещо се магаросваше. Гледахме кво гледахме - разбрахме че е загубена кауза да се ремонтира проблема за който свети лампата и викаме дай да разгледаме из другите модули кво има. И по едно време, в боди компютъра - odometer : 785 439 km. !!! Ама въобще не са се чудили колко да я върнат - точно с 500 000 - кръгло число.

Съб Юни 27, 2026 11:16 am
Профил ICQ
Аватар

О, да, модерните таратайки инфектират всички възможни модули в колата с километража и често възникват такива неприятни моменти. :) Самата манипулация не мога да кажа дали е по-сложна, ако имаш правилния инструмент, си нагласяш километража директно през OBD буксата без да се налага да разглабяш, разпояваш и програмираш чипове. От друга страна, въпросния инструмент струва бая $$$. При всички положения, ако се купува по-нова кола, задъжлително разходка през всички модули (за съжаление, джамбазина може да си разбира от работата и да се е разходил преди теб), както и опитно око да види и да прецени пробега по физическото състояние на колата. :)

Нед Юни 28, 2026 6:05 pm
Профил
Аватар

Бърз поглед в съседен бранш:

В бачкането имаме копирни машини Kyocera за големи работни групи. Операционна система с тъч интерфейс, голям таблет, един физически бутон за ежедневно ползване, още един за Power On/Off и постоянно активна Интернет връзка с кораба-майка. Плащаме на база брой направени копия и един ден ми изникна логичния въпрос (както при жамбазите) дали може брояча да се врътне надолу. :) Техник, запознат по-задълбочено с машините каза, че може, ама приключението ще струва доста, защото броячът е записан на три различни места и би се наложила смяната на повече от една платка. Платките се продават само през сервизния канал и аз като обикновен клиент не мога да отида и да си ги купя просто ей така.

И те така те. :) Ключарите правят нови ключалки, жамбазите нови шперцове, от които следват още по-нови ключалки и така колелото на прогреса се върти.

Чет Юли 02, 2026 6:05 am
Профил

Щом иска постоянна връзка с кораба майка значи и там се помнят тези броячи т.е. веднага ще хванат тарикатите на дребно.

Вто Юли 07, 2026 10:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]