Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Компилатор за 8051 ??? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Компилатор за 8051 ???
Здравейте ,
необходим ми е компилатор за 8052 ядро но ми казаха че и с 8051 ще стане.
Изплозвам ADuC812 контролер и търся нещо с което да го подкарам.Програмния ни отдел досега не е имал взаимодействие с микроконтролери и са малко в неведение по въпроса.
Компилатора също трябва да е GNU защото не мога да си позволя да използвам хакнати или платени програми .
Всяка помощ по въпроса ще е от голяма полза.Това е първият ми embedded проект и съм малко стреснат за момента.
Благодаря ви предварително.

Нед Мар 18, 2007 5:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
http://sdcc.sourceforge.net/

Нед Мар 18, 2007 6:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами то компилатори много, но за тая архитектура най-читавото нещи си е кейла, не е толквоа скъп за да не може да си го купите, щом поставяш въпроса по този начин, т.е. предполагам сте сериозна фирма, а цената на кейла не е толкова страшна.
По лошото е че ти е първия ембедед проект, и като гледам какво си ханял явно ще искаш и нещо по сериозно да правиш, пожелавам ти успех.

Нед Мар 18, 2007 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
най-добро си вземи еднo хакнатo uVision2 (Keil) и като подкараш всичко си го купуваш/лицензираш

а за да не се мъчиш (много) с ADuC812 (щом ти е за сефте) - моя съвет е да си купиш (ако има!) някой кит-ченце за него !

с "безпари" става за хоби - но за сериозни неща (със срокове!) - няма начин да е без пари!

Нед Мар 18, 2007 8:26 pm
Профил

Мнение 
Мда ... не знам с какво се занимаваш, но ако с контролери ще тие за пръв път, може би и с хардуер да ти е, а съдейки по контролера, явно имаш аналогова обработка, преди да почнеш да пишеш какъвто и да е софт, прво трябва да си оправиш хардуера, аналоговата част може да ти създаде грижи.
После съвета ми е преди да тръгнеш да пишеш сложен софт, по-добре пъро подкарай контролера. Иначе вече споменах, Keil според мен е най-доброто решение за тая архитектура.

Нед Мар 18, 2007 11:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Оффтопик:
А някой някога пробвал ли е нещо различно от кейл за 8051? Наистина ми се иска да чуя отзиви. Защото или аз съм тъп, или кеила е пълно дърво. Последния номер дето ми го направи: сменяш някъде из програмата if (x>a) с if (x<a) ... и изненада. Числото -да ре4ем- М printf("%5.2f M") в другия край на програмата става от около 100-нa на нещо си на 32-ра степен 8O . Слагаш оптимизациите на 0 - и си го изкарва колкото трябва да бъде. А дори и не е голям проекта - някъде около 5 К само, не ми се мисли как ще напълни крачолите за нещо по-сериозно 8O :cry:

Пон Мар 19, 2007 11:27 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Оффтопик:
А някой някога пробвал ли е нещо различно от кейл за 8051? Наистина ми се иска да чуя отзиви. Защото или аз съм тъп, или кеила е пълно дърво. Последния номер дето ми го направи: сменяш някъде из програмата if (x>a) с if (x<a) ... и изненада. Числото -да ре4ем- М printf("%5.2f M") в другия край на програмата става от около 100-нa на нещо си на 32-ра степен 8O . Слагаш оптимизациите на 0 - и си го изкарва колкото трябва да бъде. А дори и не е голям проекта - някъде около 5 К само, не ми се мисли как ще напълни крачолите за нещо по-сериозно 8O :cry:

първо потърси грешката ви в теб - ще се учудиш че в 99.99% от случаите е там :D

иначе за няколко стари проекта ползвам ICC8051/A8051 на IAR Systems ( 1988 )

Пон Мар 19, 2007 12:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Оффтопик:

Голяма част от руснаците ползват IAR за 8051. По свястна среда от киела е.
Киела имал малко по оптимизиран код.
Аз лично не работя с 8051 и нямам наблюдения.

Пон Мар 19, 2007 1:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]