|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:34 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 USB 2.0 test suite
Трябва ми програмка за тест на USB 2.0 устройство. Реших да пробвам USB-IF Test Suite 1.4.7.0, USB 2.0 CV, обаче не ми намира устройството ( Composite HID + CDC, PIC32MX575F512H ), а уж USB-IF Test Suite го използвали за compliance test. А устройството си е закачено към ПК и комуникира и по HID, и по CDC.
Докато настроя дескрипторите за HID + CDC се припотих бая, сега изглежда работи коректно, и с двете устройства имам комуникация, но ми се струва, че нещо все още ми убягва. Под Ubuntu всичко е наред, обаче под Windows за да изпратя команда до HID трябва да я пращам 2 пъти докато я захапе.
Та търся такава програмка за тест под Windows/Linux/FreeBSD, в краен случай и под MAC става.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 14, 2013 6:29 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: USB 2.0 test suite
Пробвай с USB-IF Test Suite, като твоето устройство е вързано през USB хъб към PC-то.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Яну 14, 2013 7:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
пусни един wireshark на убунтуто и виртуална боза...
|
| Пон Яну 14, 2013 10:51 pm |
|
 |
|
¶
|
Не знам как се справя Ubuntu, но и с леко пообъркани дескриптори захапва веднага HID + CDC, докато при Виндоус ( XP ) е голяма мъка. С IAD ( Interface Association Descrpitor ) Windows XP въобще не иска и да разбере, че има HID, CDC го намира. Вече си мисля да разменя интерфейсите, първо да се описва CDC, и после HID. Цялата галимация идва от това, че искам основната комуникация да е по HID, а CDC да го използвам като debug канал, като евентуално за в бъдеще CDC ще се използва да емулира работата на един конкурентен конвертор.
Да попитам нещо друго, под Ubuntu серийния порт излиза като ttyACM0, по едно време си спомням, че се показваше като ttyUSB0, че и ttyUSB1, после след поредните промени стана ttyACM1, сега е пак ttyACM0. От какво зависи под какво име ще се покаже CDC серийния порт ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 16, 2013 8:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
USB CDC класа по принцип иска 2 интерфейса. Единия за данни и май беше еднакъв за всички цдц-та... състои са двата ендпоинта за данни. Другият интерфейс е за управление и може да бъде няколко чешита. Най-масовият е ACM, превежда се като абстракт контрол нещо си (не помня кво). Но има и други типове интерфейси за управление на серийни истории (телефонии, и т.н.) Всъщност не съм сигурен дали изобщо беше задължително да има контролен интерфейс.
Сега линукса не го разбирам много, ама знам че като имам ACM интерфейс дескриптор зацепва директно и ми слага ttyACMxx. Поне аз така си правя цдц-та и нямам ядове. Иначе преди време съм ползвал разни усб към сериен конвертори и трябваше с modprobe да му бая, че да сложи ttyUSBx за съотвения вендор ид.
С две думи мисля че АЦМ-а си е за АЦМ-и, всички останали отиват на ttyUSB...
|
| Сря Яну 16, 2013 10:41 pm |
|
 |
|
¶
|
Задължителен е, иначе няма как да настроиш примерно BaudRate, брой битове в байта и т.н. Проблема се оказа в host софтуера, а не в дескрипторите/inf файла, както си мислех. Използвам HIDAPI 0.7, Linux реализацията е пушка, но в Windows реализацията има нещо гнило. По принцип използвам non-blocking четене и там се осира, та се налага по два пъти да чета, в момента в който го направих blocking и работата заспа. Сега се чудя да пускам отделна нишка ли в която да се чака резултата от блокиращото четене или да се поровя в кода на HIDAPI, за да видя къде е проблема. Третият вариант е да използвам директно libusb функциите. Освен HIDAPI има ли някоя друга преносима библиотека за Linux/Windows ? И още един въпрос възникна: Windows може да праща съобщение до приложния софтуер, когато се извади USB устройство. Под Linux има ли подобно нещо ? Или callback функция ?
|
| Чет Яну 17, 2013 10:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
аз не съм в час... да кажат колегите дето се занимават с ПЦ програмиране 
|