| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 SPICE Симулатор за аналогови и цифрови схеми
Някой може ли да ми препоръча симулатор (фри или с хапче), с който да може да се симулира аналогови, цифрови и аналогово-цифрови схеми (AC, DC и Transient анализи)? (Примерно смесена схема с транзистори, ОУ, компаратори и "стандартни" TTL/CMOS логически елементи)
Фри версията на TINA-та няма или поне аз не знам как да я накарам (или отключа) да симулира цифрови схеми. (До момента я използвам само за аналогови и мяЗа да работи...).
Преди петнадесетина години доста се бях заиграл с P-SPICE, но пак само за аналогови схеми.
|
| Съб Сеп 24, 2022 9:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: SPICE Симулатор за аналогови и цифрови схеми
Има PSpice на Тексас, който е безплатен, иска регистрация, по спомен симулира и цифрови схеми, след малко мога да погледна да кажа със сигурност. P.s. иначе протеуса симулира, има го в Софтуер по надолу, не е върхът но ако върши работа, симулира и процесори с кода.
|
| Съб Сеп 24, 2022 4:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да не би да имаш в предвид 'аналогова симулация на цифрови схеми'?
|
| Съб Сеп 24, 2022 4:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда Cadance за TI има и логически, има си и библиотеки, няма нужда да ги вкарваш, иначе въпреки че е за TI може да си вкараш всякакви модели.
|
| Съб Сеп 24, 2022 10:20 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не. Всичко това е свързано със заиграването ми с мощните DC/DC конвертори. Искам да мога да симулирам разни мои и чужди идеи за "soft switching" импулсни захранвания и искам да мога да си синтезирам управляващата цифрова част за мощните транзистори + аналоговата част на конвертора, барабар с обратните връзки по ток и напрежение, които да управляват цифровата част от схемата. Оказва се, че в ТИНА-та тексасци са направили модели на доста от своите импулсни регулатори, но всичките им модели са "заключени" (encrypted). Отделно моделите на драйверите им за MOSFET не им работят с безплатната версия на ТИНА-та. Благодаря ToHu. Утре ще пробвам да дръпна Cadance за TI от сайта им и да го инсталирам.
|
| Съб Сеп 24, 2022 10:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
При мен работи и то по-добре от Тина. Има си разби дръвчета, чат пат без видима причина се превръща в дълбока мисъл, не съм го чакал да видя какво ще измисли, най-вече ако имаш, а ти ще имаш бързи преход и процеси с отскоци и осцилации. Явно са параметри на симулацията но не съм се заиграл да гледам защо се случва само от време на време.
|
| Нед Сеп 25, 2022 12:53 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Опитай LTSpice на Аналог.
_________________www.elkran.com
|
| Нед Сеп 25, 2022 7:24 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
И аз мисля, че лтспайс е най-доброто от безплатните...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 05, 2022 2:18 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пон Фев 19, 2024 2:43 pm |
|
|