Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Proteus ли е супер бъгав или аз не разбирам? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Proteus ли е супер бъгав или аз не разбирам?
Опитвам се да направя една елементарна схема за контрол на триак с MOC3021. Идеята ми е да го контролирам с микроконтролер.
Преди да престъпя към практическо правене на схемата искам Proreus да ми потвърди че не бъркам някъде.Схемата е ....
Изображение
Когато стартирам симулацията съм настроил оптрона да получава сигнал 5мили секунди след пресичане на нулата (което означава 50% от половин цикъл).Сигналът е от 1 милисекунда. При положителният цикъл триакът си стои затворен докато не се подаде сигнал на оптрона, но при отрицателния
нещата се прецакват. Оптронът провежда електричество и стартира триакът в ранен стадии. Дори и да не му е пуснат сигнал той е активен и стартира триакът. Направих тестове размених ПИН 4 и ПИН 6 на MOC3021 (оптронът) и установих, че в този случаи проблемът с проводимостта се смени от отрицателния цикъл в положителния. Това ме навежда на мисълта че има проблем с симулатора и по конкретно MOC3021 който на практика е оптотриак или 2 теристора от които единия е постоянно активен.

От схемата очаквам да конролирам универсален двигател за пералня. Ако някой по-компетентен може да ме насочи, какво точно не е както трябва HELP :cry:

Сря Юли 13, 2016 12:09 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Proteus ли е супер бъгав или аз не разбирам?
Изглежда като грешка в модела на оптотриака. Хващай поялника.

Сря Юли 13, 2016 9:10 am
Профил

Пусни картинка на симулацията. Кондензаторът може да е проблем. Пробвай схема без кондензатор.

Сря Юли 13, 2016 9:14 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Най добре ще е, да се налепи схемата на макетче. Иначе, масата не ти е свързана... И кога разбираш, че пресича нулата ?

Сря Юли 13, 2016 3:18 pm
Профил

Няколко бележки:
- Нямаш предпазител;
- Нямаш фазов детектор;
- Колко ампера ти е моторчето?
- С какви параметри е то?
- Какъв филтър ще използуваш за да нямаш смущения в захранващата мрежа?
- Какъв е триакът използуван в силовата част?
- Колко ватови са резисторите?
- Защо 330 ома, а не повече?

Мога и още неща да питам, ама мисля че тези са достатъчни като начало : D :D :D
Очакваме скоро снимки от макетче.
Поздрави !
Врачков

Сря Юли 13, 2016 3:25 pm
Профил

В протела има два модела на кондензатори, единия не с едържи винаги като кондензатор .... сега по имена вече не ги помня, поне така беше преди, може да са го оправили.

Сря Юли 13, 2016 5:36 pm
Профил

Не са... Още си се държи кофти... Като цяло тази програма не я харесвам за симулации на преходни процеси. Най е подходяща за изцяло цифрови схеми и за някои простички схеми с преходни процеси... Но си е мъка като цяло. За преходни процеси е добра LTspice. И то пак не на всичко.

Сря Юли 13, 2016 6:30 pm
Профил

stefan63 написа:
Пусни картинка на симулацията. Кондензаторът може да е проблем. Пробвай схема без кондензатор.

И с него и без него все тая.По надолу ще коментирам за какво ми е той.
Изображение
dvrachkov написа:
Най добре ще е, да се налепи схемата на макетче. Иначе, масата не ти е свързана... И кога разбираш, че пресича нулата ?

Проектът ми е базиран на PIC16F887.Направил съм ZeroCrosing detector* https://www.youtube.com/watch?v=qcLVWJWL8sc В симулацията използвам сигнал които е аналогичен на този от *....
Незнам на какво му казвате "макетче" :?
По въпроса с масата ...... откровенно казано още не мога да се оправя с начините по които Proteus симулира AC но и с маса и без, оптрона се държи еднакво (грешно)

dvrachkov написа:
Няколко бележки: Врачков

- Нямаш предпазител; Не го правя за да изгаря но в краиния продукт ще има :wink:
- Нямаш фазов детектор; Не знам какво е това.
- Колко ампера ти е моторчето? Мултицетът казва статор 2.2 ома ротор 4 ома.
- С какви параметри е то? До колкото знам на колко ампера работи ел двигарел зависи от натоварването.back emf. Стандартния триак от програматора беше BTB16-700BW -----16 ампера което означава че няма да вдигне повече от това преди двигателя да изгори :D
- Какъв филтър ще използуваш за да нямаш смущения в захранващата мрежа? Никакъв
- Какъв е триакът използуван в силовата част? Сега тествам с BTB16-600B но пробвах и с по горния ефектът е еднакъв и ще напиша за него по на долу
- Колко ватови са резисторите? ами в протеус са 0.6W но незнам дали ми са необходими по мошни в краина сметка до 50 милиампера са необходими да стартират триак :?:
- Защо 330 ома, а не повече? Намерих една тема в нета как да се изчисли триак ама откровенно много сложна ми дойде математиката :axe: https://panasonicelec.wordpress.com/2011/07/08/driving-triacs-with-phototriacs/
ToHu написа:
В протела има два модела на кондензатори, единия не с едържи винаги като кондензатор .... сега по имена вече не ги помня, поне така беше преди, може да са го оправили.

Пробвах всички които намерих . Няма позитивен ефект

В краина сметка направил съм схемата на практика работи, но не както трябва. Когато натоваря двигателя (с ръка) триакът спира да сртартира (дяигателя спира) Контрилера отчита слаби обороти и започва да намаля ъгала за старт на триака след 5 сек триакът пуска но вече с голямо напрежение след което аз спирам тока да не стане някои фал. Използвам гореспоменатия кондензатор понеже двигателя е индуктивен консуматор (ако е необходимо мога да обясня по подробно) Искам да симулирам в Proteus за да си обясня нагледно какво се получава , но уви и това е задънена улица.

Сря Юли 13, 2016 8:20 pm
Профил

Я дай пълната схема на (не)"работещото" устройство. С това трябваше да започнеш :D :D :D Имай предвид, че обороти на двигател, особено по - голям, малко трудно се регулират. Трябва първо да го развъртиш на максимум, и тогава да почнеш да намаляваш. При това, не можеш съвсем прецизно да регулираш оборотите. Но повече коментари, след като поставиш истинската схема. ;)

Поздрави :)

Сря Юли 13, 2016 8:32 pm
Профил

dvrachkov написа:
Я дай пълната схема на (не)"работещото" устройство. С това трябваше да започнеш :D :D :D Имай предвид, че обороти на двигател, особено по - голям, малко трудно се регулират. Трябва първо да го развъртиш на максимум, и тогава да почнеш да намаляваш. При това, не можеш съвсем прецизно да регулираш оборотите. Но повече коментари, след като поставиш истинската схема. ;)

Поздрави :)

Ми няма да е много лесно за обяснение и разбиране понеже протеус не мойе да симулира всичко наример използвам HALLSENSOR за да следя оборотите (не такогенератор) Инпровизирал съм с различни честоти на пулса (които могат да се видят в центъра на снимката) да заместят халсензора или: по-висока, добра, по ниска, и от там контролера да си сметне на къде да предвижи ъгълът за старт на триака и тн.
Абе малко е сложно и ще падне мнооого писане за това не започнах с това ,но щом питаш .......
Изображение
смених снимката :wink:

Сря Юли 13, 2016 8:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

..

Сря Юли 13, 2016 9:02 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Petar84, имаш грешка в изчисляването на R5 и R6 на голямата схема- виж упътването (даташит-а) и на триака, и на опто-триака. Тези 7к са прекалено много.
Освен това и фазовия детектор (zero-cross-a) също ми се струва, че не е наред- при този начин на свързване по-скоро ще подава на ПИК-а поредица от ВЧ импулси при надвишаване на определена стойност на мрежовото напрежение, ама по-скоро при тая ниска стойност на R1 ще сработва малко преди достигане на максималната амплитудна стойност.

Сря Юли 13, 2016 11:27 pm
Профил

stefan63 написа:
Изглежда като грешка в модела на оптотриака. Хващай поялника.

Това май е най-логичният отговор,а той води след себе си следващият ми въпрос .....
Мога ли да променя характеристиките на елементът или да добавя нов или да направя нов?
Това маи са 3 въпроса в 1. :wink:

Сря Юли 13, 2016 11:49 pm
Профил

ig_ivanov написа:
Petar84, имаш грешка в изчисляването на R5 и R6 на голямата схема- виж упътването (даташит-а) и на триака, и на опто-триака. Тези 7к са прекалено много.
Освен това и фазовия детектор (zero-cross-a) също ми се струва, че не е наред- при този начин на свързване по-скоро ще подава на ПИК-а поредица от ВЧ импулси при надвишаване на определена стойност на мрежовото напрежение, ама по-скоро при тая ниска стойност на R1 ще сработва малко преди достигане на максималната амплитудна стойност.

Има формули за изчисляване на тези съпротивления.Май ще трябва да ги науча. :) Това което знам е че са пряко свързани с силата на тока която ще премине през триака МТ1 МТ2.Като цаяло пробите с протеус ми казват че няма особенна разлика каква комбинация от съпротивления използвам стига да не е много висока или много ниска. Ще пробвам това което предложи МЕРСИ

За това че сработва малко преди достигане до нулата си абсолютно прав. Имам го в предвид и съм го вкарал в кода.Иначе фазовия детектор бачка перфектно мога да му подам от 5 до 35 волта (на всичко е доволен),а до диода на опртона стигат 2 волта на около 15 милиампера (зависи от волтажа)
Замервал съм го с осцилоскоп Прави перфектен импулс които започва малко преди 0 и свършва малко след.

Чет Юли 14, 2016 12:12 am
Профил

Привет.
За фазов детектор използувай H11AA1. Мисля, че е по - компактно. (Виж снимка 1)
Тези релета... Каква им е функцията ? Замени ги ако е възможно с транзистори.
Обороти не е хубаво да се мерят така. Терминът е ТАХОГЕНЕРАТОР. За симулацията на такъв, можеш да използуваш генератор на импулси. А чисто практически да си го свържеш, както се свързва тахогенератор...
Тая схема ако я подкараш на живо, свързана по този начин - ще те предложа за орден стара планина. Сложи кондензатори където трябва...
П.С.: Налепи си макет.
Въпрос: Каква е функцията на кондензатора С1 + Rx? Може ли той да се замени с варистор? Прегледай как се свързва точно тази схема. Имаш пропуски по свързването. Не виждам предвиден предпазител? Не виждам предвиден филтър?

Имай предвид, че електрониката е доста логична, подредена и последователна наука.

Чакам отговори :)
Врачков

Чет Юли 14, 2016 3:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща