Автор |
Съобщение |
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 2493 Местоположение: Пловдив
|
 Linux за Mini-PC
За да не питам в темата "Tiny11" отварям нова тема. Искам да инсталирам някакъв линукс на GIGABYTE GB-BACE-3160. Някой настъпвал ли е тази мотика? От къде мога да сваля читав линукс? Смятам да го свържа към телевизор и да го използвам основно за филми и музика. Преди използвах разни TV_BOX -китайщини, които работеха 1-2 години и после поради липса на ъпдейти не я вършеха почти никаква. В момента съм с Chromecast with Google TV, но не ме кефи поради ограничения и че не всички плеари извън тубата го поддържат. Искам да си реша въпроса по-дълготрайно и по-читаво.
|
Чет Фев 16, 2023 7:49 pm |
|
 |
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 9959 Местоположение: Добрич
|
 Re: Linux за Mini-PC
Е па свали си убунту на една флашка, бутни от нея... Разцъкай и ако ти хареса инсталираш. Единствено видеото може и да не тръгне, докато не инсталираш кодеци. Но това не е толкова важно. В смисъл ако компютърът се влачи няма смисъл да го тестваш. Ако работи добре и видеото ще работи, поне в нормални резолюции.
Между другото аз си взех втора злоупотреба медицинско пц и съм супер доволен. C i7-ца и естествено не се замисля. В същото време е без вентилатори, което ми е важно щото работи 24/7 заради домашния асистент. Мода да го ползвам за мултимедия. Имам достъп до него отвсякъде. Добре си бачка, само не знам докога... А и консумацията е само 20W.
|
Чет Фев 16, 2023 9:24 pm |
|
 |
iss
Ранг: Новодошъл
|
То като е "Линукс" означава, че е читав В твоя случай по-добре е да разгледаш нещо от този вид: Best Linux Media Center Distros. Ползвал съм OpenELEC - пее, свири и танцува, но нещо му няма сайта... Най-добре някое по-малко Ubuntu и Kodi. Така, ако имаш съответен DVB тунер, може ефирна и кабеларска телевизия да се гледа.
|
Чет Фев 16, 2023 9:43 pm |
|
 |
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 9860 Местоположение: София
|
Ако се инсталира VLC, той си идва с всичко необходимо. Ако не се лъжа в Ментата май го има инсталиран.
|
Чет Фев 16, 2023 10:06 pm |
|
 |
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 9959 Местоположение: Добрич
|
Въпросът беше само да буутне и да види как се държи компа без да инсталира нищо. И после да прецени дали изобщо да инсталира Убунту.
|
Пет Фев 17, 2023 10:38 am |
|
 |
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm Мнения: 1172 Местоположение: София
|
|
Пет Фев 17, 2023 12:18 pm |
|
 |
iss
Ранг: Новодошъл
|
В такива случай винаги: SLAX 
|
Пет Фев 17, 2023 12:19 pm |
|
 |
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4579 Местоположение: US
|
На GB-BSRE1505 втора година гледам интернет ТВ с Linux Mint 20.3 Una, от power up до момента в който реално можеш да гледаш ТВ зарежда за около 15 секунди, 8GB RAM, 1TB PCI SSD, "въздушна" мишкаВ началото опитах с Ubuntu, но не се получи, докато Mint-а се сработи с хардуера от раз. На GB-BSRE1505 единствено не ми харесва прекалено яркият HDD син диод на предният панел, затова му залепих 4-5 слоя синьо хартиено тиксо и стана много джиджано синьо. Машинката е много пъргава, от време на време работи като Linux "развоен телевизор", билдвам статични Кюта, GCC-та и т.н.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Чет Фев 23, 2023 12:04 am |
|
 |
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 11:15 am Мнения: 1122 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | ¶ написа: На GB-BSRE1505 втора година гледам интернет ТВ с Linux Mint 20.3 Una, от power up до момента в който реално можеш да гледаш ТВ зарежда за около 15 секунди, 8GB RAM, 1TB PCI SSD, "въздушна" мишкаВ началото опитах с Ubuntu, но не се получи, докато Mint-а се сработи с хардуера от раз. На GB-BSRE1505 единствено не ми харесва прекалено яркият HDD син диод на предният панел, затова му залепих 4-5 слоя синьо хартиено тиксо и стана много джиджано синьо. Машинката е много пъргава, от време на време работи като Linux "развоен телевизор", билдвам статични Кюта, GCC-та и т.н. |  |  |  |  |
Това твоито мини ПЦ .... много буржоазно... баси 525 американски кинта в новоте яица и кат добавим такси .... Инак е кефещо и кеф цена няма ... ама си е брадва.
|
Пет Мар 03, 2023 6:30 pm |
|
 |
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm Мнения: 3561 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За още малко $$$ взимаш Мак Мини който го удря това в земята по който и параметър да го сравняваш. И то за $699.
За читаво ПеЦе си трябва още една нула иначе все ще му е скопено нещо.
_________________ Мразя да мразя ...
|
Пет Мар 03, 2023 11:15 pm |
|
 |
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4579 Местоположение: US
|
2021/8/18, общо за $219.49
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Чет Мар 09, 2023 11:25 am |
|
|