Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
добавяне на SSD... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение добавяне на SSD...
Решил да си омазвам машината и се чудя преди да си изпия кафето или след.... не знам как ще е по-качествено омазването ;-)

Значи карам на Ubuntu още мисля от 10.04 и само ъпгрейдвам, ъпгрейдвам... Обаче е 32-битово щото навремето 64-битовите приложения бяха екзотика, а пък в лайнукса го няма проблема 4G (има си PAE). След последния ъпгрейд до 16.04 се оказа, че нещата са се обърнали. Някои приложения като VMWare спрели поддръжката за 32-битови ОС-и. Опитах да подкарам по-стари версии на wmplayer ама йок... те пък не щат да тръгнат с "новия" ОС или по-точно някои GTK библиотеки. Пробвах и GTK да връщам... но и това не ми се отдаде.

С две думи, време е да мина на 64-бит ОС ...

Принципно вкъщи на 2 шляптопа имам 64-бит и работи. Но тук на офис машината имам много повече приложения и не знам дали да рискувам. Демек дилемата ми е дали в началото да пробвам само на SSD-то да подкарам всичко и после евентуално да местя/обединявам home-ве, партишъни и т.н. Или още от сега да бастисам стария ОС и по-точно настройките на приложенията, щото той home си ми е отделен партишън ама като почна да го ползвам с новата инсталация после може и да не мога да се върна на старата (дори да й запазя партишъна)...

Пет Сеп 16, 2016 10:12 am
Профил

Мнение Re: добавяне на SSD...
Ако всичко ти е в гит хранилища включително и дот (.) файловете в които си си конфигурирал шел, текстов редактори и т.н. смяната на операционната система е играчка. С няколко команди можеш да мигрираш всичко от машина на машина ...

Пет Сеп 16, 2016 12:17 pm
Профил

За сорсовете нямам грижа... само разни програми и тулчета нещо да не се омажат.

В тоя ред на мисли ми е интересно коя версия на еклипса примерно ще е стабилна. За 32-бит спрях на Луната, щото по-новите яко се дънеха. Абе ще пробвам едно по едно и ще видим...

Пет Сеп 16, 2016 2:14 pm
Профил

Те това имам в предвид:
https://dotfiles.github.io/
Не ми е останало време да си поиграя за да си вкарам моите дот файлове така и да мога да си мигрирам настройките от машина на машина.
Ей това също е полезно нещо:
https://github.com/joeyh/etckeeper
С него хем имаш история на всички промени в /etc хем можеш да си клонираш същите настройки на друга машина.

Т.е. сега е момента да си вкараш всичко в репозиторито и следващия път да може да конфигурираш бързо и лесно нови машини.

Съб Сеп 17, 2016 12:49 am
Профил

Гледах ги тия... умувах и сякаш няма да имам полза от подобно нещо.

Може би има някакъв смисъл ако трябва да поддържам повечко машини с почти еднакъв софт. Но в случая а и по принцип на мен не ми се налага да поддържам еднакъв софт. По-точно налага ми се, ама не може... Просто тъпия софт не иска да работи. Цялата гимнастика ми се налага щото на 32-битвия лайнукс някои програми не искат бачкат. Сега на 64-бит пък някои стари софтуерчета не тръгват. Е днес почти цял ден се мъча като прасе с тиква щото Zilyn вече не се поддържа от последните версии на Eclipse. Има някакви алтернативни плъгини, ама толкова бозави че просто нямам думи. И те така вече няколко дена изгубих за подобни глупости...

Просто проблемите са с НЕработещи софтуери, там се губи ужасно много време. Иначе софтуерчетата дето работят си ги инсталирам и конфигурирам за секунди и без тия дот-синхронизатори...

Пон Сеп 19, 2016 6:03 pm
Профил

Съвремените процесори са достатъчно мощни за да си инсталираш 64 битов линукс/уиндоус и да си сложиш няколко 32битови виртуални машини.

Съб Сеп 24, 2016 2:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]