| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Keeloq...
Днес цял ден се разправяме със Майкрочип за да получим лиценз за използването на тия джаджи. Разказаха ни играта с разпити и други глупости и накрая щях да падна от коня, като казаха - ами утре ще решим дали да ви дадем лиценз. Т.е. тия отворковци може и да не ни го дадат. Баси и като си представя, че става въпрос за не много малка американска фирма - не ми се мисли някой в БГ ако иска лиценза какво ще е. Не сме били публична компания, било ги страх да не стане изтичане на информация и разни такива други глупости.
Та въпроса ми е - някой пробвал ли се е да ползва тая технология и ако да, как са взели лиценза, защото явно не е много лесно и евтино май  .
|
| Чет Юни 22, 2006 6:12 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Сори за поредния мега-ламерски въпрос, но какво точно е това? 
|
| Чет Юни 22, 2006 10:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
верно ли са ви въртяли на шиш? май са си навирили толкова много носовете, че като вали им влиза вода в гърлото...
може да е свързано с манията за крипто-алгоритми. нали знаеш кой продава SSL серификати на света извън америка?
рекс, това е просто една имплементация на алгоритми за криптиране, използвани най-вече за идентификация; скачащи кодове и други от този вид
(много ламерски отговор)
от сайта на майкрочип:
всичко това реализирано с PIC с особена периферия. крипто ключове до 64 бита и seed 32 бита. нищо кой-знае какво.
ако ти е интересно - http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=2074
|
| Чет Юни 22, 2006 10:45 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Спомням си, когато през 1998г. закупихме развойната среда на MicroChip за Keеloq, нямахме никакъв проблем. Попълнихме няколко формуляра в Комет и това беше. Но тогава не купувахме лиценз за софтуера на криптиране, само развойната среда. Вече не помня какво точно съдържаше въпросната среда, защото след това я преотстъпихме.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 11:05 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Точно за RKE става въпрос  . Пирев и ние взехме китовете, ама в тях липсват два-три много важни файла за декодирането на тая тъпня. И веднъж смениш ли програмата в процесора на кита - вече за нищо нестава. Е кажи ми сега - закакво ми е тоя кит тогава. В БГ имахме подобна разработка (произвеждахме дистанционни за гаражни врати) още преди тия с вирнатите носове да го пуснат това и беше почти на същия принцип. Та ако са правят много на интересни ще си го имплементнем него.
|
| Чет Юни 22, 2006 3:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Значи искате да използвате алгоритъма и/или готов софтуер, да го запишете в PIC и това да енкодера/декодера, така ли ? Щото аз не съм сменял никакъв софтуер на никакъв процесор, използвахме директно HCS512 и там какво още беше другия чип.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 4:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Процесора, който е в предавателя е много особен - има вграден хардуер за приемната (да приемната) 3D антена и също така има вграден Keeloq генератор в него от чийто регистри четеш кода и го излъчващ към приемника после. Просто е доста специфичен чип и точно за това приложение. Процесора в приемника си е нормален. За да работи цялата работа и за да можеш после да произвеждаш и продаваш джаджите ти трябват още едни файлове от майкрочип и лиценза да го правиш това. Тия въпросните файлове не са включени в кита - защото ако ги имаш тях и вече няма тайни за теб в тоя Keeloq - а те естественно не ги дават на някой дето си е купил кит за 200$. И като смениш програмата на процовете в кита за да си направиш някой и друг експеримент и вече неможеш да декодираш Keeloq-а.
|
| Чет Юни 22, 2006 4:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нормално е да ви мъчат за тоя лиценз. Върху него се крепи целия алгоритъм. Друг е въпроса, че секретността на тия файлове отдавна е само в главите на микрочипците.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 22, 2006 6:51 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Предполагам не ти трябва това ->
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... ght=keeloq
// ********************************************************************
// Keeloq Decryption Algorithm
//
// version 1.00 08/07/2000 Lucio Di Jasio
//
// ********************************************************************
void Decrypt()
{
unsigned char i, j, key;
signed char p;
p = 1;
for (j=66; j>0; j--)
{
key = DKEY[p--]; .............................. и тъй нататък
|
| Чет Юни 22, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това ми трябва  . Може ли да ми пратиш паролата за архива на ЛС да го разгледам. Макар, че по-тоя начин няма да е много легално и едва ли ще можем да го продаваме, ама за спорта става  .
|
| Чет Юни 22, 2006 7:49 pm |
|
|