Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Питанка за многоплатформен софтуер... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Питанка за многоплатформен софтуер...
Ммм не съм много съгласен, това е излишно много разход. А тоя дот нет... майко мила, трагедия, инсталирай ти. Нет ъпдейти като луд, аз тия не им давам да припарят до боза, и ако не е изключение не инсталирам нищо що плаче за. Нет, тия дето го искат на виртуалката.
П.с. Направо си го представям слагам някой софт за настройка на някаква джаджа и хоп искам. Нет 245653, той пък иска SP 187.38739, той пък иска още 10 SP, дивайса ще разбере що е то сингуларноат при срещата със стената...

Пон Ное 06, 2017 12:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Не рекламирам дадена платформа ... просто споделям накъде вървят нещата :)
Пробвал съм мултиплатформени фреймуорци но както казах в предния пост ... с доста компромиси.
Единственото наистина универсално може да е WEB или всичко що върви на браузър но това не е много като за тази задача като че ли :)
И аз се принудих да пропиша и на трите езика , заради "пръча на козата".
Иначе ей това може да се погледне като идея https://cordova.apache.org/

Пон Ное 06, 2017 9:30 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Въпреки че с Embarcadero RAD Studio Може лесно да се направи мулти платформено приложение, изобщо не ме радва.
Нскоро правих подобно нещо доста тромаво и обемно. Трябва да се запознае човек с FireMonkey , с който аз трудно успях да издялам читав юзер интерфейс.
Ако приложението не е много сложно от към фронтенд(много менюта,страници, графики..) с рад-студиото ще е най лесно.
Хубавото е че за минути успяваш да направиш нещо работещо за уин,андроид,и-ос.

Пон Ное 06, 2017 10:16 am
Профил

Ами ако говорим за интерфейса QT с определени забележки, но Хищника е писал по горе. Това което правим е многоплатформено и освен всичко друго изпозлва малко ресурси, според мен по скоро е въпрос как изпозлваш определена среда. За РАД студиото както казах нямах нерви да го инсталирам, много голямо, сигурно прави тежки неща, така или иначе на мен ми трябваше нещо за проба, аз не се занимавам със софто писане.

Пон Ное 06, 2017 1:24 pm
Профил
Аватар

Predator_MF написа:
В Windows - Visual Studio 2013 или 2017, Linux - Qt Creator (и в Windows работи по същия начин но иска visual studio), Android - Android Studio 2.3, iOS - Emacs (не съм ползвал някой друг да каже).

Струва ми се, че нещо бъркаш, на Qt не му трябва Visual Studio за Windows, MinGW 64/32 работи идеално, даже е по-добрe, защото и под Linux си е пак същия компилатор.

Мисля radolin има солиден опит в мултиплатформени приложения с Qt, учудвам се, че не се е включил.

Вто Ное 07, 2017 3:00 pm
Профил WWW
Аватар

Имах в предвид, че в Qt няма компилатор, под Windows трябва някакъв, става и с MinGW, става и с Visual Studio

Вто Ное 07, 2017 3:05 pm
Профил
Аватар

Predator_MF написа:
Имах в предвид, че в Qt няма компилатор, под Windows трябва някакъв, става и с MinGW, става и с Visual Studio

:) , пак си в грешка, зависи коя версия на Qt изтеглиш. Ако избереш Visual Studio версията, да няма компилатор, но ако избереш MinGW, то тогава вътре се намира и компилатора, и Qt Creator.

Вто Ное 07, 2017 3:26 pm
Профил WWW
Аватар

Ех мислех да го трикна да си инсталира visual studio, как ме усети и двата пъти пък ти :)

Вто Ное 07, 2017 3:35 pm
Профил
Аватар

Няма как да ме трикнеш, щото ползваме Qt от доста време и никога не съм имал Visual Studio инсталирано :D .

Вто Ное 07, 2017 6:08 pm
Профил

¶ написа:
Predator_MF написа:
Мисля radolin има солиден опит в мултиплатформени приложения с Qt, учудвам се, че не се е включил.

Aз имам опит с Qt, но основно под Линукс. За PC приложение за Linux/Windows/Mac би трябвало да няма грижи. Вече за Андроид/IPhone е по-сложно, има някакви версии уж, но аз лично не съм ги пробвал.

Вто Ное 07, 2017 7:20 pm
Профил

5 'стинки - има едно Haxe - https://haxe.org/ - давам го като идея за проучване, не давам препоръки дали е добро или не.
Има резон в мнението да си се работи с нативната за всяка платформа среда - ако търсиш нещо професионално като краен ефект ще ти трябват 3 екипа примерно. Щото "универсални" програмисти има толкова, колкото и универсални среди :-) Не съм убеден че едно "общо" приложение ще е толкова добро колкото 3 специализирани. Мисля си че най-малкото за навигация из менюто и приложенията разликите ще наложат различен дизайн на интерфейса?
А като казваш 1-2 мегабита не е толкова малко, особено ако гониш бърза реакция. Повечето js базирани неща са супер за десктоп/сървър дори, но на мобилни устройства видимо се мажат повече от нативно.
Напоследък за дребни инструментчета, command line, предпочитам да пиша node.js "скриптове" вместо питон или подобни. Ужасно бързо и удобно е. Но не върви да се качва на тел'фон.
QT многократно се захващам да го видя на android, но все нещо удрям на камъни.
Ако ползваш USB под андроид е аналогия на Libusb, под ПЦ можеш да минеш с някакво подобие, но на iOS си мисля че ще е различно?
И другото споменато е правилно - а именно да правилно разделение на front и back end-ове. Така отделните части могат да са в различна степен платформено-зависимо-различни.

Вто Ное 07, 2017 7:43 pm
Профил

Не е толкова въпрос до средата и нативността, а до загубата на време да правиш едно и също нещо, в почти всички случаи напълно безмислено. И ако нещо такова ще увеличи разходите за развой по 2 или 3, ще увеличи разходите за поддръжка по 4 и по 9.

Сря Ное 08, 2017 6:40 am
Профил

Работата да направиш 3 приложения може да не е чак по 3, ако щеш и грам код да не споделиш. А може "универсалното" да ти стане 3 пъти по-скъпо, недай боже да удариш някоя мотика която те накара по средата да смениш на 3 отделни. Виждъл съм подобен ефект с кордовата - заради споменатата лагавост накрая пренаписаха всичкото на джава за андроид и отделно на obj-c за иос. Всъщност ПЦ вариант нямаше, не знам дали това би помогнало много.
Една от разликите в двата подхода е че ако е отделно можеш да разчиташ на верните тулове за всяка линия на развоя. Ако трябва да работиш без дебъгер примерно на някое от "универсалните" виждам колко ще е по-бързо отсега. Ако приложението е някакъв каталог на продукти, или нещо подобно което реално е само фронт енд на някакви web услуги сигурно няма да е трудно. Ако е нещо близо до хардуера няма да е така.
Ако Димитър ще си го пише сам има логика да хване платформа която познава. Но евентуална фирма няма да ползва същото. Принципно C/C++ код би трябвало да е най-лесния вариант за преизползване ако се гони производителност. Но това май е вариантът на добро разделение на фронт и бек и тогава фронт-а остава достатъчно малък за да е удачно да се бори на платформено-доминиращи езици/сдк-та.

Сря Ное 08, 2017 8:01 pm
Профил
Аватар

http://www.davidesperalta.com/appbuilder не че съм си играл с него. Преди си го бях набелязал за разглеждане не не съм стигал до него.

Пет Ное 10, 2017 7:52 pm
Профил

Това изглежда да е базирано на cordova? Подобно има едно Ionic, то е добро, но в моите случаи на ползване се държеше бавно - и то не говорим за някакви сериозни изчислителни натоварвания, а прости действия по интерфейса.

Нед Ное 12, 2017 11:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща