Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
GDB проблеми 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение GDB проблеми
Изглежда че с новите версии 4.8 и нагоре имам проблем като се степва код, който вика функции (без значение step in/out) не показва правилно позичията на сорса. Вместо това показва че съм в main(). Иначе реално си изпълнява истинския код, но поне в еклипса изглежда сякаш степвам в main() а не на правилния сорс.
Това явно е нов "фючър" щото колегата е с windows-ки тулчейн и при него е така... Възможно е и новите версии да не харесват как съм компилирал дебъг информацията не знам... Лошото и че и в гугул нищо не намирам...

Чет Авг 21, 2014 11:12 am
Профил

Мнение Re: GDB проблеми
Аз ползвам 4.8.4 от фреди, със stm32f4xx нямам проблеми с дебъга в Еклипса. Говоря за arm-none-eabi. Също и с mingw 4.8 съм дебъгвал без затруднения.

Пет Авг 22, 2014 2:28 pm
Профил

Пробвал ли си ако пуснеш дебъгера на ръка в конзолата дали ще покаже правилния сорс - примерно с:
> disasm /m main
т.е. да се насочиш къде е проблема, дали самото гдб се е омотало или става обърквация някъде в еклипс

Пет Авг 22, 2014 3:28 pm
Профил

Проблемът очевидно е в gdb-то (или пидито ми), защото еклипс показва едно и също като gdb конзолата...

По-точно си бърка таск контекстите. Значи като се репортват нишките, пиди-то (а и други емулатори) изброяват всички нишки и тяхното състояние така както е в паметта, а допълнително текущия контекст се докладва като таск id=-2.

Проблемът е с текущия контекс - омазва го с контекста на main таска ми. Показва регистри, всичко все едно че съм в main таска-а, а аз не съм там...

Нормално текущия контекст и текущия таск се разминават, защото едното показва регистрите такива каквито са в момента а другото показва последните "спасени" регистри от контекста на таска. В случая като текущ CPU контекст ми показва main task... Иначе степ-ва и изпълнява код от правилния такс, но показва main...

За в момента върнах стара версия на gdb и си бачкам ;-) То и новата бачка, само дето не винаги виждаш къде си в момента...

Пет Авг 22, 2014 6:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]