|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:03 pm
За компютрите вкъщи <--- Edit
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 За компютрите вкъщи <--- Edit
Тези дни тествах няколко firewall да видя кой ще ми хареса (Comodo е супер, free ама доста тежък за баби Яги). По едно време останах без право на избор и да не съм беззащитен цапнах набързо последната версия на Zone Alarm free, само Firewall-а, без никакви екстри. Ама след рестартиране: син екран с "srescan.sys" и не мога да вляза.
На всичко отгоре другия комп отказа да влезе в интернет (оказа се поради моята простотия), че се почна едно ходене...
Zone Alarm упорито мълчат по въпроса или дрънкат глупости. Обаче по форумите има подробни указания как да изхвърлиш srescan.sys и всичко да ти е наред. Моят случай обаче беше най-тежкия и единственото което можах е да го преименувам в Safe Mode. Животното тръгна и сега мога да правя к'вото си искам.
_________________ Тя простотията по хората ходи
Последна промяна bongo-bongo на Пет Окт 24, 2008 10:17 pm, променена общо 4 пъти
|
| Вто Яну 29, 2008 10:04 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Предупреждение за Zone Alarm 7 - сини екрани!
Чудно ми е що се занимаваш с глупости .
Сложи си една антивирусна да ти е мирна главата и пускай когато се сетиш adware и толкова, аз карам така по цяла година и повече без да прейнсталирам , нямам firewall дори на картата дето си е вградения
Вземи си тази антивирусна и е фрее http://www.free-av.com има я за всякакви баби яги 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Яну 30, 2008 12:16 am |
|
 |
|
TheWizard
|
имам TYNI_FIREWALL_XP_2015_October 17.exe
леко, старо, фри, изпитано и безгрешно...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 30, 2008 12:43 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
plameniv, firewall-а по принцип служи да не могат лошите чичковци да се ровичкат из компа ти. И не само, де. Щото на мен на 2-а пъти са ми правили голяма поразия пък и аз съм се ровичкал в чужди без да съм "лош чичко".
TheWizard, TYNI_FIREWALL ми звучи като троянски кон а Tiny Firewall отдавна не е безплатна...
|
| Сря Яну 30, 2008 1:18 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hahaha
Я пробвай в моя , аз си имам рутер пред него и ще сънуваш само ровичкането.
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Сря Яну 30, 2008 5:30 am |
|
 |
|
TheWizard
|
В началото( когато излезна ХР ) Tiny Firewall беше безпалтна и Zone Alarm изобщо не съществуваше...
|
| Сря Яну 30, 2008 12:13 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Ай да не си мерим пишките щото се хващам на бас, че и 3-мата не сме спецове
Аз не случайно не ползвах router щото си имам нонстоп включена баба Яга. Обаче днес ми се наложи понеже минах на ADSL24Kbps (бошлаф история, де) а USBто ми приемаше само до 8. Резултатът е грънци, ама както и да е. Цяла вечер четох за да разбера, че повечето средноценови router идват с доста "любезни" фабрични настройки а ако искаш скорост ще трябва да им забраниш firewall. Другият вариант е да изхарчиш над 100евро за желязо ама аз съм далеч от тази мисъл.
А компа си е комп...
Между другото: каква скорост на интернета се счита за некожодерска в България?
|
| Пет Фев 01, 2008 1:27 am |
|
 |
|
plameniv
|
 MMM
Не говори за хората без да ги познаваш добре, никога не може да си сигурен кой какъв е отсреща. !!!
Какво ти пречи роутера да си го ползваш и зад АДСЛ-а, роутера си е роутер дали е 20лв или 120лв разликата е малка, всички имат приблизителни параметри, поне 20Mbit/s пускат през себе си, тествал съм ги и най зле се държат с оригиналния си софт и пак пускат повече от 10Mbit/s .
Какво значи до 8 приема , това в какви мерни единици е ?
USB стандартно работи до 10Mbit/s и да се скъсаш това му е душата.
Какво разбираш под firewall на рутера има firewall и firewall , firewall си е самият рутер това е достатъчно че си го сложил и да си защитиш компа от нежелано проникване. Включването на какъвто и да е firewall в рутера означава съвсем различно нещо и не е това което си мислиш, тои може да е направен за защита на рутера от външен достъп или да ти защити твоя комп от правенето на някакви нежелан трафик или орязване на някои портове и толкова , дори и да не ти орязва портове те пак са затворени за външния свят , ти имаш достъп до външния свят но външния няма до теб, с него и без него ползвата е същата, освен ако не си включил DMZ на рутера
Когато вече кажеш firewall за твоя комп на който е вкаран реалния IP адрес и може да бъде достъпен за така наречените хакери , тогава вече думата firewall означава някаква защитна стена, но пак ползвата от файдата е същата!!!
Най голяма полза има ако те мързи и не се занимаваш с тунинг на компа и слагаш през глава каквото ти падне, иначе ако си барнеш бозата така че да осигуриш най малко достъпни програми с отворени портове навън, тогава и да имаш и да нямаш firewall ползата е същата , и какво като опитват еди кой си да влезе пак няма да влезе защото няма да има от къде, единствено бабаягата ще ти стане още по мудна с такива програми да не говорим за интернета , тогава и 1гигабит да си вкараш пак ще кажеш къф е тоя бавен интернет а то в крайна сметка ти сам си го направил бавен защото този така наречен firewall ти изяжда ресурсите на професора и ти бави интернета много !!! 
|
| Пет Фев 01, 2008 6:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Bongo, като ви гледам там как сте се затрупали с малкия с техника - туряй смело една баба Яга с лайнукс на входа след ADSL-а. Кей ти файруоли, кеф ти проксита, кеф ти ftp..... Естествено същата работа може да свърши един добър stand-alone рутер.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 01, 2008 9:08 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аз не случайно казах да не си мерим пишките щото поне списания чета. Иначе съм на акъла на Цецо, дори и още по-напред: GigaLAN мрежа за вътрешна връзка и LAN мрежа за интернет с Gateway някоя баба Яга която да върши и други неща. А wireless-а може да го отстъпя на готината комшийка
Zone Alarm го спрягат за почти най-сигурния Firewall само дето е ориентиран към неразбирачи и наистина понякога те кара да си скубеш косата
А пробите ги правя през компа за мултимедия, не баба ягата...
Обаче който смята, че рутър може да замести умно използван комп. да си яде г*за!
|
| Съб Фев 09, 2008 3:32 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
P.S.: Отскоро ползвам рутер, досега бях на специализиран софтуер за мрежа (и май пак ще мина на такъв колкото и да не ми се иска) и установявам нещо доста неприятно: правя NAT на някой порт за да проработи някоя програма и после след спиране на програмата и дори рестарт на компа има интернет активност, т.е. продължават да ме търсят и аз им отговарям. С включен софтуерен Firewall поне не им отговарям но идеята е да нямам такъв.
Някой не знае ли как се настройва рутъра да крие порта когато не се ползва? Просто сега нямам време за нищо и до окончателния вариант ще трябва да експериментирам за скалъпване на положението...
|
| Нед Фев 10, 2008 5:29 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
.............Някой не знае ли как се настройва рутъра да крие порта когато не се ползва?.........
кой порт?
когато не се ползва не се и вижда.... защото няма кой да отговори на получения пакет
тругнал си "пишки да мериш" а гледай какви въпроси задаваш....
|
| Нед Фев 10, 2008 8:43 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Исках само да попитам щото ме награбиха службите и дори последните списания не съм прегледал, камо ли да почна да се ровичкам.
TheWizard, www.grc.com - Shields Up! не е на твоето мнение: вижда ме и ми казва, че портът е затворен. Ама аз не ща да ме виждат.
И все-пак: в общи линии има ли начин или както си мисля да разкарам рутъра и да изкопая някой модем за бабаягата?
|
| Сря Фев 13, 2008 12:45 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 R
Напоследък се превърнах в голям читател, изядох си и малкото свободно време в научаване на к'во ли не но така и не намерих к'вото ми трябва.
Според списанията от години насам ZoneAlarm държи първенството за най-як free Firewall (говоря за бозата, де). Конкуренцията напоследък е от Comodo Firewall. Първият е за неразбирачи, вторият e за напреднали и има доста екстри някои от които товарят проца.
От четенето разбрах, че защитата на рутъра до никъде не стига, иска и software firewall следящ изходната активност - близко до акъла, а? Това автоматично изключва firewall-а на бозата от сметките и ограничава избора до гореизброените като Zonealarm е за компа на който не искаш да ти пречат а Comodo е за където искаш да знаеш всичко... Колко добре си бях навремето с WinGate
Въпросът ми:
Router: поради геополитически причини имам най-доброто възможно от ADSL+ и искам да изстискам максимума от него. Засега с реалните upload съм на около 80% но download е най-много 50%. Upload е стабилен дори и през дърт USB modem. Заради проблеми с download и сигурността изчетох к'во ли не ама обикновено се оливат с общоизвестни неща и не ми остават нерви да науча нещо. Така се сетих за тук: КАК СЕ НАСТРОЙВА ROUTER? Пуснете линк за нещо дето си струва времето да го четеш...
|
| Сря Мар 12, 2008 12:34 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
www.cisco.net
всъщност трябва да се почне с въпроса какво точно искаш да правиш с този рутър?
без майтап питам
само заради NAT & PAT
щото бат'Бонго рутъри много ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 12, 2008 1:09 am |
|
|