Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 513 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Следваща
Тръмп - анализи и страсти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Отговори с цитат
Мнение Re: Тръмп - анализи и страсти
nik написа:
значи казваш хубаво е когато ти си мрънкаш ама е кофти друг да ти мрънка, ем... може и прав да си, ама по същата логика ако и ти само ще мрънкаш без никакво виждане и промяна....

Ами аз съм на мнение, че има неща които може да променим и други, които не можем. В случая спрямо теб не съм убеден кой от двата варианта си. Няколко пъти ти намеквам да си промениш леко отношението, че не всичко е "далавера, корупция и т.н.". Демек да сваляш от време на време черните очила, ама ти упорито отказваш.
Споко, няма да опитвам много дълго. Рано или късно ще приема ще приема факта, че си едно от нещата, които не мога да променя и ще престана да мърморя по твой адрес.

Чет Юни 06, 2019 4:03 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
аха, значи казваш трябва да си променя отношението към корупцията и далаверата
и какво точно трябва да си мисля по въпроса? ти не си корумпиран и не гледаш далаверата? това мога да го приема, няма проблем, не те познавам, не ти знам миналото, нито настоящето, с какво се занимаваш, как се занимаваш, така съм склонен да повярвам
но за други на които им виждам и миналото и настоящето, съжалявам ама не мога да си кривя душата
на циганин ром да казвам... е не става... ром... ама цигански ром :D
да не говорим че е малко наивно да си затваряме очите за нещо вече доказало се като циганин и да го пускаме отново в къщи като ром, образно казано

Чет Юни 06, 2019 4:21 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Не съм казвал да си променяш отношението към корупцията... Проблемът при теб е терминологията, казвал съм ти го и преди. Ти вкарваш всичко в един шаблон, всичко е корупция, всичко е далавера, всичко е негативно.
Бих ти препоръчал, ако имаш излишно време да вземеш някой учебник по обща теория на правото. За сведения тази теория не е свързано с конкретно законодателство, нито с конкретен строй. Това са си просто общи принципи за отношения между хората, откакто свят светува. Твърде дълго е за обяснение, но е факт че това е наука с над 2000 години история и прилагана в най-различни строеве и държави, от хора с най-различни виждания. И няма две мнение по въпроса, че в основата на всичко са интересите на отделните хора. И тези интереси са си нещо естествено, тях просто ги има и е глупаво да укоряваш хората, че имат едни или други интереси.
Това, което е укоримо е упражняването да интересите, ако това упражняване противоречи на установеното законодателство в съответната държава. Ако в една държава са приели примерно, че може да се лобира, то няма никакво значение дали на теб ти харесва или не.
Друго важно нещо, което казва правото е, че интересите по дефиниция са предпоставки за конфликт. Винаги има опасност нещо, което е в твой интерес, да не е в интерес на други. Винаги може да се стигне до конфликт на интереси. Целта на правото е да намери такова решение, че конфликтите да се решават, а не да ескалират. Защото ако хората в една държава са постоянно в конфликти помежду си, то тая държава може само да се моли да не изпадне в гражданска война. Трудно, ама много трудно тая държава ще бъде силна държава. Помисли над това, когато говориш за САЩ или за друга голяма сила. Обикновено целта на държавите е вътре в тях да има справедливост, за да могат да са силни и да налагат интересите си над другите държави. Това е още от римско време, аз обичам да казвам че Рим е създаден от няколко рода, които са се разбрали да не си крадат кокошките и да не се карат помежду си, за да могат да завладеят света.
Има и друга алтернатива за сплотяване на една държава, това е с много силна власт, т.е. диктатура. Но като цяло тая форма е много неустойчива и рано или късно се стига до сериозен проблем в държавата. В случая САЩ не са диктатура и вътрешно нещата може на нас и да не ни харесват, но американците си ги харесват. Има приличен баланс на интересите между бедни и богати, между бели и черни и т.н. Затова определения като "корупция", "далавери" и т.н. са най-малкото неподходящи, поне що се отнася до самите щати.
Виж навън поведението им спрямо другите държави не бих го определил толкова еднозначно. Навън те не се интересуват много много от чуждите интереси. От една страна това е тяхно право, в смисъл САЩ са на световната сцена последните 50-60 години, което е нищо. И не правят нищо по-различно от всички предишни велики сили. Ако погледнеш историята ще видиш, че винаги най-силният е командвал парада. Естествено ти би искал ти да командваш, но кой си ти?
От друга страна, също както вътре държавата не иска конфликти, така и навън не може просто така да си налагаш интересите винаги. В много случаи САЩ са го правели със сила действително, но и в много случаи са правели компромиси и с партньори и с врагове. Така че светът не е черно-бял. Да, преобладава черното, т.е. налагали са се повече, отколкото са правили компромиси. Но нищо ново под Слънцето. Виж последният президент се опитва да играе срещу всички и да не се съобразява с никой. Доколко това е театър и доколко ще постигне нещо предстои да видим. Но уроците от правото както казах са, че ако няма баланс на интересите нещата са обречени. Затова и най-силните (ако не са прекалено глупави) отстъпват понякога...

Та с две думи, не всичко което мислиш че е корупция е наистина корупция. И светът не е черно-бял, още по-малко само черен.

Чет Юни 06, 2019 7:30 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
nik написа:
..... на циганин ром да казвам... е не става... ром... ама цигански ром ....

Правилният термин е "Ромът на цар Киро"!
Цитат:
..... И светът не е черно-бял, още по-малко само черен.

Уж съм оптимисто-непукист, но откакто се върнах в БГ взех да виждам в скалата от тъмносиво надолу. Щото нема такава държава! Някъде по света пак ще се оправят, но това вече не ме вълнува. Пък вече съм дърт да скачам по площадите.

Чет Юни 06, 2019 9:19 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Private написа:
В последните години тонът на общуване във [външно]политическите дискусии из всякакви медийни платформи е както около 1989. Надявах се да няма връщане назад, но явно не е било писано.

Това е групичка хора, които са им били промити мозъците в една или друга посока, като най шумни са отрочетата на зрелия социализм. Там оправия няма, така ще си и отидат. Проблема е, че доста млади хора проявяват подобен синдром на радикализиране.

palavrov написа:
Забележи също, че русофилите стават автоматично американофоби (и обратно) - все едно живеем още в студената война.

Това е част от играта, лошото възпитание(може да се нарече и никаквото) на подобни индивиди изисква за да се направиш по значим в собствените си очи и в тези на околните трябва да си избереш враг и да го оплюваш колкото се може повече.
Колкото повече плюнки и помия хвърчи толкова е по значим индивида...
По разбираеми причини враговете са обикновенно са държави, хора които не са на съседната улица, защото ако врага е наблизо все някой ден случайна среща ще изглади нещата до степен увеличаваща криминалната статистика и разходите за превързочни материали. :lol: :D

За съжаление, и този форум е тръгнал по пътя прашен надолу и все надолу. Един се оплаква от едно, друго от друго трети плюе наляво, четвърти на дясно... В пенсионерски клуб на бсп човек по-малко оплаквания и глупости може да прочете и чуе...

Чет Юни 06, 2019 10:23 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
nik написа:
тишо, ти така като един виден представител на интелигенцията, само това ли успя да ти роди главицата?!?
нещо така по темата? или там нямаш собствено мнение и само си мрънкаш профилактично?
не помня да съм те насилвал да ме четеш...

Този начин за реагиране съм го виждал вече, не можеш да ме изненадаш.
Преди няколко години на оживена улица някакъв глупак смъкнал гащите и клекнал да сере, на възмутените хора отговаряше "обърни се на другата страна бе, кво ме гледаш да не съм те насилвал да ме гледаш, че и коментираш"...

Неспасяема работа... :?

Чет Юни 06, 2019 10:39 pm
Докладвай
Профил ICQ

Отговори с цитат
така като ти гледам манталитета май ти си бил тоя със смъкнатите гащи.... ама щом си на зор... облекчи се, дано има някой да почисти след теб

Чет Юни 06, 2019 11:48 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
nik написа:
преди да даваш квалификации вземи да помислиш малко по-задълбочено, и да се пообразоваш малко няма да е излишно че да не изглеждаш като блондинка в книжарница
айде сега помисли как една лихва е свързана с инфлацията, и защо с лихвата я контролират а не с печатането, което дефакто прави инфлацията

Тия ти въпроси можеш да ги зададеш към кейнсианците не към мен. Отделно не е зле ти да се образоваш първо вместо да продължаваш да дрънкаш глупости щото вече ми писна да ти обяснявам не знам си колко пъти, че за инфлацията/дефлацията на днешно време е много по-важен достъпа до кредит, от колкото намечатаните пари, щото напечатаните пари ако са 10-на трилиона долара то достъпния кредит е над 70 трилиона долара. А да видим сега кое има повече влияние - достъпа до кредит или печатането. След 2008 г изчезнаха близо 25 трилиона долара от достъпния кредит, а куантатив изинга в най-силните си периоди беше около 50-60 милиарда на месец и нищо не можа да направи за дефлацията. Причината за това са съвременните фиат икономики с фракшънъл ризерв банкинг. Та преди да ръсиш квалификации и дежурната ти идиотска пропаганда не е зле да си припомниш, че тук не е форума на Дир.бг и участниците имат доста над средното и съответно на твоето IQ и за разлика от теб и дежурната ти аудитория в Дир.бг и другите пропагандистки платформи могат да мислят и през цялото време просто те подминават с насмешка, совен когато пак не надминеш себе си.
Та пак - като си решил да "дискутираш" нещо не е зле първо да се образоваш по темата.

Пет Юни 07, 2019 12:18 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
nik написа:
така като ти гледам манталитета май ти си бил тоя със смъкнатите гащи.... ама щом си на зор... облекчи се, дано има някой да почисти след теб

Отново първосигнална реакция. Примера е като за нивото ти, а ти отново си фантазираш. Въпреки, че очаквах точно този резултат, се надявах след като е написано като за нивото ти, да ти стане ясно най после, че си досадник.

Загуба на време е да се комуникира с хора като теб, но за съжаление липсата на работещи модератори в този технически форум е на път да го превърне в коментаторската секция на жълта медия. Чудно ми е защо хора като Тони и Димитър все още не им е писнало....

Пет Юни 07, 2019 12:26 am
Докладвай
Профил ICQ

Отговори с цитат
тишо, докато ревеш че ти досаждали и си врели носа в твоята работа, нека припомним че точно ти си навря носа и започна да досаждаш :wink:
Tisho написа:
Винаги съм се чудил защо амероканофобите сте толкова крекливи и упорити.
Малко по нагоре прочетох как всички си определил като тъпи и заблудени, ми като всички са тъпи и заблудени какво търсиш при тях? Ходи да си вириш носът някъде другаде.

и упорито опитваш да бъдеш най-кресливия... жалко че нямаш нищо смислено да кажеш, за това само ще ти пожелая успех и да не си губиш повече времето с мен :wink:

Dimitar написа:
А да видим сега кое има повече влияние - достъпа до кредит или печатането. ..........куантатив изинга в най-силните си периоди беше около 50-60 милиарда на месец и нищо не можа да направи за дефлацията.

как така има повече влияние а нищо не можа да направи? последно? прави или не прави?
очевидно не си от тия с над средното ниво :D
остави заучените фрази, хайде сега пак отначало - защо лихвата влияе на инфлацията?
казваш не лихвата ами достъпа до кредит влияе, ами понижаването на лихвата не улеснява ли точно достъпа?
до тук може да се приеме за верен отговор, но пак много повърхностен, айде сега още малко да помислиш, ако нищо не прави защо е нужна цялата тая галимация?!? жокер - какво ще стане с инфлацията ако само напечатат хартийки (нали уж няма особено влияние), без изкуствено да надуват GDP с QE?
не виждам каква пропаганда видя след като отговорите ти ги даваш :D жалко че само повтаряш каквото си чул без да го разбираш, айде да видим дали ще асимилираш нещо или пак ще си плещиш глупостите (не знам какъв е стила на дир.бг но имаш идеалната възможност да демонстрираш стил, айде поне веднъж :D )

Пет Юни 07, 2019 12:49 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Едно време тук беше форум, в който човек можеше да прочете и да научи нещо. Сега е платформа за ник и подобните му, за нищо друго освен първосигналната им пропаганда. Най лошото е, че дори и самите те незнаят защо го правят...

Ясно е, че на всеки опит на който и да било да се противопостави на простотията заляла това място ще бъде посрещнат с още повече простотия, толкова си могат никоподобните...

Кое от двете е по добре, технически форум или първосигнлна пропаганда? Това не е въпрос към ник а към всички останали...

Пет Юни 07, 2019 1:20 am
Докладвай
Профил ICQ

Отговори с цитат
и така след вестник лична драма ако може да се върнем на темата
докато едни още блуждаят из облаците, други се пробуждат, както вече предположих - като ги удари по джоба един по един ще се пробудят
https://youtu.be/STSURqlkhT4?t=95
хора гласували различно, вече мислят еднакво...

Пет Юни 07, 2019 1:23 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ще видим, ще видим, има време, нали знаеш пилци се броят на есен, 10 шьофьора са платили повече, 1000 други са платили по-малко, не усещаш ли как ти показват едната гледна точка, и то съвсем целенасочено. Някои имат много по-сериозна причина да мрънкат, ама не мрънкат. Знаеш ли колко повече е платил тоя трък драйвер, сигурно няма и 1000$ в повече да е платил. Да ти кажа ли колко трябва да плащат американците с бизнес извън щатите заради някои нови регулации, но въпреки това повечето от тях не мрънкат и не са недоволни. Ей сега наш клиент, който освен всичко друго е върл демократ, аз очаквах да нададе вой до небесата заради евентуалното мито, ама го приема някак много стоически.
Изобщо реакциите са много неадекватни във всички лагери, нямам обяснение защо но са такива. Мрънка се за нереални глупости, а се пропускат някои сериозни проблеми, поне сериозни от моя гледна точка. Аз не съм твърдял никога че Тръмп е направил само хубави неща, или по скоро че от неговите хубави неща не се търпят и негативи, но позитивите са повече дори и сега, а има шанс да станат доста повече, за американците де, мен не ме грее никак, дори обратното.

Пет Юни 07, 2019 5:34 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пич, идея си нямаш кви идиотщини дрънкаш. Повтарянето на зададени опорни точки до несвяст не те прави разбирач от нищо. Прави те развалена латерна и лаладжия. Лихвите може и да имат косвена връзка с кредитите, но колко е наличния кредит и дали някой иска да взема кредити и а много малко връзка с лихвата и повече с това колко сигурни се чувстват хората и бизнесите. Ако икономиката се сгомнясва ФЕД може да направи лихвата 0,но ако хората се чувстват несигурни поради състоянието на икономиката кредитите си остават в банките, демек ефект никакъв. Печатането на пари има почти същия ефект. ФЕД не може просто да ги подарява, защото има баланс шийт и в края на всеки ден тоя баланс шийт трябва да се нулира. Така че марш обратно да учиш ама не от ютуб и от тези дето ти спускат опорните точки а от сериозните книжки.

Пет Юни 07, 2019 6:26 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Миро, Тони, Тишо, Митко, вие сте упорити хора :)

Пет Юни 07, 2019 10:20 am
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 513 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Следваща