Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Version control 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Version control
Миро, ние правим само фърмуер за контролери. За какво точно са ми мултиплатформени истории, като гаранция никога няма да има нещо друго освен Уиндоус в тая фирма :) .
До колкото знам аз съм единствения човек в цялата фирма, който прави нещо, свързано с работата под Линукс и то е във виртуална машина и само за тестове на едни цифрови сигнатури.

Нед Дек 21, 2014 8:27 pm
Профил

Dimitar написа:
никога няма да има нещо друго освен Уиндоус в тая фирма :)

Уффф, колко мъка има по света ...

Нед Дек 21, 2014 9:33 pm
Профил

Ай сега .... може и да е мнгоо по-зле.

Нед Дек 21, 2014 9:35 pm
Профил
Аватар

Каква мъка бе Палавров, за какво въобще говориш :? ?

Нед Дек 21, 2014 10:45 pm
Профил

Ами за мен да ползвам windows за писане на фирмуер си е мъка, наказание ... нищо лично.

Пон Дек 22, 2014 2:22 am
Профил

Лично за мен е обратното, но да речем аз отдавна не съм писал нищо, та погледа ми вече не е професионален.

Пон Дек 22, 2014 2:26 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
Ами за мен да ползвам windows за писане на фирмуер си е мъка, наказание ... нищо лично.

Това сега какво общо има с темата :D .

Пон Дек 22, 2014 3:38 am
Профил
Аватар

Абе като цяло според мен ти трябва да имаш X.Y.Z дето е кодирано на твое ниво както каза Тони - радикални промени, големи промени, дребни промени. И отделно един уникален номер на самия билд, който може да е директно 3-4-4 цифри от SVN, GIT ако ползвате или например седмица година, нещо от сорта. В смисъл трябва да има някакъв уникален индентификатор накрая или отпред, който е само цифри без други знаци. И задължително уникален за дадения софтуер де. Защото после това можеш да го вкарваш лесно в бази данни, да сортираш, лесно се проследява и т.н.

Ако правиш едно устройство само за един клиент и то няма дървовидна структура това си е достатъчно. Лошото е когато дадено устройство се прави за много клиенти, или за един ама има различни функционалности (езикови пакети например). Тогава ти трябва вече дървовидна структура на версиите, развиват се по няколко клона едновременно и тогава вече става много по-сложно.

Вто Дек 23, 2014 11:38 am
Профил ICQ

Е то това пък с версиите според мен е чисто функция на начина на писане, не може да държиш различни версии само заради езика, най-логичното е интерфейсите да са външен файл/ове и версията на софта да е все така една. Същото ми се струва логично и за версии на функционалността, или поне донякъде. Иначе поддръжката става просто ад, дори и да шерваш между проектите общите файлове .. я компилирай за тоя, я за онзи ..... верно има продукти при които това е ограничено регулаторно, там вече щеш или не трябва да имаш отделни версии или най-малкото това което генерираш да е различно и да не включва другите модификаци, но то това пък става с настройка на компилирането и пак проекта и файловете да са ти едни, но да версията вече е различна.

п.с. това горното ... ако го пренесем съвсем към ембедеда може би не е съвсем актуално, като качваш hex-а той си има ревизия и включва и езиковият файл та ....

Вто Дек 23, 2014 4:45 pm
Профил
Аватар

Сега пак прегледах изискванията и формата, дето го искат е малко по-различен от това, дето споменах в началото:
01.23.45.ab.cd
01 - numeric characters, indicate major version
23 - numeric characters, indicate intermediate version
45 - numeric characters, indicate minor version
ab - non-numeric characters, indicate no ICD (interface control document) impact version change
cd - non-numeric characters, indicate engineering version, blank for CM released software.
Note: numeric characters are 0-9; non-numeric characters are a-z

т.е. почти същото е, само че вместо build номер има две буквени полета, като едното ако се промени значи, че има промяна в документите на заданието, а другото е нещо като build номер само, че за релийзната версия трябва да се нулира (май даже да се махне).

Вто Дек 23, 2014 6:08 pm
Профил

Мда, така звучи по-подредено, само от къде ги измислят тия букви да им се чуди човек :)

Вто Дек 23, 2014 9:16 pm
Профил
Аватар

Военна му работа :)

Вто Дек 23, 2014 9:54 pm
Профил

Абе няма да е току така, мен преди време ми беше попаднал един мануал подобен на онзи който пуска за з софта на изтребителя но за конструкторска документация, и там имаше разни странности по наименованията ..може да е наложено от ограничение в някоя архаична ОС която има ограничение в дължината на името, от там да са избрали букви тъй като дават повече комбинации и то като тръгне ...

Вто Дек 23, 2014 10:19 pm
Профил
Аватар

Каква архаична ОС - навсякъде ползват линукси. Ние ползваме 8 и 16 битови S08 и S12 контролери на Фрискейл за регулаторите и тия сега ни карат за ъпдейта на софтуера да ползваме SHA512 хашове и ecliptic curve encoding и им казвам, че за SHA512 ти трябва компилатора да поддържа 64 битови интиджъри и те ми отговарят - голяма работа, слагате един ARM с embedded linux и openssl и сте готови (да меря няколко напрежения и да управлявам един PWM плюс CAN бъс) :D . Та сега се кротнаха да минем само с SHA256, за който трябват 32 бита интиджъри. Обаче Фрискейл нямат такива библиотеки за S12 и сега трябва да напиша и SHA256-то и кодирането от нула. Някой ако е виждал някъде нещо готово, дето мога да ползвам да свирка. Аз за сега съм намерил тук някакви сорсове, ама трябва да направя бая тестове докато се уверя, че всичко бачка.

Вто Дек 23, 2014 11:12 pm
Профил

Съболезнования. Иначе имах в предвид да е останало от някоя архаична ОС като изискване ... кой ги знае. За SHA-to тестове си трябва, не помня да съм виждал нещо за 8 или 16 бита, но имам лоши спомени как една библиотека които доставчик ползваше се оказа има много странен и рядък проблем който докато докажем че го има, и после те докато хванат без малко да науча еврит.

Вто Дек 23, 2014 11:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща