Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Софтуер за рисуване на ПЦБ Стак 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Софтуер за рисуване на ПЦБ Стак
Привет
Какво ползвате за рисуване на стак за ПЦБ? трябва ми нещо което да генерира картинка като това

http://www.fedevel.com/welldoneblog/wp- ... xample.jpg

Ако може да рисува и джобове (z milling) ще е перфектно

Поздрави

Вто Мар 06, 2018 11:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Софтуер за рисуване на ПЦБ Стак
тая картинка е по-скоро популярно-описателна за част от термините.
истинската картинка трябва да включва размери на слоевете, материалите, толерансите, очаквания/контролиран импеданс и т.н.
ментора си го прави, включително и на pdf, може да се експортне и като документален слой.

не знам на какво му казваш 'джоб', в ментора се ползва понятието cavity.
и още едно понятие - back drill - когато се маха част от тръбичката на проходен VIA (контролирано по Z дупчене). това явление надига глава при около над 4GHz - появяват се артефакти в окото при по-дълги битови поредици. симулира се добре и може да се прецени дали наистина е необходимо, че цената е много неприятна.

за други софтуери нямам наблюдение

Съб Мар 24, 2018 10:15 am
Профил
Аватар

cavity <> pockets използват се и двете понятия, cavity май е по скоро за интегрирани компоненти
И аз си мислех че бакдрил е скъп процес, но се оказа точно обратното. Наскоро при нас идва един да презентира Stevenage circuits. Правят пътечки широки 15um с лазар (не адитивно, а махат материал) и като ми спомена че им е много по лесно да направят Z-drill през два слоя + метализация, вместо да стакват микровии и на мен ми се промениха представите. Това важи дори за 75-100um припрег и кор.
Надявах се да изскочи нещо на готово, че ми писна да рисувам грозни графики на алтиум за да покажа точно как трябва да е направена платката

Съб Мар 24, 2018 2:38 pm
Профил
Аватар

Нещо ориентировъчно като цени казаха ли тия момци?

Пон Мар 26, 2018 1:04 pm
Профил ICQ
Аватар

По принцип цени не се коментират без да изпратиш запитване с конкретен панел и изисквания. Твърдеше че са конкурентни с китайците.
Правят и алуминиеви подложки за свч. Метализирани проходни отвори в 6мм алуминий не бях виждал преди

Пон Мар 26, 2018 9:22 pm
Профил
Аватар

Бе те всички на приказка са конкуретни с китайците. Ама като им пратиш и се почва... хън, мън... опа то отишла 100% отгоре. Че и накрая се оказва, че пращат големите поръчки на подизпълнител в Китай.

Последния ми случай с една "европейска фирма" беше особенно смешен. Поръчвам аз прототипа - бам с брадвата през коленете. Викам що така бе хора? Ами то е прототип, ала, бала... добре. Дайте ми сега цена за 4000 бр. Бам с брадвата през коленете. Е чакайте бе, нали искахте бройки, тя цената 2х на другите в Европа, за Китай въобще не коментираме. Ами то разбирате ли, ние сме бутикова платкаджийница, силата ни е в прототипите и ограничените серии, затова при големи бройки цената не е конкуретна. Абе я .... Аре у лево...

Та като цяло, такива дето си крият цените не ги обичам много. Нали се сещаш, че за да им пусна запитване, ще отидат 2 дни в разправии и комуникации. И накрая силно вероятно - цената няма да е баш конкуретна на китайците и няма да се разберем. Тия 2 дни кой ще ми ги плаща...

както и да е, това беше лирично отклонение. Ако иде реч за специални платки, сигурно си струват.

Вто Мар 27, 2018 10:34 am
Профил ICQ
Аватар

има платки които китайците посмъртно не могат да направят от първия път и точно затова се скубе яко за прототипи в европата. 2 дена за уточняване на заданието е сравнително малко за прототипна платка която ще се прави около 1 месец.
В една от швейцарските праткаджийници 6 броя двуслойни платки 50х50мм прототип са около 4500-5000ойро и ги правят около 4 седмици + 2 за доставка на материалите. За серия цената може да падне на 20 за бройка

Кел файда, ако някой ти направи платката без пари, ако не е перфектна и загубиш няколко седмици в тестове

Софтуера ми трябваше да мога бързо да правя стакове когато се уточнява заданието

Вто Мар 27, 2018 8:42 pm
Профил
Аватар

Да разбирам те. То с китайците и къстъм стека даже си е таралеж в гащите. Реално, как да разбера, че са заложили каквото сме се разбрали. Обичайната практика е - първа серия прекрасна и после каквото дойде. То там нямаш ли милион бройки накуп, повтаряемост никаква. И аз когато е за нещо по-особенно си седя в Европата. Факт.

А ако намериш такъв софтуер, похвали се. Че и аз копирам картинки от Алтиума, ама не е баш каквото трябва.

Сря Мар 28, 2018 10:39 am
Профил ICQ
Аватар

поръчайте си платката със съоветната контролна изрезка и съоветния тест

а иначе може да пробвате с Macaos - online системата им не е лоша,
и имат добра подръжка от хора в Европа, които си разбират от работата
www.macaos.com

Има дефиниция на стек, материал и т.н. ако не се лъжа, плюс доста подробна спецификация.

Ако кажете че искате в Европа, ще бъде произведена в Европа.
Всъщност пакета идва директно от платкаджийницата, така
че няма нищо скрито-покрито.

Ето и брокер в Норвегия, те тук фабрики практически няма (освен бързи прототипи)
https://elmatica.com/about/

Сря Мар 28, 2018 11:43 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
а иначе може да пробвате с Macaos - online системата им не е лоша,

я пусни линкче, че нещо не ми се набива в очи...

сатурна съм го изтрил, той не правеше ли стекъпи?

Сря Мар 28, 2018 1:42 pm
Профил
Аватар

https://www.macaos.com/products/me/pcb

Сваляш си версията, или им пишеш - те ти пращат линк и парола,
и после цъкаш по менютата.

Сатурна наскоро излезе нова версия, но не съм
го пипал от години.

Сря Мар 28, 2018 5:39 pm