|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Linux мода
Най-после имам възможност да си кача Linux дистрибуция на домашния компютър ( след месеци лигавене само с бозата  ), но пък вече няколко месеца не следя Linux света, така че коя дистрибуция използвате, какви плюсове има, какви минуси. Знам, че мога да намеря тонове информация в мрежата, но точно това ме притеснява, че ще ми се наложи да загубя седмици докато стигна до нужната ми информация.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 24, 2007 4:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Red Hat или Suse. Най-много инфо има в мрежата. А и доста от linux софта си върви в готови пакети за тия дистрибуции - отначало ще ти е трудно да компилираш и качваш сам, така че с готови пакети по -лесно. Щото на linux инсталирането на софт е доста по различно от setup.exe, next, next (без да четеш) и готово.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2007 5:37 pm |
|
 |
|
¶
|
Аз малко не се изразих правилно  , Linux потребител съм от 1999г., просто за няколко месеца престанах да използвам Linux, както и да следя Linux новините, та просто питах, дали не се я появила някоя модерна дистрибуция, за която да не знам. С SuSE се мъчих преди време, нещо не ми допадна. Явно пак ще качвам RedHat 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 24, 2007 5:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Шарении колкото искаш. За чии са ти? Щом си рекъл червена шапчица - тя да е 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2007 6:02 pm |
|
 |
|
¶
|
Не е до шарениите, аз също не ги харесвам, просто основните неща при SuSE са разположни на други места, има други служебни инструменти, пък и не заработи стабилно при мен. Може и аз да не го инсталирах както трябва.
|
| Сря Окт 24, 2007 11:20 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Чет Окт 25, 2007 3:25 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Ubuntu?
Аз се каня няколко поредни уикенда да си го инсталирам на един от старите компютри, но все не ми остава време. Ако го инсталирам, ще споделям впечатления. Иначе съм работил с Red Hat Enterprise и SuSe Enterprise Server (но то, поне според мен, е по-загубено от РедХат-а) и ако Убунтуто не тръгне, ще слагам RedHat.
|
| Чет Окт 25, 2007 4:46 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Ммм
Какви ли не съм пробвал, Федората си е федора, дърпай смело и слагай , качил съм я на лаптопа и само тя пасна другите или хард диска не познава или графиката нещо или все нешо куцо друго има
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Окт 25, 2007 8:25 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз не съм голям линуксчия. Всъщност за мен използването на KDE или GNOME си е кощунство и убива цялата хубост на линукса.
На три машини имам линукс (Ред Хат и Слак) и на нито една няма графична надстройка. И трите си работят всекидневно и не съм ги пипал (ровил по системата) поне 1 година
Ако ще е за шарении - по добре бозата. Така или иначе няма спасение от нея, ща не ща, плащам я, що да се мъча с гномове?
|
| Чет Окт 25, 2007 9:02 am |
|
 |
|
HCL
|
Много хубаво го е казал Цецо
На server-а не му трябва графична среда, обаче ако ще е за всекидневна работа без графика не може. Освен ако не си мераклия да браузваш форума в текстов режим
KDE и GNOME са излишно тежки среди, поне за мен. Алтернативи има много:
twm/vtwm
PekWM
Blackbox
wmii
и т.н.
В момента използвам twm и ми вьрши чудесна работа.
Относно дистрибуциите... тук има някои неща, които трябва да се имат в предвид.
Ако кутията ще работи като сервер, всяка дистрибуця вьрши работа. Linux е отворена система и за един администратор не представлява проблем да я оформи според нуждите си, т.е. да разкара всичко и да инсталира само това от което има нужда. Максимално изчистената система по правило е най-стабилна. Аз лично предпочитам Slackware  вьпрос на вкус.
Ако ще се използва за работа обаче има голямо значение, коя дистрибуция ще се вземе. Slackware примерно не е най-добрата идея, освен ако човек няма излишно време за губене да си компилира сам приложенията.
Debian с пакетната си с-ма за мен е по-удачен избор, лесна инсталациа и подрьжка на приложенията, а и на самата с-ма.
Ubuntu не е нищо повече от шарен Дебиан. И като му пуснеш всички шарении става страшно тромав. Някои казват, че бил по user-friendly от Debian и следователно подходящ за навлизащи в Linux-a. Може и така да е, аз лично сьм привьрженик на обратния подход, нека се озори в началото, после ще му е по-лесно, но за това се иска свободно време.
Наскоро разговарях с един от администраторите в унито и го запитах защо са се спрели на Scientific Linux. Това е дистрибуцията, която се използва в университета. Отговорьт беше, защото по-голямата част от комерсиалния Software за Linux (CAD-ове и други полезни за ing. и научни работници програми) се предлага за Red Hat Enterprise Linux. Унито обаче лицензи за Enterprise няма да плати и затова се спират на Scientific Linux, който е базиран на RHEL и е сьздаден с цел да може да ползва директно пакетите на RHEL.
https://www.scientificlinux.org/
|
| Чет Окт 25, 2007 12:38 pm |
|
 |
|
woody
|
@HCL: точно така, Debian ftw
С два български mirror-а инсталирането на пакети става почти моментално.
Иначе от години ползвам Window Maker като мениджър и почти няма от какво да се оплача.
|
| Чет Окт 25, 2007 12:45 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ако е за шарения фаворита (поне според мен) е Mandriva. От две години си я ползвам, вистата пасти да яде. Всичко работи на 6+ (програми, хардуер), инсталацията на нов софт е детска играчка, не ти трявба да се блъскаш с зависимости м/у пакети ОБАЧЕ разкатава тази графика майката на ресурсите на системата!
|
| Чет Окт 25, 2007 1:05 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 !
Аз си мисля че Федора винаги е най напред с материала, преди месец си боднах 7-ма версия на лаптопа с всичко за нея и трябва да ти кажа че по бързо движи графиката и от XP , да не говорим за други винбози
Но всичко си зависи какъв е кернела ако е дърт и недобре направен и не е с новите неща забрави да върти бързо системата.
И графичната среда си има значение каква е и колко е нов ъпдейта, затова е добре да се вземе последна версия на дистрибуцията която ползваш.
Но специално за сървър друг освен федора не признавам, имам доста сървъри на федора и мога да кажа че само тя се държи най прилично , пробвал съм какви ли не , като ги натовариш малко с процеси и клякат бързо , но пак всичко си зависи от кернела.
А за инсталцията от това да ползваш rpm по добро здраве му кажи , ако е за нещо по специфично и иначе става, всичко е въпрос на вкус. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Окт 25, 2007 1:22 pm |
|
 |
|
woody
|
 Re: !
|
| Чет Окт 25, 2007 1:30 pm |