|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами незнам, на мен за SP6 ми се струва тъпо да има такива бъгове. За сравнение ако Winbousa дето все го плюете ако така мажеше по екрана нямаше и един да продадете. Майната му, както писах нямам избор. Уча и протел. Да не вземе някой да си купи оная книжка българската с описанието на протел99. Не става за нищо. Абсолютно аматьорска е, не става и за учебно помагало даже. Аз дето се водя че имам опит с жичкаджийски софтуер, не можах да намеря нито един отговор на въпросите си. Смисленото помагало се намира на диска, казва се Tutorial и се инсталира отделно. Вътре има един грамаден pdf, 600стр. доста прилично описание. Ама и там не намерих отговор на моя въпрос, та си мисля, че май просто ще .......
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 25, 2005 3:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тази книжка ако не се лъжа е писана от жена - така, че спирам да я коментирам  . PDF-те и примерите са достатъчни да навлезнеш.
|
| Вто Яну 25, 2005 3:20 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Samo Orkad 10 не съм си дръпнал досега да го видя и маи стигам до заключението че маи за мен е наи лесно да свикна с грешките в Protel DXP 2004 отколкото да усвоявам нещо друго.
Наи добрата среда определено е WG от Mentor Graphics,горещо я препоръчвам на колегите дето се занимават много сериозно с това,струва си усилията за изучаване.
А както и Protel 99 работеше ужасно на pentium mmx 166Mh,kogato raboteh s 99 towa beshe konfiguraciq za над 1000 dolara, и става доста по стабилен на мощна машина така и DXP 2004 пак иска страшно бърза машина. Може би пентиум на 2,8 с 800 мегахерца предна шина и 1Гб рам би го устроивал. Тази зависимаст са я открили доста хора и я споделят по форумите. Явно ще трябва да сменям моето АМД 2700+ и да си купувам още 512 рам.
|
| Вто Яну 25, 2005 6:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е те това не мога да го схвана. Аз си рабатя перфектно с Оркад 9. На практика можеш да направиш всяка платка (в рамките на разумното). За чии ми е да минавам на някакво технологично чудо, за което ще загубя още месец да свикна и още година ще му псувам новите бъгове.
Аз минавам на П99, само от съображения за съвместимост на проектите.
А тоя Ментор имаш ли си идея колко струва и след някоя и друга година кат ни погнат да си пазаруваме софта... нали се сещаш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 25, 2005 8:35 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
ne e mnogo za kupuwane,mai nad $10 000 bil.
|
| Вто Яну 25, 2005 9:19 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Здравейте платкаджии
5 години се занимавах с правенето на разни платки, и мога твърдо да заявя че Protel 99 е хубава програма, но за съжаление си има немалко бъгове. В сравнение с Protel 98 е по-баглива и бавна, но за сметка на това се работи по-удобно. Според мен от Protel направиха грешка като въведоха тази боза данни и тя основно мъти водата както Dimitar спомена. Неслучайно в DXP и DXP 2004 са я премахнали. Аз имах проблеми с Protel 99 когато трябваше да актуализирам PCB-то от схематика: даваше упорито грешка. Друг бъг е когато zoom-ваш много в PCB-то последното забива и само хард ресет оправя положението. SP6 за Protel 99 май се оказа някаква програмистка недосмислица. Един колега ми беше споменал че SP4 e много по-стабилен, но аз отдавна бях минал на DXP и така и не съм го проверил. Наскоро преинсталирах един компот и се оказа че DXP 2004 SP2 със WIN XP SP1 прави проблеми когато имаш малко памет. Сложих SP2 за WIN XP и нещата се пооправиха но  но определено повечко RAM няма да се отрази зле на машината.
Проблема на Цецо със общите VCC i GND може да се реши като си направиш собствена библиотека от схематика, редактираш захранващите изводи и после от схематика даваш "update parts i cache". Само не трябва да променяш имената на елементите в библиотеката.
Това че схематика може да ти свързва захранването на елементите автоматично е нож с две остриета. Няма да забравя какви проблеми ми създаде една CMOS-ка с аналогово и цифрово захранване (май беше 4053) докато и свържа краката както аз си искам. От тогава показвам всички изводи, а ако не ти харесва да има дълги имена на тях просто ги изключи (директно от схематика в DXP 2004 или от библиотеката в Protel 99).
По отношение на рефреша е добре да си намериш свястна видеокарта, като това не означава супер 3D производителност. Всяка не проста графична система си има бутон рефреш, който очевидно има защо да са го сложили. Относно геометричните изкривявания съм съгласен че ги има, но честно да ти кажа не знам нан какво се дължат.
Специално за симулациите аз ползвам Orcad щото тези на протела нещо не ми се нравят. Най-готината част е PSpice optimizer. Въпреки че съм пристрастен към протела не мога да не спомена че бързите клавиши на Оркад са 2 класи надолу, поне в схематика щото само него ползвам. Друго си е както изпълняваш някоя операция да стартираш друга и после пак да се върнеш на първата (има нещо като реентрантност) Спестява доста време според мен и най-вече удобство.
Според мен най удачна е следната комбинация при условие че не даваш пари за софтуера:
Protel - принципна схема и платка - предимство е удобният интерфейс
Orcad - симулация и оптимизация на прецизни аналогови истории - Pspice няма равен.
Proteus - симулация на микроконтролери и периферията към тях - нечувана симулация в реално време на куп полезни устройства.
|
| Сря Яну 26, 2005 2:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ползвам изключително и само Windows 2000 и с тази комбинация и 99SE+SP6 досега не съм имал никакви блокажи камо ли пък да се стига до ресет и така вече 4-5 години. Изкривяването на пистите и обектите идва (според мен) от мерната система. Имам някакво странно чувство, че използват най-навътре метрична система, но пък когато ти се налага ти да работиш на нея - изчисленията минават през инчова и се получават баси и закръгленията при изобразяване на екрана. Незнам дали наистина е така - но аз поне до такъв извод съм стигнал.
И най-важното - никога не ползвам библиотеките на протел-а - винаги ползвам мои - това откакто се опарих няколко пъти от разменени пинове  .
|
| Сря Яну 26, 2005 10:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Clever Man за DXP2004 SP2 да имаш генератораче или някакъв крак. Прочетох по форумите че след инсталацията на SP2 текущата лицензия се прекратява и спира да работи. Но никои не е споменавал за успех в кракването.
|
| Сря Яну 26, 2005 11:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не иска да си едитва пътечките, това е най-сериозния проблем при мен, не разбрах как се появи, нито как се оправи, ам абяха преинсталации ... и накрая само изчезна ..... ммм и някакаъв друг ми се мярна ама .....
а за тея изброяните по горе, с тях проблем нямам никакъв, за мен това не са бъгове а странности в интерфейса ..
|
| Сря Яну 26, 2005 11:29 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе това със собствените библиотеки е много удобно когато си сам, затвориш си цъкала - в главата, на хартия, на екрана, на платка. Ама като работиш в екип, един прави една част на схемата, друг друга, трети прави симулации, четвърти платка. И като половината са зад граница, наеш къф купон настава като всеки почне да си ръга негови библиотеки и всеки ползва различни приоми за решаване на такива тъпи, изкуствено създадени проблеми в продукта. Ей тва не ме кефи на Протела. Иначе е много по отборно ориентиран от Оркада, ама ей заради тия глупости човек може да си създаде жестоки главоболия.
|
| Чет Яну 27, 2005 2:51 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Все още не съм се добрал до крак или генератор (синусоидален  ) за 2004 SP2.
Между другото в предният пост забравих да кажа че Orcad има само едно ниво на Undo ?!? Поне това успях да изнамеря. Явно е писан за перфекционисти  Днес се псувах наглас задето съм забравил да променя нивата на undo-то за PCB-то (30 по подразбиране). Изтрил съм едни компоненти и докато се усетя коня отишъл в ряката. Още 5 стъпки назад и всичко щеше да е Идеал Петров.
Въпреки критиките мисля че Orcad е не по-лош от Protel като цяло.
Относно собствените библиотеки мога само да припомня защо на Кумчо Вълчо му е дебел врата. Поне като стане белята ще знаеш че е виновно задклавиатурното устройство на твоят компютър. 
|
| Пет Яну 28, 2005 1:49 am |
|
 |
|
VELIN
Ранг: Минаващ
|
Аз работя с PROTEL DXP 2004 SP1 и нямам никакви проблеми. Програмката си работи супер, а кракването става много лесно даже и името може да си поставиш на лицензния файл. Не знам дали вече има нещо по добро като възможностин от нея. Някой работили с PROTEL DXP 2004 и ORCAD 2005 за да ми каже предимства и недостатъци. Изкам да се насоча към най доброто и да изуча всичките тънкости. Аз работя и с PROTEUS но тя има много неудобен интерфейс и освен това в сравнение с PROTEL DXP 2004 мисля че не е подходяща за проектиране на печатни платки. 
|
| Вто Яну 10, 2006 5:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами за платки и схеми Protel, за симулации или той или Proteus, не знам защо си мисля че и Protel и Proteus и Orcad полват едини същ енджин за симулации, май само визуализацията е различна.
С 99СЕ и СП6 проблеми както съм писал и преди почти нямам, има неща които доста съм ги псувал но.... мисля че могат да се преглътнат, на няколко пъти съмпробвал оркад и съм го махал веднага, просто не ми е удобен.
А за правене на платки ... ами протеус е за по елементарни неща, не е удобен з работа, с интерфейса се свиква но ..... за това ползва протел .. и бих казал че е много добро реение, въпреки някои особенности да ги наречем.
|
| Вто Яну 10, 2006 9:22 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Абе хора защо не прочетете малко преди да плюете и мрънкате. На сайта хората са си го написали SP6 не се инсталира на WIN XP
|
| Сря Яну 11, 2006 5:55 am |
|
 |
|
VELIN
Ранг: Минаващ
|
Не съм чувал за WG от Mentor Graphics. Моля, покажете ми от къде да изтегля тази програма и информация за нея. Бих искал да я погледна тази чудесия. 
|
| Сря Яну 11, 2006 8:45 am |
|
|