|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:07 pm
Ограничения на FTP-сървър
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Ограничения на FTP-сървър
Може да звучи тъпо, но ... като не знам - питам.
Днес рових из Нета и не намерих отговор на казуса
Въпросът е има ли ограничение за броя на едновременно отворените за ъплоуд файлове от клиентите, като всеки клиент е отворил свой (само един) файл и пълни в него данни на пакети под 1КВ на всеки 30 сек. Файловете, макар и малки остават отворени доста дълго време - например 1 час.
Само от сървъра ли могат да дойдат ограниченията или и от операционната система.
Трансферът е слаб и се предполага, че мрежата го гарантира.
|
| Нед Май 10, 2009 7:16 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Каква е операционната система, какъв е фтп сървъра ...
Без отговор на това само ще си гадаем :>
|
| Нед Май 10, 2009 7:50 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Може да дойде и от двете. По-вероятно е самият сървърен софтуер да слага
някакво ограничение на максималния брой едновременно пуснати user-и, но
може и ОС да позволява по-малък брой едновременни tcp връзки отколкото
сървър софтуера. Вероятно е и двете да са конфигурируеми, така че имаш
пред себе си безкраен брой варианти. Аз например в DPS по подразбиране
съм сложил максимума на 512 връзки, не помня колко бяха в windows-а но
някакъв китайски софтуер за гледане на онлайн мачове в един момент нещо
поиска на "patch"-ва системата, та да ги направи повече (на 256 ли, на 512 ли
беше), та максимумът и там май е в тоя порядък (512 за малка машина са си
лудост, разбира се, не съм ги ползвал наведнъж, но и не струват много като
ресурс та съм ги оставил така до нужда от намеса  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 11, 2009 2:51 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Машината, операционната система и сървъра ще са такива каквито трябва за да се осигурят изискванията.
Работата е там, че до момента не мога да намеря написано явно принципно ограничение, за да избера ОС и сървър.
|
| Пон Май 11, 2009 9:09 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
виж ся...
няма проблем да си направиш каквато искаш машина. всичко може да се конфигурира и от техническа гледна точка в днешно време практически няма лимити.
примерно ОС да е с 1М сокета, FTP-то да позволява 50К юзера с по 50К файла и 200 години таймаут.
но нито е практично, нито е разумно...
по-добре си модифицирай клиента. да държиш връзка по 1 час е най-малкото трудно. особено към FTP.
и собено в твоя случай 
|
| Пон Май 11, 2009 10:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Мерси Дедо! Това ми трябваше. Ще оптимизирам нещата към по-често затваряне на файла, но важното е, че, ако в даден момент се натрупат много пишещи маймунки нещата може и да се забавят, но да не се сриват напълно.
|
| Пон Май 11, 2009 10:41 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Я по добре кажи какво искаш да направиш, а не как мислиш да го правиш ...
Да държиш отворен файл през ФТП няма да стане, дата линка по спомени се дропи при 2 мин. инактив ...
Другото което е - трябва постоянно да рефрешваш, за да видиш има ли промени по файловете, да не говорим, че доста сървъри и кешират информацията за сесии и при променен файл не ти дават инфо за това, само за нови или изтрити такива от сървъра ...
|
| Пон Май 11, 2009 12:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това за 1М отворени работи мноого ме съмнява....
Практически аз мисля че бозата ще издъхне на около 1000 отворени сокета, лайнукс може и до към 10000 да ги докара. Поне такива ми са спомените, а ме мързи сега да ровя за подробности. Но по спомени нито с едното нито с другото можеше да се достигне теоретичния максимум (броя сокети, демек 64535).
Сещам се за 2 потенциална проблема - първо ако сам си правиш сървърчето трябва да имаш идея как да разчистваш мъртвите сокети, а пък другия проблем ако ползваш стандартен сървър трябва да знаеш че повечето имат ограничения за брой на конкурентни връзки. Като ограничението обикновено е малко - от порядъка на 10 - 15. Демек стандартните сървъри ще отказват ако връзките идват от едно и също място. Това по-скоро е проблем само ако случайно ползваш gsm клиенти (те са без реални IP-та и всичките заявки едват само от няколко IP-та на оператора). Разбира се ти може да натроиш ограничението за конкурентни сесии...
Самите файлове дали ще ги държиш отворени няма значение - там нямаш ограничения, важно е сесиите...
|
| Пон Май 11, 2009 2:25 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Благодаря, колеги!
Тествах два дена и видях, че това или няма да стане или, ако все пак стане ще е пълно с подводни камъни.
Все добрата новина е, че FTP-клиента в Телитския GSM-модул работи добре и ще го използвам, но не и в такъв режим.
|
| Пон Май 11, 2009 8:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ще имаш по-голям контрол върху нещата ако си напишеш сам сървърче. Тогава не виждам голям смисъл от ftp-клиента. Даже ще ти е по-просто да бачкаш на ниво сокети.
Правиш си някакъв формат на пакет - от кой модул какво и колко пращаш и на сървъра анализираш. Така ще ловиш и по-лесно мъртвите сесии - като видиш че по нов соквт идват данни от същия терминал, затваряш старите. Или пък ако примерно два часа по даден сокет няма нищо - килваш го...
С фтп сървър ще ти е по-трудно си мисля, там по принцип също има някакъв garbadge collection ама не знам дали ще пасне на твоето приложение...
|
| Вто Май 12, 2009 12:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Наистина натам вървят нещата. TCP-сървър се очертава.
А FTP-то ще го оставя за някои сервизни цели.
|
| Вто Май 12, 2009 3:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Изчакай, работата се пече ...
|
| Вто Май 12, 2009 4:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Знаеш кой бърза ...
А и логиката е малко по-различна сега.
|
| Вто Май 12, 2009 4:55 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да пишеш собствен сървър на някакъв собствен протокол за такава
задача вероятно е губене на време.
Най-очевидното решение на проблема ти е да ползваш готов ftp server,
но да не държиш връзките перманентно отворени и потребителите вътре,
а при всеки опит за писане или четене от потребител да отваряш връзка,
влез, пиши/чети и излез и готово. С някой безплатен ftp сървър ще стане
лесно (напр. filezilla, работи добре за мене).
Има и огромен брой други варианти, напр. put през http, а бе сигурно са повече,
отколкото мога да изброя, за мене очевидната е ftp, че нея я ползвам
редовно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Май 13, 2009 9:06 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Мда
 |  |  |  | tgi написа: Да пишеш собствен сървър на някакъв собствен протокол за такава задача вероятно е губене на време. Най-очевидното решение на проблема ти е да ползваш готов ftp server, но да не държиш връзките перманентно отворени и потребителите вътре, а при всеки опит за писане или четене от потребител да отваряш връзка, влез, пиши/чети и излез и готово. С някой безплатен ftp сървър ще стане лесно (напр. filezilla, работи добре за мене). Има и огромен брой други варианти, напр. put през http, а бе сигурно са повече, отколкото мога да изброя, за мене очевидната е ftp, че нея я ползвам редовно. |  |  |  |  |
Аз си мисля че най добрия вариант е някаква база данни например Mysql и ръгаш всичко там, сигурно и надеждно и лесно за четене после 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Май 14, 2009 1:29 am |
|
|