Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Зарядно устройство за акумулатор . 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Зарядно устройство за акумулатор .
Здравейте на всички ,
интересувам се от изработка на зарядно устройство за автомобилни акумулатори което да работи при зададено напрежение .
Например да може да се регулира от 12,5 до 15 волта . Максималня ток да бъде около 40-50 ампера .
Трудно ли е това да се изработи , и някой има ли идея как може да стане ?
Идеята ми е като го подвържа към автомобила то да поддържа зададеното от мен напрежение и то да не се променя при пускането на разни
консуматори !

Предварително благодаря на отзовалите се !

Чет Яну 21, 2010 11:51 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Направо си вземи едно зарядно за електрокар, то е към стотина ампера 8) , но габаритите му са .... колкото амперите но в кв.км. :lol:
Алтернативата е да дадеш 50 лв. на някой циганин да ти открадне един голям траф и да си го пренавиеш :lol:
Това беше в кръга на шегата разбира се :) В твоя случай най-удачно е с ИМПУЛСНО. Даже незнам дали има друг вариант за регулиране при тези 50А.
Трябва ти 15*50=750Вата + 50 вата компенсация ~800W захранване. Може да си вземеш направо компютърно захранване дето е 1kW и да го модифицираш.
http://www.pricebat.ca/FSP-Fortron-1000 ... _10053607/

П.П. Защо не попита в eshop-а? Тука е форум за микроконтролери?
П.П.2. Браво! 1 човек повече във форума! :)
П.П.3. Сигурно пак ще ме нападнете :axe:

Пет Яну 22, 2010 12:18 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Може би искаш СТАБИЛИЗАТОР а не зарядно? Как хем ще зареждаш акумулатор, хем ще захранваш разни консуматори? Колата на място ли ще стои или с мнооого дълъг кабел...

Пет Яну 22, 2010 3:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
@14V,
Така зададен въпроса ти е твърде неясен. Уточни няколко неща за да бъдеш по добре разбран:
1. Колко акумулатора ще зареждаш едновременно - 40-50А са зарядния ток на 10 акумулатора
2. Какви консуматори ще се включват по време на заряда паралелно на акумулатора???
3. На какво разстояние е зарядното от колата?
Изобщо вместо да задаваш токове и напрежения не опишеш с думи прости какво точно искаш да правиш?

Пет Яну 22, 2010 9:12 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Доколкото разбирам, му трябва нещо като UPS. Не иска да зарежда акумулатора, а да може да му осигурява работния ток на акумулатора.

Пет Яну 22, 2010 10:34 am
Профил

Мнение 
Zeus написа:
Доколкото разбирам, му трябва нещо като UPS. Не иска да зарежда акумулатора, а да може да му осигурява работния ток на акумулатора.
И аз така мисля. Той иска стабилизатор. Но нали знаеш че на един стабилизатор дори многооо мощен ако тръгнеш да храниш колата и да я палиш ще му се стопи всичко. Несъм много сигурен но май е така. Защото на колата товара и е променлив и като се пали се вдига многоооо заради стартера. И ако сложиш импулсно :guillotine: :axe: :toimonster: :prayer: 8-[ :rolleyes: :lol:
Най добре кажи какво ще правиш за ти помогнем :)

Пет Яну 22, 2010 11:01 am
Профил WWW

Мнение 
Извинете ме много ,че не доуточних подробностите .

Значи това зарядно ще се подвързва към акумулатора без той да бъде разкачан от автомобила !
Не искам да го ползвам като стартова количка и няма да въртя на стартер докато е включено !
Идеята е ,да се ползва по време на програмиране на контролери в автомобила при ,който процес е наложително
да имаме твърдо зададено напрежение и то да не се колебае от спонтанно включване на консуматори от типа:
перки на радиатора , светлини и други .

В сервизните програми на автомобилите е описано ,че е задължително да се ползва такъв тип зарядно(стабилизатор )
дори всяка марка си има собствени такива със съответен каталожен номер .
До сега винаги съм ползвал друг работещ автомобил от който прехвърлям ток с кабели , което е малко неудобно и пипкаво !
Надявам се вече нещата да са малко по ясни .

Радвам се ,че толкова много хора се отзоваха на призива , балагодаря ви и се надявам да се намери решение на идеята !

Пет Яну 22, 2010 10:18 pm
Профил

Мнение 
14V написа:
Извинете ме много ,че не доуточних подробностите .

Значи това зарядно ще се подвързва към акумулатора без той да бъде разкачан от автомобила !
Не искам да го ползвам като стартова количка и няма да въртя на стартер докато е включено !
Идеята е ,да се ползва по време на програмиране на контролери в автомобила при ,който процес е наложително
да имаме твърдо зададено напрежение и то да не се колебае от спонтанно включване на консуматори от типа:
перки на радиатора , светлини и други .

В сервизните програми на автомобилите е описано ,че е задължително да се ползва такъв тип зарядно(стабилизатор )
дори всяка марка си има собствени такива със съответен каталожен номер .
До сега винаги съм ползвал друг работещ автомобил от който прехвърлям ток с кабели , което е малко неудобно и пипкаво !
Надявам се вече нещата да са малко по ясни .

Радвам се ,че толкова много хора се отзоваха на призива , балагодаря ви и се надявам да се намери решение на идеята !

Кажи каква консумация ти трябва за това програмиране. Не мисля да е 50А. Няма нужда да храниш цялата кола. Може да вземеш от акумулатора на колата нерегулираното напрежение (напр. от запалката) и да го регулираш с регулируем изправител от типа на lm350, който може да храни до 3А. Ако ти трябват милиампери може и lm317. Има и други доста по-прецизни и LDO стабилизатори, които правят по-малък пад и греят съответно по-малко, но в твоя случай мисля, че lm350 ти е перфектен. Аналогов е и няма странични шумове. Идеален е за контролери и прочие. :)
http://www.national.com/mpf/LM/LM350.html
Дано съм помогнал :)

Пет Яну 22, 2010 11:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Програмирането като процес няма никаква консумация !
Обаче за да се извърши недежно програмирането на един контролер (ЕБУ) то захранващото го напрежение трябва да бъде
константно да речем 14 волта , това захранване идва от автомобила и съответно от неговия акумулатор !
Примерно решаваме да програмираме нещо ,влизаме в автомобила ,даваме на контакт и напрежението на акумулатора е 12 волта ,
за да започнем процеса трябва да повдигнем напрежението до 14 волта при което в зависимост от степента на зареденост на
акумулатора може да са ни необходими 10 ампера а може и 30 ампера !
За това е желателно зарядното устройство да може да отдаде поне 50 ампера ток !
Другото което се получава е ,че по време на процеса на програмиране при някои автомобили се включват вентилаторите на радиатора ,
което повдига разхода на ток с 10-15 ампера примерно които също трябва да се компернсират !

Трябва ми константно напрежение без значение на възникналите консуматори ( до 50 ампера ) все едно както когато е запален двигателя
с консуматори или без , реле регулатора на генератора си гони 14 волта и толкоз !

Надявам се положението да се поразяснява :)

Пет Яну 22, 2010 11:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@darkshy,
Май забравяш, че контролера се захранва от бордовата мрежа и няма как него да го захраниш отделно, когато го препрограмираш. :)
14V написа:
.......
Трябва ми константно напрежение без значение на възникналите консуматори ( до 50 ампера ) все едно както когато е запален двигателя
с консуматори или без , реле регулатора на генератора си гони 14 волта и толкоз !

Надявам се положението да се поразяснява :)

Писали сме по едно и също време... :)
Трябва ти трансформатор с вторично напрежение около 10V, с твърда характеристика и мощен двупътен изправител. Акумулатора служи като голям капацитет за изглаждане на пулсациите. Трансформатора трябва да е поне с 750W мощност.

Пет Яну 22, 2010 11:28 pm
Профил WWW

Мнение 
Къде да потърся такъв трансформатор ?
Или може някой да ми го навие ?
И защо вторичното трябва да бъде 10 волта , нали ще гоним 15 волта ?

Пет Яну 22, 2010 11:57 pm
Профил

Мнение 
14V написа:

Спокойно то като се изправи и филтрира излиза 15 волта :)
Добре е да му се сложи някой друг ват за компромис. Направо търси 800W. Незнам откъде може да се намери. Явно трябва някой да ти го навие но първо трябва някой мангал да ти открадне 1 от някаде за 10лв. и после да го закараш да го пренавият :) Но да знаеш че е голяма тухла и ако искаш да е портабъл :D няма как да стане. Ако няма да се пали колата хич не се занимавай с траф. Вземи 1 импулсно за компютър 1000W както ти бях написал и си готов. Към 200 лв. струват. :)

П.П. Не бях се сетил, че той контролера е вързан директно и то към 5V или 3V3 :lol: . 10х Lupus, че ме подсети. :)
П.П.2. Сега видях за трафове по поръчка: http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=60 Цената е горе долу същата: "Трансформатор-750W 120.00лв.". Но с импулсното получаваш малки размери компактност и 1000W. За 60лв. повече има и 1000W трафове. Виж си ги там и си прецени какво ти трябва. :wink:
П.П.3. Ако не гониш размер взимай траф-а че импулсното иска модификации по ОВ-а за да прави 14-15Волта :wink:

Съб Яну 23, 2010 12:11 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
14V написа:

Добре е да ти го навие някой стар майстор, който знае и каква ламарина да избере и как да го сметне, за да има твърда характеристика.
Защо 10V? Ами въпрос на сметки...
10*1.41=14,1V след изправяне с грец. Пад в диодите 1.2V и имаме 12.9V. Малко пада в жиците и напрежението на трафа под товар и ето ти около 12.5V. Това е напрежението на един нормално зареден и не съвсем нов акумулатор. Това ти гарантира почти постоянно напрежение и ниски пулсации. Ако избереш по-високо напрежение на трафа и пулсациите ще са по-големи и зарядния ток също.

@darkshy,
Забрави импулсното за такова приложение. Зор ще видиш да направиш читаво импусно на 13-14 волта и 60-70А ток!

Съб Яну 23, 2010 12:31 am
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
14V написа:

Добре е да ти го навие някой стар майстор, който знае и каква ламарина да избере и как да го сметне, за да има твърда характеристика.
Защо 10V? Ами въпрос на сметки...
10*1.41=14,1V след изправяне с грец. Пад в диодите 1.2V и имаме 12.9V. Малко пада в жиците и напрежението на трафа под товар и ето ти около 12.5V. Това е напрежението на един нормално зареден и не съвсем нов акумулатор. Това ти гарантира почти постоянно напрежение и ниски пулсации. Ако избереш по-високо напрежение на трафа и пулсациите ще са по-големи и зарядния ток също.

@darkshy,
Забрави импулсното за такова приложение. Зор ще видиш да направиш читаво импусно на 13-14 волта и 60-70А ток!
=D>

Съб Яну 23, 2010 12:48 am
Профил WWW

Мнение 
Добре ами как аз ще мога да регулирам напрежението което желая ?

Съб Яну 23, 2010 1:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща