Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
KiCAD 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: KiCAD
Ще го питам.

itso.t написа:
Изглежда много добре. Чак се изкушавам да кажа "дай", но няма да нахалствам. :D

Нямам право да разпространявам чужда собственост.

Вто Май 25, 2021 6:37 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Нямам право да разпространявам чужда собственост.

Разбира се. Затова казах, че няма да нахалствам.

Вто Май 25, 2021 6:54 pm
Профил
Аватар

Ице, в SnapEDA има цели комплекти такива, и бутони и съединители и т.н.

Вто Май 25, 2021 7:29 pm
Профил
Аватар

Знам. И в 3dcontentcentral.com има, и в други сайтове също, но част от моделите са правени любителски, с идеята да са повече ефектни отколкото да са функционални и компактни.
Много от моделите са моделирани по странен начин, със странна ориентация и офсети от нивото на условната платка. И се започва едно гласене...
А за голяма част от корпусите докато си играя да отсея кои стават и кои не, ще ги направя от нула.
Ама нали уж идеята е да се спести време...

Отделно, имам едно наум с непроверени модели. Направил си футпринта, слагаш модела и не пасва. И се започва едно разследване футпринта ли не е както трябва, модела ли...
Затова предпочитам да ползвал модели от производителите на компонентите. Те уж би трябвало да са проверени и да нямат грешки.
Производителите пък не си дават особен зор, и моделите им са огромни като размери.

Както и да е. Ще пробвам дали конверсия на STEP през Алибре Дизайн (не го бях чувал досега) ще доведе до осезаемо намаляване на размера на файловете.

Вто Май 25, 2021 7:53 pm
Профил
Аватар

Ами не бях поглеждал колко големи стават файловете - трафчето е 1.8MB (step файла, а и солидския и той е там някъде). Честно казано компа на който работя засега не ги усеща. Че даже дизайна в който е това трафче си върви пушка и на панелизирания в 4 бр. дизайн - с всички елементи с добра детайлност. Вярно че е само за гъзария, ама като не ми пречи съм ок. Пък колко се дразня на оригиналните библиотеки на алтиум - всички чипове са един паралелепипед - ама qfn ли е, tqfp ли, SOP, SO - няма крака, няма падове - нищо. Сигурно ако се сложат 1000 чипа ще стане тежко, ама като слушам никой не прави толкова сложни неща с алтиум.

А за тези, някой ако иска - да пише на лични - не ми е проблем да ги дам, пък някой ден ще ме черпи :) Имам и още 3-4 модела дето съм си ги правил щото или не е имало или са били много грозни. Примерно 1мм TH прав конектор за лентов кабел - не помня какъв беше случая с него, но помня че го правих. Един датчик за налягане, едно LCD ама то не е кой знае колко трудно да се направи.

Рек, да измисли някво име за темата за 3д компоненти и библиотеки и да отдели последните 2 страници, че кикад-а отиде в киреча :)

п.с. - Ицо писал докато пиша - по принцип гледам да ги ориентирам правилно - когато човек се сбслъска с модел направен в нищото, после знае как, що. То това между другото не важи само в този случай, ама вече не знам колко време не мога да им го набия в главите на нашите инженери.

Вто Май 25, 2021 7:56 pm
Профил ICQ

В kicad, когато добавяш модел има ротация, транслация и мащабиране - трябва да е много калпав модела, че да не може да го наместиш върху footprint-а.

Вто Май 25, 2021 8:02 pm
Профил
Аватар

Вероятно във всеки кад има начини за ротация и наместване. Ако моделът е проектиран както трябва, тая допълнителна дейност е минимална. Което е добре, защото понякога граничи с нагласистика. :D
Още по-тъпото е, че проектирането с правилна и неправилна ориентация изисква едини и същи усилия и време.

Виж, за мащабирането съм против. Ако е колкото да се свърши някаква работа - бива.
Но ако 3Д моделът ще се използва и за проверка за грешки във футпринта, е неуместно да се използва като функция.

Както и да е. Всеки има собствен стил на работа.

Вто Май 25, 2021 8:15 pm
Профил

Мащабирането е за да докараш верните размери, не за друго :)

Вто Май 25, 2021 8:25 pm
Профил
Аватар

Това е ясно. Приемаме най-лошия вариант - футпринта ти е със сгрешени размери. 3D модела също. Нагласяш ги, и всичко е на шест... :D
Затова предпочитам поне едно от двете да е гарантирано вярно. Производителите на компоненти също допускат неточности в чертежите на чарковете.

Вто Май 25, 2021 8:35 pm
Профил

Грешки винаги могат да се допуснат/допускат се. Никой не е отменил четенето и мисленето :)

Вто Май 25, 2021 8:38 pm
Профил

На мен обикновено ми трябва 3д на неща които имат някаква механична взаимовръзка, и с малки изключения /молекс/тайко/ избягвам да използвам готови модели, предпочитам сам да си го направя, поне като псувам да знам кого да псувам.

Вто Май 25, 2021 11:06 pm
Профил
Аватар

Няма да ви убеждавам, вие сте про :)
Когато мога използвам стария модел - елемента и футпринта/шаблончето на принтера 1:1, и ако тогава объркам, знам кого да благославям както каза ТоНи

Вто Май 25, 2021 11:22 pm
Профил

Друго нещо, което се сетих и недоумявам?
-Зле е копирането/пействането. 5.х версиите могат само в подчинени схеми. Т.е., за да копирам част от схемата от предишна платка в следващ проект, трябва да я направя част от проекта. В новата алфа версия 6 май е по-възможно, поне отива в клипборда. Там за сега не намирам начин за многостранични проекти? В това отношение Алтиум е чудесен, че като копирам нещо в клипборда, мога да го пейстна в ворда и схемата се вижда 1:1.

Сря Май 26, 2021 1:41 am
Профил WWW

Прав си, няма пълно щастие. На мен това не ми пречи особено, защото рядко копирам големи неща от стари проекти, а и имам само няколко, правени на KiCad. Приел съм, че това с копирането става по определен начин и съм благодарен за този безплатен и доста сериозен като възможности tool.
За тези, които ще се сблъскват с копиране и пействане тепърва, ето какви практики съм следвал аз:

https://forum.kicad.info/t/copying-port ... roject/678

https://www.eevblog.com/forum/kicad/cop ... -in-4-0-7/

Сря Май 26, 2021 8:19 pm
Профил
Аватар

bobihot написа:
...В това отношение Алтиум е чудесен, че като копирам нещо в клипборда, мога да го пейстна в ворда и схемата се вижда 1:1.

В това отношение има неочаквани за мен възможности.
В клипборда съм копирал схема, а мислех, че е друг чарк и погрешка го пляснах в платкарската част.
Последва някакво замисляне, и схемата се появи върху платката. Не разследвах какво е, на кой слой е и т.н, че получих стрес, и канселирах операцията с ънду. :D

Сря Май 26, 2021 10:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща