|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Ами да, ама не баш. В Protel 99 имаш те таква структура. Можеш едновременно да отвориш много DB файлове, те си стоят един под друг, и във всеки един от тях може да имаш няколко различни схематик проекта и всеки да си ъпдейтва неговата си платка. В Алтиум не е така. Доколкото разбирам замисъла в Алтиум, Design work замества DB файла, в него обаче правиш отделни проекти на PCB-та, и атачваш схемите към тях. Това до тук добре .. но къде са ти другите DSNWRK файлове, няма ги в дървото, не можеш да имаш няколко отворени едновременно и да ходип между тях. Може да отвориш един, той затваря другия, отделно отнема време да се отвори. Отделно малко куца е направено записването на тия проекти, ако не му кажешп по дифолт ги пише нейде си и то не там където си записал файловете н аплатктие и схемите. От тук ако съм импортитрал протелски DB, то ги отворило, но къде ги е записало не знам защото не съм се сетил да му кажа къде .. абе някаква каша ми е, не ми е удобно. Предпочитам DSN-те с които работя да са ми в дървото. Защо са ги махнали съм почти сигурен, ама това си е техен проблем, да се научат да си структурират BD ефективно и да пишат ефективен код 
|
| Нед Дек 10, 2023 3:46 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Както казах, не съм експерт в Алтиум, всичко омазаха след 2006 нататък. Благодаря, че ми припомни йерархията на DB файловете в Protel - имаш право, там можеха да се правят отделни проекти. Аз всъщност намесих Протела главно заради окъсяванията на нетовете, не заради архитектурата на проекта, която е различна в Протел и в Алтиум. И коментирах, че в Алтиум, според мен, това вече не е възможно. Но както казах, не съм експерт, напълно е вероятно да греша. А по-добър schematic editor от PCAD не съм ползвал до момента (а съм ползвал горе долу всички големи играчи, и платените, и безплатните). Жалко, че Алтиум съсипаха и PCad с покупката - нищо не използваха/взаимстваха/имплементираха от него, само отнеха пазара му.
|
| Нед Дек 10, 2023 4:02 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
В днешно време това е целта на повечето покупки, ти правиш чепици, иван прави елеци, купуваш иван и след 1 година затриваш дюкянчето за елеци, и пак така си правиш чепици ... кви са тия елеци, като няма елеци ще си купуват повече чепици ... ако не ще купиш и драган с потурите, и тоя с калпаците ... ще ти размиват само пазара те ...
|
| Нед Дек 10, 2023 5:00 am |
|
 |
|
velio
|
В 09 има падащо меню от коет оможе да си избираш различен DSNWRK. В 23 го няма. Махат все повече и все повече полезни функции, а цените им растат и се хвалят че се развиват. В 21 махнаха стандартните библиотеки. При мен бяха инсталирани и като се ъпдейтнах ми ги изтри. От къде на къде ще ми трие библиотеки.... Последната версия на 23 е най-флегматичната версия правена някога. Е, не доживях за 24 ама... ко да се прави. Сигурно е за добро.
|
| Чет Дек 14, 2023 4:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
А, има. Схематика на най-стария OrCad. С най-малко щтракания по мишка и/или клавиатура правиш най-много. Уникален беше ... Аз още си бачкам на PCAD 2006 SP2. Бачка желязно. Е, няма глезотии, както и полезни функции като PADS-а, но за моите дизайни е пИрфектен. Все пак беше една от истинските програми 2006-та година, след която бяха купени от алтиум и до там с него. Ще се пробвам някой ден като остане време да го подкарам с Wine под Линукс. Някой случайно да е пробвал такова нещо? ( От известно време се опитвам да се отърва от Виндовс-а, а също и да отърва децата от него. За момента няма случай за програма, която да им трябва в училище където са с Виндовс, която да си няма безплатна и читава алтернатива за такава под Линукс. )
|
| Чет Дек 14, 2023 10:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
След Коледно... Алтиума днес ми показа, че съм доста стар... работил съм и през 1899...версията е законна, няма никакви патчове 
|
| Сря Дек 27, 2023 1:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Имаше ли свестни части през 1899? Аз за няколко години съм го изпуснал това време...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Дек 27, 2023 2:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Мне. Казал ти е, че през почивните дни не трябва да се пуска алтиум...
|
| Сря Дек 27, 2023 3:18 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако някой Алтиумец  чете през празниците и е настъпвал мотиката с Re-route component (какви са опциите като движим компонента насам-натам и той вече е опроводен) Glossing (оптимизиране на вече опроводени писти) да сподели някакви впечатления? Не бях пипвал от доста време, и сега с тоя 23-24 вече не знам кое-как и какво е ...
|
| Чет Дек 28, 2023 12:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
И още един въпрос - някакви впечатления от design reuse? / на мен ми трябва само layout, и си спомням че беше относително лесно в PADS2005/7/9, за Оркад не си спомням - при Алтиума ми изглежда нещо усложнено, но ще го пробвам днес по-късно.
Нищо специално - малко ключово захранване, което се повтаря два пъти или повече.
|
| Сря Яну 10, 2024 11:37 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Не успявам да стигна до него  . Освен това иска връзка с облака /Altium 365/. Като го опиташ, може да споделиш впечатления. В Altium 24 има нова функция - PCB Layout Replication, която по принцип трябва да работи и на flat design. Но и до нея не мога да стигна от правене на документация на вече готови платки.
|
| Сря Яну 10, 2024 3:12 pm |
|
 |
|
velio
|
Някой да знае как е вика прозореца със съобщенията? (Messages)
Понякога излиза, за да ми каже разни неща, аз щраквам някъде другаде, щото не ме вълнуват точно в тоя момент и после тоя прозорец отива някъде на заден план и няма бърз начин да го върна. Клавишна комбинация или бутонче?
|
| Сря Яну 17, 2024 8:35 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Нали това имаш в предвид: Долу вдясно бутона Panels:
|
| Сря Яну 17, 2024 8:55 pm |
|
 |
|
velio
|
Абе това ясно. Ако не е активен прозореца, става от там. Ама ако Messages е активно, и изчезне зад основния прозорец (без да е затворено), трябва да отида в менюто с панелите, да го спра, и отново да го пусна и тогава се появява. Това ме дразни. Надявах се да има по-пряк път.
|
| Чет Яну 18, 2024 1:09 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Странно. Тези панели имат два режима - Floating panel window и Docked panel window. При мен в първия режим панелът Messages e модален прозорец и винаги е отгоре - не може да изчезне зад основния прозорец. Става дума за Алтиум 24, но и с малко по-старите беше така. Виж, с по-старите от 20 вече не помня. Аз си държа панелите в Docked режим и са винаги достъпни като бутон на страничната лента.
|
| Чет Яну 18, 2024 11:32 am |
|
|