| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Altium Designer...
имаш предавател и приемник. ако ги вържеш с жица, сигнала се казва еднакво и на двете места. обаче ако сложиш едно съпротивление, единия сигнал се казва (примерно) D0s (предавател-съпротивление), а другия D0r (съпротивление-приемник). в ментора има чафка, дали двата сигнала да се казват еднакво, или да са различни (в аналоговите схеми това пречи)
|
| Нед Сеп 20, 2015 7:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аааа, сега вече знам какво имаш предвид, ама ми е странно защо това трябва да се казва с едно и също има. Според мен логически е един сигнал, но физически на платката трябва да са два - единия преди резистора и другия след резистора. Как обаче това е решено в Алтиум-а идея си нямам. Аз не съм сигурен, че Алтиум-а може да прави такива симулации като ментора, за да има това значение от логическа гледна точка.
|
| Нед Сеп 20, 2015 7:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами при рутенето (1) важно е да не се загубиш в нетовете (примерно 30 адреса и 64 дании х2 сигнала става кошмар) (2) сигналите се изравняват по цялата дължина, ако са х2 присането на ограничения става двойно, а който ще изравнява целия сигнал ще му окапят очите
вероятно го може и алтуима, просто ми стана интересно как е направено. е ментора, когато трябва да терминираш серийно някоя жица, грагваш съпротивление върху жицата, той те пита кой сигнал да закачи (условно десния или левия) и си цъка сам чафката за едно име на нета.
|
| Нед Сеп 20, 2015 8:03 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В Алтиум може да се заобиколи по следния начин. Резистора с който се терминира се окъсява с джъмпер съединение в PCB библиотеката. Така и двата му края са в един нет. Малко тъпо решение за шина с повече сигнали. Ако сигналите са по малко може да се зададе еднакво име на нет от двете страни на всеки от резисторите.
|
| Вто Сеп 22, 2015 2:40 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
За алтиум двете страни на един резистор са два различни нета (възел, node) и така е редно да бъде за всеки един КАД Визуализацията на пътечките вече е съвсем друга бира и там вече липсват такива адванснини като на Дедо ментора.
|
| Вто Сеп 22, 2015 7:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм... а как се изравняват бъсове тогава?
|
| Вто Сеп 22, 2015 8:25 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
тогава почваш да пишеш правила на "програмния език" за DRC. Наскоро пуснаха и Xsignals с което става малко по лесно. http://techdocs.altium.com/display/ADOH ... h+xSignals---------- An xSignal is essentially a designer-defined signal path between 2 nodes - they can be 2 nodes within a net, or they can be 2 nodes in associated nets separated by a component. The xSignal can then be used to scope relevant design rules such as Length and Matched Length, which will then be obeyed during design tasks, such as interactive length tuning. ----------
|
| Вто Сеп 22, 2015 10:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това чак тази година ли се е появило? и чак в 15-та версия?  хех изглежда ми още доста сурово и непълно. и май не е много коректно да се сравнява с метода в ментора като функционалност. както и да е - мерси за информацията, задоволих си любопитството.
|
| Сря Сеп 23, 2015 8:32 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
С джъмперното съединение може и да става без писане. Трябва да си поиграе човек. Нямам подобен дизайн че да пробвам.
|
| Сря Сеп 23, 2015 10:21 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз пак да питам нещо! Понеже си направих хранилище, където си качвам проектите, имам проблем с History файловете. Има ли начин да накарам Altium-a да трие старите си back-up файлове?! Да остане само последният! Защото проектите ми много бързо достигат 1G, което е притеснително! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Сеп 29, 2015 8:19 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Settings->Data Management->Local History
Тикни боксчето "Use global repository" и също така ако искаш може да намалиш или увеличиш дните за историята
Другото е Settings->Data Management->Backup
"Number of versions to keep" - слагаш го 1 и си готов
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Сеп 29, 2015 10:36 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе как седи въпроса с хранилищата и лицензите?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 30, 2015 3:32 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами за хранилище аз използвам Bonobo Git server, който е безплатен! Има и на svn! Ако ти трябва нещо по-сериозно отиваш на платените версии!
|
| Чет Окт 01, 2015 5:44 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
А бе една работа ме тормози! Има ли вариант да закача към елементите на дадена схема някакви vhdl файлове?! Идеята е да добавя към всеки елемент(контролер, драйвер ала бала) някакви елементарни функции тип блинк тест и като пусна симулатора да мога да си изтествам схемата дали е правилно свързана и не съм "опущил" нещо! Не знам дали може да се изпълни. Гледам туториалите само за FPGA дават добавяне на vhdl...
|
| Съб Окт 03, 2015 9:22 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Някой пробвал ли е вече 16-ката? Гледам на сайта им една-две функции дето са много съблазнителни
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 16, 2015 7:03 pm |
|
|