|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:37 pm
Логически Анализатори ....
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Момчета, работата е сериозна.
1. Петрекс имат цял един Spartan II, не питайте за цената. Доставка, ако имат не склад - до 15 август. Това, което имат в момента е XC95144 със 100 и със 144 пина, 10 ns. ( CPLD ) И с това ше се прави. Чакам 24 часа и ако не се даде разумна алтернатива ( цени, доставчици, срокове ), остава това.
2. Точно така стои и въпроса с паметта на Футурелките. Остава вариантът с два пъти по-широк бъс на два пъти по-бавен достъп. Пак 24 часа.
|
| Пон Юли 11, 2005 10:24 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Вчера пуснах едно запитване на Akerman и за паметите и за FPFA-tata.
Ако някой има идея и за друг доставчик да пуснем и там запитване.
|
| Пон Юли 11, 2005 11:07 am |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
днес хванах да изчета всички постове но така и не разбрах какво точно ще се прави в крайна сметка
има идеи за големо нещо но не е ясно какво ще излезе
bateAz разбирам какво искаш да кажеш но ти не си разбрал напълно какво искам аз да кажа: да обобщим всичко казано до тук за да е ясно какво се прави. в момента всичко е каша
дайте да "сверяваме часовниците"  по някаква последователност
дайте да работим в тая последователност уверявам ви че ще стане по бързо
вижте LA.doc файла
а за комерсиално приложение много не се надявам, но е добре да се обърне поне малко внимание и на този въпрос на този етап. бил съм не приятно изненадван от последвало решение по тази точка и затова вдигам аларма тук още сега

|
| Пон Юли 11, 2005 4:47 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз също не съм съгласен с няколко неща, но след като ви познавам от доста време, ви имам доверие и разчитам че ще измислите най-подходящото решение... Не съм видял някой да ми е обърнал особено внимание досега...
|
| Пон Юли 11, 2005 5:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
С кое точно не си съгласен? Дай да го обсъдим.
|
| Пон Юли 11, 2005 5:17 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами с двуканалния USB и с това че трябва да може да работи без контролер. Обясних 10-ина пъти досега защо не съм съгласен. И двете неща са свързани -
Как ще зареждате конфиг-флаша на FPGA ако нямате контролер и FPGA случайно е празен - не може да отговаря на UART. Затова би било добре да се грижи контролера, на който ще има бутлоудър един път за своя флаш, втори път за FPGA флаша 
|
| Пон Юли 11, 2005 5:22 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Значи пак да обясня идеята за самостоятелна работа на работа FPGA блока.
Ако някои иска да ползва отделно FPGA блока предложих на платката му да се остави място за конфигурационна памет.
FPGAтата имат такава опция когато са конфигурирани в master mode,а това става чрез конфигуроране на състоянието на няколко конфигурационни пина, сами след подаване на захранването да си зареждат ядро от тази памет.
При положение че има процесорен модул тази памет не се монтира а MCU се занимава с зареждането на ядро,като FPGA e конфигурирана в slave mode от същите тези конфигурационни пинове. Няма вариант в които от USB директно да се зареди ядро. При наличие на процесорен модул ще е възможно,ще си измислим някакъв протокол или команди чрез които да става ако се наложи да се зареди ядро което не е в сериал Flash firmuera. Префлашването на MCU може да става спокоино през първия канал на USB to.
предложих също на FPGA блока да се остави място и за едноканален FTDI. те са достатъчно дребни за да можем спокоино да заделим мястo и за двата.
От гледна точка на софта предложих като начало да се захванем и да си реализираме единия вариант със или без процесорен модул,както решим и като се наложи продължаваме да си го развиваме заедно или всеки поотделно.
Съгласен ли си с моите доводи?
|
| Пон Юли 11, 2005 5:41 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе не точно съгласен ама карай, виждам че вече сте решили да е двуканален USB....Аз снощи се захванах със PC софта, аре сега обяснете какво искате да визуализира и как, щото аз го докарах донякъде ама не ми идва на акъла какво да включва. И набързо някой да нахвърли как да се изгради протокола за връзка м/у FPGA<>PC/ MCU<>PC. Moето предложение е:
Pre || ID[FPGA or MCU] || Length || CMD || Data || CS 
|
| Пон Юли 11, 2005 5:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Това за двуканалния вариант не сме го решавали. Аз наи вече защитавам тоя вариант защото има най голяма гъвкавост. По този начин пълния вариант на системата без никаво превключване на джъмпери или каквото и да е там ще работи с софт за самостоятелния модул FPGA.
А какво ще кажеш и за варианта в които по нататък ще се направи едно по усъвършенствано ядро при което ще се ползват едновременно и 2та канала. По първи ще ти вървят команди а по втори можеш да си правиш трансфер на данни непрекъснато. Еи това пъкл ако не ти дава супер свобода на деиствие
Пак повтарям за начало всички работим по сравнително прост вариант на анализатор, а нататъка както се получи,важното е че на ниво хардуер сме си оставили голяма свобода за развитие на проекта.
А и не се притеснявай няма само ти да пишеш софт за това творение.
От мен ще получиш към него дисплеен емулатор за няколко вида слепи касетофони да кажем като начало.
А тоя последния ти ред нещо не мога да го схвана. Искаш ли да ти пратя готова програма на логически анализатор?
|
| Пон Юли 11, 2005 5:58 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
За последния си ред - имах в предвид прост протокол за обмен на данни м/у PC и анализатора. В никакъв случай няма да е ASCII комуникация, предполагам и че няма да е обикновен stream....
За софтуера - никой не може да ме накара да го пиша сам ве, ти луд ли си...аз само като чета темата откачам...даже ходих да си купя RAM ей ся, че компа ми почна бавно да зарежда тая тема
За слепите касетофони, предполагам имаш в предвид производните на Opel SC...я прати насам да разгледам... и покажи някакъв софт за анализатор, че не ми хрумва още как да го украся 
|
| Пон Юли 11, 2005 6:11 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
За дисплея: Има много видове слепи,сега работя например по едни филипси. Като позвършим проекта ще го пренапиша да работи с него и да вади индикацията на LCD дисплея в автономен режим. И ше гоимаш и ти.
Не че и сега не мога да го правя директно с една ATMEGA но ме мързи да го издялкам механично като отделно изделие  .
Сега ще ти пратя програмата на OMEGAta.
Имаш си доста играчка докато направиш самата визуализация на сканирания лог. Няма да скучаеш доста дълго време докато го напишеш.
Всъщност лог фаила ти след сканирането се тъпче в един фаил. И оттам трябва да го визуализираш в амнаисет режима и т.н да може да се разглежда удобно,да се увеличава фрагмент,да се мери време межу две точки с маркери и разни там трудно реализируеми екстри.
Връзката с хардуера е последна грижа на такава програма. Кофти че пищеш на Delphi,нищо не вдявам и не мога да ти помогна че работата там е доста. Не е лошо да се кооперирате с някои дето също пише на Delphi и му се занимава с тоя проект.
|
| Пон Юли 11, 2005 6:27 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
аха почнаха и неразбориите
пишете в един дос файл и ще стане ясно как ще се прави нека да се уточни там и се почва реалното действие по намиране на чипове
аз съм съгласен с хищника
по добре е да се ползва устройство с mcu което да изпълнява задачи по синхронизацията на паметта и е по добре да има боутлоадер на процесор които да изпълнява тази задача а сигурно ще му доидат още такива "дерболии" а и имам чувството че така ще се опрости много софтуера от към РС което е важно
но предлагам да останем на един вариант който да е базов няма нужда да правим две работи а 5$ за процесор няма да сринат нещата колкото за двуканалния usb по добре да си изясним какво ще спечелим и мисля че програмиста на спартан ще каже най точно дали си струва или не няма смисъл да го правим прекалено гъвкаво и да добавяме неща дето ще ползваме изключително рядко или никога още повече че можем да минем и без втора връзка към фпга то
аз съм много на вие със спартан и но една идея ми се върти:
един такъв не може ли да се ползва за памет тои е с достатъчна скорост, но дали ще може да стане и с достатъчен обем памет не знам вие преценете дали си струва идеята или  е адски неприлична
до утре 
|
| Пон Юли 11, 2005 6:28 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе Кольо  И на Borland C++ пиша, нема проблем да е на C. Просто преди време правих нещо подобно и имам готово приложение, нема проблем да го обърна на C. Досега съм писал доста тежки програми, не съм видял някъде да се пънат особено, всичко опира до начина по-който пишеш, не толкоз до езика. Пък за шареното нямах в предвид наистина "шарено"...а удобно..Мерси, ся разглеждам кво си ми пратил 
|
| Пон Юли 11, 2005 6:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
zax_ruse ами като си на вие с спартана всеми и прочети поне отгоре отгоре,документацията му не е секретна,даже и към руски превод постнах линк.
Не виждам какви неразбории са почнали.
Ясно че има проблеми с намиране и на паметта и на FPGA-to но все си мисля че ще намерим. Акерман не са отговорили още но възлагам надежди на тях. Пък ако не все ще се намери доставчик. Не става дума за някакви редки и тясноспециализирани чипове все пак.
И не става дума за 5 долара за процесор става дума за идеология на устроиството.
"по добре е да се ползва устройство с mcu което да изпълнява задачи по синхронизацията на паметта и е по добре да има боутлоадер на процесор които да изпълнява тази задача а сигурно ще му доидат още такива "дерболии" а и имам чувството че така ще се опрости много софтуера от към РС което е важно "
Ами може и да четеш постовете преди да пишеш да кажем. Или да се изразяваш по ясно да кажем.
Аз не пиша в тая тема да се намирам на приказка,искам да направим нещо добро с общи усилия.
|
| Пон Юли 11, 2005 6:51 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Няма смисъл да минаваш на C за да се включа и аз.Още повече че аз пиша s Wisual Studioto i ne mi se razuchawa Борландската среда,PC programiraneto ne mi e w prioritetite.
Това ти го казах от мои наблюдения върху такива софтуерни продукти. Ти си знаеш,това беше просто споделяне на мое впечатление и не само аз съм го забелязвал всъщност.
|
| Пон Юли 11, 2005 6:57 pm |
|
|