Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Въпрос за 1-wire с PIC16F628A и сензор SHT11 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос за 1-wire с PIC16F628A и сензор SHT11
Здравейте,

Тези дни направих една схемичка за отчитане на влажност, но ми изникна проблема, че там от където съм взел схемичката няма никакъв тестов софтуер, а само сорса и какви заявки да се изпратят по 1-wire шината за се върне резултата. Ето първо целия проект http://home.hetnet.nl/~thomas_7/1Wire/1-WireIOPort.html
а това тук е http://home.hetnet.nl/~thomas_7/1Wire/1-WireIOPort.pdf командите в HEX има и писано, мисля на C, но не разбирам от програмиране. И питането ми е какъв софтуер може да се направи за да може да видя, че това работи .. (ID чипа, който е закатчен на PIC-a го откривам с OneWireViewer-а, но само него .. т.е схемата работи до някъде, но незнам как да прочета данните SHT11 !
Благодаря Предварително !

Искам да направя и да попитам имали съществена разлика междy PIC16F628 и PIC16F628A ? Защото там пише че е без буква "А" но аз съм сложил с буква"А" До преди малко четох из сайта на microchip и не открих съществена разлика .. Освен в начина на програмиране и че имало в 628А аналогов компаратор а без буква А няма ..

Нед Авг 06, 2006 11:42 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за 1-wire с PIC16F628A и сензор SHT11
mishomvp написа:
Освен в начина на програмиране и че имало в 628А аналогов компаратор а без буква А няма ..

Ами това е много съществена разлика, защото когато е с компаратор, пиновете тръгват по подразбиране като аналогови и ако програмата е за чип без А - няма да тръгне на такъв с А. И ако тези пинове се ползват в програмата ти - може би затова неработи.

Нед Авг 06, 2006 4:42 pm
Профил

Мнение Re: Въпрос за 1-wire с PIC16F628A и сензор SHT11
Dimitar написа:
mishomvp написа:
Освен в начина на програмиране и че имало в 628А аналогов компаратор а без буква А няма ..

Ами това е много съществена разлика, защото когато е с компаратор, пиновете тръгват по подразбиране като аналогови и ако програмата е за чип без А - няма да тръгне на такъв с А. И ако тези пинове се ползват в програмата ти - може би затова неработи.

Ами на схемата се вижда кой пинове се ползват Изображение и по прегледах документацията на микрочип и не се ползват пиновете за компаратора ... но ако както казваш ти има значение дали програмата е написана за без буква а .. Ще пробвам с такъв,който е без буква А, но преди малко пусках "PIC Simulator IDE" и за двата типа контролери и зареждах хекса, но поне от пръв поглед не видях да се случва нещо различно като му пусках емулацията ! Не разбирам много от микроконтролери и ще съм благодарен ако открия къде е проблема ..

Нед Авг 06, 2006 5:57 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами тука става въпрос за I2C шина. Има пропуснат един резистор между SCL и VDD при самия датчик. Освен ако софтуерно не е решен проблема. Иначе PortB е цифров и няма значение дали пика е А или не. Другото което може да е проблем, ако датчика е отдалечен на голямо разстояние (примерно 5-6 метра), хубаво е да се сложи един 100uF електролит при самия датчик.

едит : сега видях че и R2 го дават само за дълги линии. При I2C е хухбаво да има и на двете линии изтеглящ резистор. Pullup-ите на порт Б са гола вода.

Нед Авг 06, 2006 6:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз съм ползвал точно същия датчик със MSP430 и беше с резистори 1к на двете линии към плюса и разстоянието беше 15 метра. Общо взето правилото е колкото по-голямо разстояние, толкова по-малки резистори - естественно не до безкрайност 8) . При тоя PIC I2C-то е софтуерно най-вероятно, защото нямам спомени той да има хардуерно. В тоя случай ако ползват пина като вход за да правят 1-ца - тогава е задължително да има резистор към плюса.
А относно А-то - аз само ти давам идея защо може да не работи - нали не си мислиш, че ще седна вместо теб да чета документацията, за да видя дали се ползват пиновете на компаратора като цифрови :? . A HEX файла ще го зареди симулатора, без значение за кой процесор е - колко вярно ще го изпълнява обаче е съвсем друг въпрос. Една процесорна система е толкова комплексно нещо, че много ми е интересно как хора като теб без да са запознати с хардуера и софтуера се захващат да правят нещо - само питам 8) .

Нед Авг 06, 2006 7:21 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Аз съм ползвал точно същия датчик със MSP430 и беше с резистори 1к на двете линии към плюса и разстоянието беше 15 метра. Общо взето правилото е колкото по-голямо разстояние, толкова по-малки резистори - естественно не до безкрайност 8) . При тоя PIC I2C-то е софтуерно най-вероятно, защото нямам спомени той да има хардуерно. В тоя случай ако ползват пина като вход за да правят 1-ца - тогава е задължително да има резистор към плюса.
А относно А-то - аз само ти давам идея защо може да не работи - нали не си мислиш, че ще седна вместо теб да чета документацията, за да видя дали се ползват пиновете на компаратора като цифрови :? . A HEX файла ще го зареди симулатора, без значение за кой процесор е - колко вярно ще го изпълнява обаче е съвсем друг въпрос. Една процесорна система е толкова комплексно нещо, че много ми е интересно как хора като теб без да са запознати с хардуера и софтуера се захващат да правят нещо - само питам 8) .

Ами преди малко пробвах с пик без буква А и същата работа "OneWireViewer" открива само ИД чипа, който е закатчен на 17 пин ! Но явно трябва да се пише софтуер, който да прочита SHT11-to защото щом го открива означава че пик-а работи (Поне според мен ) А отделих малко време и открих кои са компараторите и не ме бъркат .. А относно запознаването на хардуера и софтуера не ми е проблем да хвана и да се помъча няколко дни и да разгадая тази магия, която създателя само е пояснил какви команди се изпращат към 1-Wire шината за да се прочетат данните от SHT11 ! Но може би е най-добре да го закатча на линукса и да компилирам там .. От Далас семи са дали достатъчно софтуер, но създателя на тази схема не :( Но както и да е ще продължа да се опитвам да го пусна, но в момента явно проблема ми е софтуерен !
Благодаря .. Който има още някакви мнение ще съм благодарен :)

Нед Авг 06, 2006 10:06 pm
Профил ICQ WWW

Мнение РАБОТИ !
Ами мисля, че стана

Temp 26.8 В°C,RH 52.7 % (под Линукс)

Сря Авг 09, 2006 10:38 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]