|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:22 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Софтуер за симулиране на магнитно поле около индуктори
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Софтуер за симулиране на магнитно поле около индуктори
Трябва ми софтуер (по възможност по-простичък), който да прави 2D и 3D симулации на магнитното поле около сравнително големи токови контури.
Например около спирално навит индуктор с диаметър 1 метър, около меандър с размери пак толкова (метър на метър), при различна стъпка на навиване, диаметър на проводника и ток.
Става въпрос за нискочестотни симулации.
Ако може да се изчислява и индуктивност на индуктора- още по-добре.
Знам за програмата comsol, че прави подобни неща, но преди да се впусна в разучаване предпочитам да питам дали нямкой е нямал досег с такова животно.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Мар 23, 2012 11:30 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Софтуер за симулиране на магнитно поле около индуктори
Точно с такива програми не съм се занимавал, но мога съвсем убедено да ти кажа, че няма проста и лесна програма за 3Д симулации (на каквото и да е) .
|
| Пет Мар 23, 2012 11:52 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Има и по-простички програмки едно време в университета ползваха някаква ,даже точно за индуктори ,но не се сещам името.Мисля,че из мрежата се намират и някакви фрии програми . Иначе Ansys, Cosmos съм чувал само. P.S. Мисля че това беше http://www.femm.info/wiki/HomePage
|
| Съб Мар 24, 2012 12:59 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Виж това http://www.agros2d.org/features/ , преди време го свалих, но така и така не намерих време да го погледна. Колегата използва софтуер на университета в Гренобъл, Франция, сравнително лесен бил, вече 6 месеца се боричка, чат-пат им звъни на поддръжката да пита за това-онова, не е и кой знае колко скъп, някъде $28к мисля дойде, та ако ти потрябва нещо такова ... 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Мар 24, 2012 5:37 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, ще минат от няколко пъти по 6 месеца, докато нагоди измерените стойности към симулираните то и меренето е една алабалистика, дето се практикува само от магистри по черна магия дан, не знам дали мога да съм ти полезен, но ще е интересно да споделиш резултата. по принцип нискочестотната симулация би трябвало да е по-лесна, но ако говориш за метри, вероятно и тока е в кА и напрежението в кВ?
|
| Съб Мар 24, 2012 7:31 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не, тук става въпрос за полета от порядъка на 5 mT. Всъщност съм се засилил да правя един апарат за магнитотерапия...
|
| Съб Мар 24, 2012 11:07 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
А дано! Щото аз съм ходил на магнитотерапия преди време и ефектът беше нулев. Да знаеш, че на теб разчитат пациентите! Хубавото е, че каквото и да направиш, докторите няма да разберат какво се случва. А пациентите - на тях можеш да им правиш терапия и без захранване, пак ще има доволни. Това-в рамките на шегата. Програмите, в линковете дадени по-горе изглеждат дота интересни, ще е предизвикателство да ги усвоиш. Ще е интересно да споделиш резултати тук.
|
| Съб Мар 24, 2012 11:30 pm |
|
 |
|
dan
|
На мен темата на дипломната ми работа за бакалавър беше точно един апарат за магнитотерапия. Но там индукторите бяха вече готови и аз работих с електрическите им параметри и то еквивалентните. Както и да е, тогава понаучих малко за въздействието на магнито поле върху организмите.
Аз наскоро ходих на физиотерапия и имаше ефект ( не на магнитотерапия де, но мисля, че тя ще помогне). И, понеже болежките ми искат по-дълго третиране, предпочитам да си направя един апарат за домашно ползване.
|
| Нед Мар 25, 2012 12:30 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами аз съм си играл с една простичка ама е 2D само - Vizimag се казва - Пише че е 30 дена фрии трайал, ама като гледам на моето РС още бачка пък е слагана преди 300 дни (може и хапче да съм и слагал ама не помня). Ообаче интерфейса е много дървен и е истинско предизвикателство да си наместиш лейаута. Ако се пребориш с comsol свиркай с резултати че на мен скоро май ще ми се наложи...
|
| Нед Мар 25, 2012 12:46 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Това е може би най-добрата програма за ЕМ симулации. http://www.cst.com/Content/Applications ... l+InductorИнтерфейса е юзър приятелски, нещата са ясни или лесно могат да ти станат ясни  имаше я при братушките по торентите 2009година , сега незнам, вече не се занимавам с тези работи. то тва на примера е доста високочестно, ама ако си направиш добър модел, може да симулираш и на ниски честоти. Проблема е, както Дедоборе каза, че това със симулациите ако не внимаваш е като симулиран оргазъм - единия от партньорите(инженера) е доволен от крайния резултат, за сметка на резултата който вижда/чува у другия(компютърната симулация)  но нещо куца по средата  успех
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Мар 27, 2012 1:17 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|