Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
BIOS за тъп асус 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение BIOS за тъп асус
Боря се с един биос и вече почва да ми писва. Искам да го модна така че да сменя някои дефаултнинастройки, биоса е на AMI, имам всичките им тулове и дърво. Първо, че не мога да едитна всички параметри които искам незнайно защо, но айде това се преживява. Второ обаче не ще да се флашне, интегрирти проблем, изчетох всичко по въпроса не ще и не ще, като мине през едно от тулчетатта май става, но пък променя всички настройки както са си били оригинално, интересно къде ги вижда.
някой борил ли е тия новите простотие, UEFI, Apio ... едно време биос се модваше за 20 мин, сега 20 мин тегля тулчета ...

Пет Юни 17, 2016 3:29 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: BIOS за тъп асус
ToHu написа:
едно време биос се модваше за 20 мин, сега 20 мин тегля тулчета ...

ами това май обобщава темата.

BIOS-а е една голяма завера на 2 фирми, които държат монопола. може и само AMI да е останала, често казано толкова рядко виждам биос, че не обръщам внимание вече. умишлено са вкарват все нови и нови простотии, за да им остане монопола. уж ставали по-отворени, по-универсални, а стават все по-глобални. и всичко се поднася с усмивка за уж свободен пазар и конкуренция.

като човек, писъл биос, основната роля да инициализираш един краен куп регисти е може би <1% от кода. всичко друго е вятър и мъгла.

иначе тотално съм изтървал текущата мода в модването на биоси, не мога да ти дам акъл.
по принцип тулчетата за модване са доста ограничени. има едно по-сериозно тулче, с което можеш да си разглобиш биоса на модули, да добавиш нов (примерно да вземеш серийна конзола от сървърен биос и да го вкараш в десктоп дъно, или да махнеш поддръжка на флопи и графика), но аз на времето не можах да го намеря.

ти директно чип ли се опитваш да флашнеш на програматор, или през някакво утилити, че не става?

Пет Юни 17, 2016 4:36 pm
Профил
Аватар

А бе ТоНи, аз от поне 2г. съм далеч от темата, ама дънцата с биос който може да се настройва струват поне два пъти повече от аналогичните с орязан биос. Сети се сам за причините.

Пет Юни 17, 2016 5:13 pm
Профил

Абе ... тулковете за настройка ги има навсякъде, но Asrock, а явно и асус вече са почнали да верифицират биоса ... нищо сега намерихнякакъв тул, който уж изключи тази опция, но тъй като при мен нямам дъно, чакам позлвателя да каже дали се е флашнал. То так аили иначе ps_on след повер фаил не можах да го настроя, но поне има power on бутон, по важното е че махнах да чака за F1, след грешка, а грешки явно стават от тоците .. малта какво да ги правиш.

Пет Юни 17, 2016 5:27 pm
Профил
Аватар

ами сложи захранване по-яко PFC

Пет Юни 17, 2016 5:29 pm
Профил

Хм, то се храни на 12, захранващият адаптер е на HP, не е лош ...

Пет Юни 17, 2016 6:06 pm
Профил

Абе ТоНи, ти случайно да не си летял към Малта тая неделя, през Виена?

Нед Юни 19, 2016 8:42 pm
Профил

мне :D там други летят, не искам и да чувам за Малта. Всъщност от вчера сутринта почтине съм ставал от стола, прибрах се сутринта към 5 и в 11 бях обратно в офиса, малко се маскирах на програмист но вече съм доволен, изписах едн аиграчка дето мисе мота от 6 месеца по бюрото и все няма време за нея, и до де я напише тоя или оня .... сега съм оставил на Жорката най-хубата част, да и направи PC юзер интерфейс че за това нямам нерви, 4 часа си сетвах средата за тази 51-ца до де намря всичико /1 час опит в регистрация на Keil :D/, нямам нерви за студия и др.подобни, а и PC софтуера ми е много чужд .. дори вече почвам да мисля за пържоли :D.

Нед Юни 19, 2016 10:05 pm
Профил

ToHu написа:
Второ обаче не ще да се флашне, интегрирти проблем...

Явно си прави чексума по някакъв алгоритъм и ако не е правилна чексумата, след промените отказва да приеме файла.
Какво искаш да му редактираш, което са го скрили? Питам защото понякога става само с промяна на CMOS 70/71h, без да се редактира самия биос.

Вто Юни 21, 2016 3:55 pm
Профил

Нищо скрито , power on after power fail, и wait for F1 after fail. ... това е.
Да има нещо, но го минавах уж през един софт на Phoenix който според нета го отключвал... иначе не е точно чек сума, аз го редактирам с официален AMI тоол, с този с който го създават, но някои производители включват опция за верификация, не ясно как, тя с еизключва уж от самият файл, и уж го изключих ама за сега ядец, но не съм му отделил кой знае колко време.

Вто Юни 21, 2016 4:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]