| Автор |
Съобщение |
|
peast
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Юли 04, 2012 1:51 pm Мнения: 44 Местоположение: София
|
 Търси се USB проходилка
Колеги, моля за съвет относно началните стъпки в USB. Сглобил съм PICDEM-FS-USB платка, която се намира от компютъра, има я в Control Panel-Devices, без уговорки, но бутонът Connect в PC програмата е неактивен. Нямям никакъв опит в тая област и не зная как да разбера грешката си. Понаучил съм туй-онуй, но засега не мога да открия някакво средство, с което да разбера какво става . Някои предлагат разни съоръжения за проследяване на трафика, но на безумни цени. Единственото, което ми се струва подходящо, е Microsoft Message Analyzer, който май дава възможност да се проследи нещо. Та въпросът ми е дали с помощта на това средство мога да проследя нещо в USB системата и да си открия грешката, и има ли други начини за нещо като дебъгване, но на достъпни за любители цени. Моля да не се гаврите с мен, виждам че фината подигравателност е доста разпространена между великите мембъри.
_________________ Бай Цветан
|
| Вто Апр 07, 2015 7:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Търси се USB проходилка
Споко, "гаврата" е към отворковци, които ще изстрелват совалка. 
|
| Вто Апр 07, 2015 7:51 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Напълно безплатно: https://www.kernel.org/doc/Documentation/usb/usbmon.txthttp://vusb-analyzer.sourceforge.netСъщо гледам, че гугле ми показва и WireShark - може и да има начин да се анализира USB трафик с него - би било доста удобно. Ако обаче искаш да видиш какво върви по жицата си трябва логически анализатор - евентуално някой евтин клонинг на стария saleae за $10-15 ще свърши работа за USB 1.1, за по USB 2.0 и нагоре не се сещам да има читав анализатор под $500
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Апр 07, 2015 10:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като какъв дивайс се разпознава в контрол панела? Понеже казваш "сглобил съм" да разбирам ли че това не е оригиналната платка? Май фабрично тя вървеше прелодната с бутлоадер и някаква апликация. И върви или едното или другото, според зависи от някакво бутонче по време на ресет (май). Т.е. ако тръгва като бутлоадер няма да я видиш в Демо мод и няма да можеш да се конектнеш с бутона Connect.
П.С. Сега се загледах в мануала, то има две версии на платката в зависимост от "К" буквата на процесора.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Апр 08, 2015 8:06 am, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 08, 2015 7:52 am |
|
 |
|
peast
|
Unspecified, WFF Generic HID Demo
|
| Сря Апр 08, 2015 7:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ама с питанка ли е или драйверите се инсталира нормално.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 08, 2015 8:07 am |
|
 |
|
TheWizard
|
по-добре си дебъгни платката със сорса - USB-то ти се е "представило" пред РС и е забила в някой таск или програмата ти не открива GUID-a за съответния HID
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 08, 2015 9:01 am |
|
 |
|
peast
|
Няма питанка. Изглежда, както и съседния PickIt3
|
| Сря Апр 08, 2015 9:17 am |
|
 |
|
peast
|
The Wizard, Може да е така. Това го опитвах, но дебъгването нещо не се получи. Ще го помъча пак...
|
| Сря Апр 08, 2015 9:21 am |
|
 |
|
TheWizard
|
какво ти е приложението - HID или CDC - второто го търси като компорт HID при инсталация се енумерира с някакъв GUID който се търси от програмата на РС-то за да вдигне драйвера
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 08, 2015 9:28 am |
|
 |
|
peast
|
Приложението е HID, платката е по-старата - с PIC18F4550, водил съм се от описанията във WaitingForFriday.com. TheWizard, слаб съм по въпроса що е GUID и за какво същият служи. Искам да попитам дали да се разбира, че този GUID може да се намери в Device-Properties и съответно в кода на PC-програмата, за да се сравни.
|
| Сря Апр 08, 2015 11:45 am |
|
|