Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Симулации на FPGA 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Симулации на FPGA
Здравейте, от скоро се занимавам с FPGA на Xilinx . Въпроса ми е дали има симулатори за FPGA подобни като програмата Proteus, която за съжаление не подържа такива машинки. Изтеглих си Xilinx ISE 10.1 всичко е добре, но при симулиране само ми показва времедиаграми, ами ако трябва да пиша програма за LCD или нещо друго как да направя симулации.

Благодаря предварително.

Съб Сеп 05, 2009 12:09 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Докато мислиш че за FPGA се пишат "програми" не ти трябва симулация.

Нед Сеп 06, 2009 11:14 am
Профил

Мнение 
:oops: всъщност се синтезират логически схеми, ако съм в грешна посока моля ме поправете още съм в началото и много неща не са ми ясни. Свикнал съм да програмирам микроконтролери и мисленето ми още не е свикнало. Но за симулатори найстина, ако можете ми помогнете :oops: .

Нед Сеп 06, 2009 11:21 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Не съм работил с Протеус, и само предполагам как изглеждат симулациите с него.
В същия вид симулатор за ФПГА едва ли ще намериш, поне аз не съм попадал на такъв.
За Xilinx симулаторите които знам са вградения ISE simulator и външния MXE, има и някакви други по-малки VHDL/Verilog симулатори, но всички имат общ вид на работа.
Поне месец четене на всякакви документации, преди да посегнеш към което и да е.

Нед Сеп 06, 2009 12:11 pm
Профил

Мнение 
Май и аз достигнах до този извод, че няма такива симулатори като протеуса. А за четенето едва ли само месец ще ми е нужен. :wink:. А някоя книга на БГ да има или материали, в нета съм намирал само някакви лекции ,но те са доста постни.

Нед Сеп 06, 2009 12:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
доколкото ми е известно има три книги на Български език:

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-118/id ... vanov.html

90% от всичко написано може да се прочете в доккументация, application notes, и всякакви други документи...освен, че е на Български, е доста систематизирано...не знам за какъв чип правиш хардуерно описание...но в книгата се говори предимно за Spartan3...ако имаш възможност си я набави...

миналата седмица видях, че е изляла и втората част...купих си я но още не съм започнал да я чета и нямам впечатления...

http://www.books.bg/books/33/141193.html

третата не се намира вече на пазара, но пак е на същият автор от преди 8-10 години и се разглеждат PAL, GAL, PLD, CPLD и т.н...имам я и нея но трябва да я сканирам :?

Сря Сеп 09, 2009 1:26 pm
Профил

Мнение 
@trigger, пробвай първо да си пречупиш мисленето като забравиш последователните процеси - те не съществуват тук. малко е трудно в някъв момент да си представиш купчина сигнали наведнъж, но става след време и ще ти е по-лесно дори от микроконтролерите. като цяло забрави дебъгери и подобни чудеса - забиваш нос във времедиаграмите и така. изтегли си 11.1 и при желание ъпдейтни до 11.2 на ИСЕ-то, макар че за начало не ти трябва ъпдейт. ще видиш че тук няма онзи симулатор дето цъкаш с мишката (10.1) и се променят входните сигнали - всичко се пише във test fixture и се появяват в ISim - много приятен за ползване. това е правилно. като цяло ти трябват някакви елементарни примери за да схванеш, а такива из нета има, например http://www.fpga4fun.com/FPGAinfo1.html . ако имаш някой приятел из ТУ може да ти даде от тяхните материали по ПЛУ - колкото за отскок може да се ползват. И забрави литературата на БГ по тая тема като цяло - не е много и често е пълна с глупости, всичко е на английски - основно от производителя на логиката. Изглежда страшно в началото, но после се правят чудеса :)

Сря Сеп 09, 2009 4:52 pm
Профил WWW

Мнение 
Мерси за книгите, отностно мисленето наистина трябва да го променя. Мъчителен процес е на българина да му сменяш мисленето хехехе :lol:

Сря Сеп 09, 2009 9:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
И забрави литературата на БГ по тая тема като цяло - не е много и често е пълна с глупости

Не съм мн съгласен...
не е много, така е...но в никакъв случай не са глупости, както казваш...прочети и ще се убедиш....не умаловажавай труда на човека...

Сря Сеп 09, 2009 9:40 pm
Профил

Мнение 
хм, прав си че не съм изчел всичко на БГ по темата, но от това което видях - постна работа, често не много смислено. има много хляб в това с програмируемата логика, но и колко безсънни нощи също :twisted: е, въпрос на желание е :D успех, при всички положения е от полза. дори и само за тренировка на мозъка, ако не е професионално :)

Сря Сеп 09, 2009 10:09 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Дефакто симулацията ти се изразява във времедиаграми. Пишеш си тестбенча (т.е. теста) и гледаш. Когато правиш симулацията много зависи какво му подаваш като входни параметри. Принципно ако е по-просто устройство с няколко добре насочени теста нещата ще са ок. Обаче минеш ли на по-горно ниво става доста трудно да хванеш ситуациите, в които чудото започва да прави мизерии. Но мисля че щом започваш сега... Просто огледай тестовете :) А все пак има значение дали правиш брояч, фифо, стейт машина и т.н. :)

Чет Сеп 10, 2009 9:22 am
Профил

Мнение 
Бе човека иска на симулатора като подвърже ФПГА-то с ЛЦД-то и да види на екарана на ЛЦД-то буквички- сиреч пълна функционална симулация. Не е невъзможно но явно няма. А защо няма - не знам. Макар ,че сигурно някаде има - не може да няма. Ама тука няма. И в склада няма. :)

Чет Сеп 10, 2009 1:17 pm
Профил

Мнение 
А кога ще доставят нови стоки на склада хехех :lol: :P . За жалост щом вие незнаете за нещо такова, значи едва ли ще намеря. Трябва да свиквам с време-диаграмите също и развойна платка за да тествам, но пък не са евтини.

Чет Сеп 10, 2009 9:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]