|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Проблем с хард-диска
Тази сутрин моят ПК ме изненада неприятно, взе да работи като баба, половин час зарежда Прозорците, след което се оказа, че има проблем с диск Д:\. Пуснах едни сервизни програми на Seagate, които ми прати един приятел, намира някакъв лош сектор и ми изписва следното:
"Bad Sector LBA: 118254528
*** In Use ***
Usage: This sector is used by a BPB on the drive, and may cause a partition to be inaccessible"
BPB -> BIOS parameter block нищо не ми говори вече, попита ме дали да се опита да го оправи, но реших да не рискувам, щото на това у-во ми се намират всички ПДФ файлове, всички компилатори и асемблери за микроконтролери.
Прозорци ХП работят бавно, Прозорци 98 СЕ въобще не отлепят, само Федора Коре 3 работи на скорост, но и тя плюе при пускане и спиране Бад И/О Еррор на /дев/хда6
Някой може ли да ми даде съвет отностно този сектор с BPB, какво да го правя. Подготвям се за най-лошото и спасявам всички мои сорсове от c:\ & e:\, както и Линукс дяла. С кой инструмент мога да спася диск d:\ ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 02, 2006 6:09 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пробвай да направиш копие на диска върху друг диск с Acronis или друга подобна програма. Самата програма зарежда от CDto така че ще работи. После вече можеш да си правиш експерименти с възстановяване на харда
|
| Пон Окт 02, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Проблем с хард-диска
Спирай работата с него, пусни друг хард диск и почвай да копираш. Сложи прецакания в вертикално положение, може да помогне да се прочете информацията. Аз се борих със същия проблем 15 дена, една приятел ми донесе laptop-a си за да го спасявам, според мен бяха отишли лагерите на шпиндела и виеше на умряло, скоростта на прехвърляне беше  140КB/s става дума за 80GB hdd, значи порасна ми брада, но успях под Linux да източа 4GB важна информация. Действай бързо, че нямаш време и гледаи да не работи ако не го точиш, защото става по зле с всяка минута работа. Успех,  че ще ти трябва.
|
| Пон Окт 02, 2006 6:30 pm |
|
 |
|
¶
|
Нямам такава възможност за копиране върху друх диск ( поне засега ). Мисля с Acronis, обаче при тази скорост на работа на XP ще ми трябват 2-3 дена да го чакам. Acronis е на този дял ;-(
Зарових се да чета какво беше точно BPB в сайта на МайкроСофт, попаднах на статийка за ръчно оправяне на бозите на FAT boot sector, ще ме утрепят, та в кой век живеем 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 02, 2006 6:33 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Не се занимавай с тези бастуни от M$, давай под Linux, че времето ти тече. Има ли странни звуци от hdd-то?
|
| Пон Окт 02, 2006 6:36 pm |
|
 |
|
¶
|
Не, нямам странни звуци, работи си коректно Linux-a. Преди около месец ми се случи да не мога да отворя диск d с Total Commander, след Restart се оправиха нещата. Снощи ми беше на гости един колега, до късно слушахме Дийп Пърпълите, не си спомням как го спрях, май не беше с Shut Down, ами директно от мастер шалтера, дали нещо тогава не се е омазало ?
Междувременно правя под Linux архивиране на все още работещите дялове, после ще запища 10-тина CD-та.
По принцип всеки месец си правя едно CD копие на моите сорсове.
|
| Пон Окт 02, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
BPB - Bios Parameter Block - тoва е блок 512 байта описващ файловата система на дяла (или дисковото устройство, или флаш карта например). Там пише колко сектора за клъстер има харда, колко са клъстерите общо, къде се намират FAT (или други) таблици и пр. Няма да е зле да направиш копие на тоя сектор, ще помогне много ако се наложи възстановяване на харда. За целта можеш да ползва WinHEX, може да ти отваря харда като дисково устройство или като физическо устройство, отиваш на съответния адрес и копваш блокчето (има си команди за четене на BPB и други служебни блокове и репрезентацията им в простичък интерфейс). Иначе, проблема можеш да го решиш като направиш партишън наново на този и предния диск и промениш размера им, така BPB ще се запише на друго място, а този сектор можеш да изолираш с някоя програмка за low-level format на хард (ползвах такава и върши чудесна работа, но и забравих името вече)
|
| Пон Окт 02, 2006 8:30 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Преди всичко и най-напред бих изпълнил съветите на fittila.
|
| Пон Окт 02, 2006 9:55 pm |
|
 |
|
¶
|
Значи, проблема изглежда е логически, а не физически. За всеки случай, архивирах всичко, от всичките дялове, без този, който не се вижда. По едно време тръгна Win98SE и се видя дяла, обаче бе станал с буква Е, вместо с Д. Файловете се четяха нормално. После човърках върху BPB от Linux и изчезна и NTFS, възстанових каквото бях бърникал, оправи се. Архивирам и последните неща, след което ще използвам HDD Regeneration Tool, пък каквото сабя покаже. Ядосах се на Ред Хат, щото не включили по подразбиране четене на НТФС дялове, вместо да се мъча да го закачам този модул, заредих Кнопикс от ЦД и оттам копирах НТФС дяла в Линукс дяла, от Линукс записвам на ЦД-тата, щото не можах да намеря каква записвачка има инсталирана в Кнопикса, трагедия 
|
| Пон Окт 02, 2006 10:13 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
99% съм сигурен, че в момента диска не ти работи в DMA режим а в PIO mode... поне 3 пъти ми се е случвал такъв проблем "нещо" да му стане на диска (за 3 различни говорим) и бозицата подкарва диска в PIO.
Вече не си спомням с какво ръчках (по регистрито), че да излъжа бозата да "ресетне" диска и да го пусне отново в DMA режим
Като причина за сдаване на багажа на диска според мен е проблем с прегряване, при което записите по диска са доста.. как да кажа...
|
| Вто Окт 03, 2006 1:36 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Намери си PArtion MAgic - той има опция да оправя такива различия, НО ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ти казвам че 3/4 успех има , някои път поправя към грешни данни.
Иначе най-хубаво ->архив или копие на друго хдд и пълна диагностика на това , което прави проблема - от null level format през bad sectors check, та и нататък 
|
| Вто Окт 03, 2006 1:43 am |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
и аз така мисля, че се е включил на PIO. Аз вместо регистри правя следното: махам от device manager контролера (primary / secondary), рестартирам и след като windows-а си ги намери включва на DMA. М/у другото какъв е диска по-точно, освен, че е Seagate?
|
| Вто Окт 03, 2006 9:53 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво репортва смарта?
|
| Вто Окт 03, 2006 10:22 am |
|
 |
|
¶
|
Значи проблема е в един нулиран сектор, точно boot сектора на разширения дял. Копието на този сектор, на 6 сектора нагоре е читаво, като му разглеждам полетата. Проблема за мен стана много интересен. Пускам ДОС, никакъв проблем, прави малко закъснение, като се обръщам към повредения дял, но никакви съобщения за грешка. Прозорци 98 СЕ се бави много, но все пак намира дяла и работи с файловете. Може би преравя целия дял, за да види дали няма и други проблеми и едва тогава използва второто копие на boot сектора. Възниква въпроса, защо като второто копие е читаво, не го използва, за да презапише първото копие. Прозорци ХП СП 2 въобще не може да зацепи с повредения дял, просто зависва приложението, което се опитва да чете от този дял. Линукса, нормално, рапортува че има "buffer I/O error on device hda6, logical block 0" или пък казва, че не може да прочете super block-а.
Acronis Partition Expert изплюва просто "File System Error: Invalid Format" и дотук. Пуснах разни сервизни програмки за проверка за лоши сектори, няма такива. Цяла нощ джагъркаше една програма, завърши сутринта проверката на целия диск, не намери нищо лошо. chkdsk нищо не намира, diskdefrag също. Пускам fsck.vfat в Линукс, казва че първите 4 сектора на този дял са повредени, всичко друго е наред.
Междувременно успях да запиша всичката ценна информация на CD-та. Диска е 120 GB, ATA100.ч От Control Panel->System->Device Manager->Disk Drives->Settings-DMA = On. Не мисля, че това е проблема, boot сектора е нулиран.
Единствено си мисля, че причината може да е дошла от Пърпълите, за друго не мога да се сетя  Яки жици бяха и най-вероятно е прескочило нещо до този дял. Между другото, има една директория със оплетени файлове, някои от които не би трябвало да ги има, защото са от Линукс дяла. Възможно ли е някое приложение, да се омотава с дяловете и да получава достъп до Линукс ? Диска е разделен така: Partition 0 -> Win 98 SE, Partition 1 -> Win XP, Partition 2 -> Fedora, следва разширен 60 GB FAT 32 дял, в него се намира проблемния логичски дял d:\
следващият логически дял е 1GB swap за Линукс,
|
| Вто Окт 03, 2006 1:32 pm |
|
 |
|
¶
|
WinHEX отваря здрави дялове, повредения не може да ги отвори, изписва ми глупости от рода на, че всички сектори са повредени. Нито можеш да прочетеш сектор, нито да запишеш, а не са повредени секторите.
Да попитам за още един вариант, преди стъпката с форматирането: не мога ли да използвам System Volume Information от XP-то ? Нали уж това е снимка на работеща система. Имам 2-3 такива restore точки. Само че как се активират тия пущини ?
|
| Вто Окт 03, 2006 3:15 pm |
|
|