Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Разработване за STM32 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Разработване за STM32
Дайте някакви препоръки какво да си инсталирам под Windows за разработване за STM32 (и дебъгване също) !?

Вто Окт 27, 2015 10:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Разработване за STM32
GNU ARM Eclipse .
Компилатора от тук.
Тази сглобка работи добре както с OpenOCD, така и J-link.

Сря Окт 28, 2015 4:12 pm
Профил

Подкарването на STM32 е проблем заради качеството на документациите и библиотеките... От друга страна, предимството им е сравнително голямото разнообразие на чепове и периферии. И ако се пребориш, най-вероятно трудно ще се разведеш, демек има опасност да ги ползваш и в други проекти, много по-сложни и/или различни от първоначалните идеи.

Така че не е зле, още от сега да помислиш над въпроса какъв чужд софтуер ще ползваш, евентуално RTOS в това число. Пак повтарям, че дори и първоначално да не обмисляш, може и след време да се наложи. Обяснявам това защото, често има обвързаност между и/или библиотеки, средства за разработка, RTOS и т.н.
Примерно кокосите си имат тяхно IDE, доколко е тяхно е друга бира... Нута пък избягва да ползва много-много библиотеки на ST, аз също не използвам нищо тяхно, въобще всеки луд с номера си ;-)

Не желая да препоръчвам някаква комбинация от инструменти-библиотеки-rtos, макар че съм фен на ГНУ и то чисто. Но по-скоро препоръчвам да се обмисли добре комбинацията, защото няма смисъл да разучаваш едни библиотеки/инструменти и после да ги сменяш...

Сря Окт 28, 2015 5:23 pm
Профил
Аватар

Аз по принцип не ползвам STM32 така че за качеството на туловете му не мога да говоря, но знам че ей тия юнаци го поддържат в техните IDE-та: http://www.mikroe.com/stm32/

Сря Окт 28, 2015 6:22 pm
Профил

Смятам да ползвам CMSIS-RTX. За библиотеките - ако функционалността която ми трябва я има в тях и работи - ще ги ползвам - иначе ще трябва да се работи директно с регистрите.

С Eclipse съм работил, но не ми е любим. Някой подкарвал ли е GCC-ARM с NetBeans?

Сря Окт 28, 2015 7:43 pm
Профил

DanielDimov написа:
Смятам да ползвам CMSIS-RTX.

Аз това обяснявах... Въпреки, че в случая тоя ртос може да се ползва с много среди, не всички ще ти дадат достъп до всичките му гъдели.

Виж как се поддържа в средите на Keil и после виж дали ще имаш същите екстри в нет-боба или еклипс.. Съмнявам се!

Сря Окт 28, 2015 8:44 pm
Профил

Обясни как може среда за разработка да ми ограничи достъпа до нещо от RTOS-а !?!

Сря Окт 28, 2015 9:28 pm
Профил

Към всеки ОС често има набор от благинки. Като започнеш от конфигурирането и стигнеш до дебъгването.
Някои имат собствени инструменти за конфигуриване, които са standalone, други разчитат на специално IDE или плъгини на стандартно такова. Друг пример е като дебъгваш и искаш да видиш активните нишки, състояние на паметта, ресурси, драйвери и т.н.

В случая нямам идея какво предлагат Кейл, затова ти казах да провериш. Но нормално е да се очаква, че с IDE и компилатор на Кейл ще имаш повече поддръжка за техните ОС-ве. Освен това Кейл/АРМ се опитват да налагат CMSIS, който пък дефинира как да се описват и правят разни модули. Няма начин да не са го забъркали и това. И вероятно го ползват и поддържат, демек би трябвало в тяхна среда да може с едно кликане на мишката да добавяш модули и т.н.
Е те тва с мишката обаче го няма на много места...

Пак казвам, просто разгледай и прочети как се работи с тоя ОС дето си избрал. Виж какво искат или какво препоръчват...

Сря Окт 28, 2015 10:41 pm
Профил
Аватар

...или ако имаш време - Тествай

Сря Окт 28, 2015 10:44 pm
Профил ICQ

Ами да - тестването си е необходимо за крайното решение. Направих темата за да изключа някои от вариантите. За съжаление ще трябва (поне като за начало) да изключа вариантите с цена > 0

Чет Окт 29, 2015 10:18 am
Профил

Е не знам какви са ти вариантите... нещо не ми бачка кристалното кълбо ;-)
Не знам от къде тръгваш и къде искаш да стигнеш... така че поне на мен ми е трудно да давам съвети. Все пак ако предположа, че повчваш от нула, то не е зле да си заръчаш няколко discovery или подобни платки. Това е едно от предимствата на STM, че има платки по 10-15$ и те си идват с ST-LINK, демек не ти трябват други джелеза на първо време.
С такава платка ще може да се пробваш да подкараш различни безплатни или демо среди... Внимавай само с първоначалните впечатления и не бързай да правиш прибързани изводи. Тук много пъти сме коментирали, че комерсиалните продукти изглеждат много добре в началото, лесно се инсталират и подкарват, изобщо направени са така, че да ти грабнат окото и да си ги купиш. Но често, това опростяване е за сметка на по-ограничена функционалност и след време това да ти създава проблеми.
От друга страна безплатните (най-вече ГНУ) не винаги са толкова лъскави, изискват доста знания и в началото е много трудно за новобранците. Но като възможности са много по-добре от нисък и среден клас комерсиални продукти. Разбира се, има много добри комерсиални неща, но ако тръгнеш в тая посока трябва да имаш добър спонсор, иначе не става...

Но независимо какво ще избереш, добре е да имаш някой дето е напред с тоя материал. Той ще ти каже какво и как да ползваш. Не тръгвай сам да откриваш топлата вода, да вземаш ОС, библиотеки, интрументи и т.н. от различни места и да се вкарваш във филми...

Чет Окт 29, 2015 11:28 am
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
изключа вариантите с цена > 0

Мойте 5 стинки.

1. Ако не ти дреме за лицензи и искаш нещо което сядаш и почваш да пишеш - Keil или IAR + Jlink. Има ги кракнати из нета. Можеш също да огледаш Atolic, Raid и Code Sourcery ама ако ще си там по добре вариант 2.

2. GNU - теглиш тулчейна от ланчпада, еклипс и палиш всичко от нулата.

При вариант 1, големите плюсове са дебъгването и връзката с ОС-а. Дебъгването най-често подържа сериен трейс. И освен това подържат плъгини за разни ОС-ове, докато дебъгваш си гледаш тредовете, стековете, кой как и защо спи и т.н.

Всичко това го забравяш при вариант 2. Аз поне досега нещо стабилно работещо не съм видял безплатно, SWO се изчерпва с debug print, a връзката с ОС я няма никаква.

И понеже аз копам основно и само със STM32 и понеже сърбах тия лайна с пробването на какво ли не в продължение на година - крайния ми избор, в който съм относително доволен е - GCC+Eclipse+Jlink+ChibiOS. Последното се оказа едно наистина добро попадение, още повече, че изначало е правено да се търкаля точно върху STM32.

Конкретно CMSIS-RMX - последно писах проект върху нея преди година. Тогава беше в общо взето трагично състояние и като документация и като имплементация. АРМ доста натискат в тая посока, може и да са прогресирали.

Това което силно НЕ ти препоръчвам е нута. Там изначало концепцията е сбъркана, човека се опитва да трепе мухи с топ, което прави творението му в крайна сметка сложно и тромаво до степен - неизползваемо.

Чет Окт 29, 2015 1:10 pm
Профил ICQ

Nucleo-то е отдавна при мен, но чак сега имам времето да се занимая с него и затова питам. Много жалко е че от ST не са си дали зора да си сглобят интегрирана среда с всичко в една инсталация (както са направили NXP) !!

Ще пробвам комбинацията на Мичев и после ще пробвам същото но с NetBeans дали ще стане...

Чет Окт 29, 2015 1:28 pm
Профил

Абе, те ST напоследък към китовете си препоръчват http://www.openstm32.org/HomePage (еклипс базирано). Безплатно е, работи, но не съм работил с него достатъчно за да изкажа мнение.

Чет Окт 29, 2015 2:27 pm
Профил

Цецо написа:
Това което силно НЕ ти препоръчвам е нута. Там изначало концепцията е сбъркана, човека се опитва да трепе мухи с топ, което прави творението му в крайна сметка сложно и тромаво до степен - неизползваемо.

Ми сори ако съм те подвел, ама на мен това ми хареса че има концепции и не ми изглеждаха сбъркани. По-скоро някои неща му бяха по-сложни от необходимото, примерно компилация/конфигурация. Искаше май разни лайнукс тулове като същия резултат може да се постигне и без тях. В крайна сметка няма перфектни неща... важното е, че си намерил нещо дето те кефи ;-)

Чет Окт 29, 2015 6:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща