|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:26 am
За емиграцията - леко допитване
За емиграцията - леко допитване
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
истината може би е някъде по средата... че положението тук е зле не ще и дума.
Ама някак си не е редно точно ние да се оплакваме. Не може да се намери добър специалист в нашата област за по-малко от 1000лв (добрите искат заплата от 2к и нагоре). Не че с тези пари може да се живее добре, ама колко области има в които са далеч далеч по-зле заплатени...
|
| Чет Май 04, 2006 6:09 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Замислям се дали да не го направя.
За мен критерия за положението у нас е дали написаното от Алеко в Бай Ганьо/Ганю е валидно и днес. За жалост книгата си е все още актуална, като за сега и не виждам нещата да се променят в близко бъдеще. На 42 съм и трудно ще се реализирам навън. Не умирам от глад тук, но не само това ми е критерия за положението в BG-то. Не вярвам манталитета ни да се промени в рамките на моето поколение. Надявах се нещата да се променят, но май отглеждам двама кандидат емигранти.
Надявах се и на ЕС, но сега виждам че насила хубост не става.
Никога не бих упрекнал тези, които заминаха или ще заминат.
Успех 
|
| Чет Май 04, 2006 6:26 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|

Kоте,  , или по-добре Зайче,  , дори и при такива данъци в гнилата Дания, накрая чистата средна заплата там е 3000 Евро и е най-високата в Европа. И не са роботи, ами нормални хора.
Обратно на твоята логика, датчаните не се редят на Калотина за 300лв. заплата и имат сравнително ниско ниво на емиграция, дори и при цените, които цитираш.
Цецо, значи си бил в крак с числата. Излиза че в глупавата Франция, средно се вадят по 4000лв. на месец, което по 12 месеца прави 48 000 лева годишно. Щото аз ти говорех за годишен доход, а не за месечен, както ми се струва, че си разбрал.
Та аз си продължавам да твърдя, че при 30 000 чист среден годишен доход в БГ, ще има емигранти към БГ, а не обратното.
А ако Ви попита някой, Вас, противниците на емиграцията, каква заплата получавате, веднага ще ревнете, ама това не е професионално, не е етично и не знам си какво още. Ами и аз ако съм син на някое си бивше величие, имам си да речем някоя фабричица за нещо си, или някой си автосалон, или някой си е изпрал 1-вия си милион през моята фирма и аз няма да мисля за емиграция. Всички Вие, дето твърдите, че тук сте екстра получавате минимум 1000-1200лв. на месец чисто. Независимо в София ли работите или на луната. Която сума според мен е санитарния минимум за едно четиричленно семейство. А тия дето в нашия бранш работят за 2000лв. се броят на пръсти. А ние останалите, "глупавите специалисти", да се натискаме за по 300лв. и да обожествяваме живота в БГ ли ?
Хе,хе,хе, разсмивате ме с вашите глупави соц доводи: да си стоим в клетката, щото извън клетката не знаем какво е. А ония дето излезнат от клетката Бугаристан, повече не смеят и да си помислят за връщане.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Май 04, 2006 10:47 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Май 04, 2006 10:22 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Заек - според мене беше не правилно въобще като цяло да отиваш в толкова краен пример.
Нещата са по сложни от разлика м/у 0 и 1.
И разликите са с характер по-голям от разлика м/у 0 и 1 ( имам предвид две кристално ястни състояния , а не + и - или нещо такова).
едит: за краен пример имах предвид това с Дания , защото и аз като чух за първи път това се измсях и то защото наистиа това си е направо ненормално.
Е*ати колата струва 10000 аз ще платя х 2.5 и още отгоре , защо ? Очевидно има защо ..., но докато не го усетя или видя само ще мога да предполагам - обстановка , ред , отношение , знам ли ...
пък и ... не чувам населението на Дания да намалява или нещо за раждаемост/смъртносттим да е със 'ужасна' стойност , така че явно има защо да ги плащат х 2 , х 3 пъти цената на стоката, обаче пак ... ми се вижда НАИСТНА ГОЛЯМА ЦЕНА , така че предполагам получват ДОБРА "УСЛУГА" от държавата.
Казано с малка метафора  -> Т.е. плащат на държавата данъка и очевидно държавата си върши работата добре.
|
| Чет Май 04, 2006 10:31 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|

Ако всички които някакво добро образование и разбират от работата си, независимо каква е тя, се махнат от България естествено, че тук ще става все по-зле и по-зле. Но последно време както има чужди фирми които откриват офиси тук останат доволни от работата в нашата държава сигурно ще се разчуе и ще дойдат още и може би ще се оправи положението. А и както имаше коментари малко по-нагоре, който не му се работи за малко и съответно има умения да си направи фирма и да изкарва повече, а и може да предлага и по-високи заплати за работниците си. Нали досега се оплаква, че в България се плащало малко - е нека да плаща повече. Хем ще идват при него кадърните хем ще е доволен, че прави така да се каже добро. Или вече като той е шефа и той определя правилата пак ще иска за него много а за работниците колкото да не се махнат. Аз съм на 21 и смятам да си остана където съм роден. След години не знам какво ще говоря, но се надявам положението да се оправи и да не се налага да бачкам навън. Единствено по екскурзии да се излиза навън. Е може и по работа, ама само командировки.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Чет Май 04, 2006 11:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
На кое да вярваме? "Не плюй в кладенеца, преди да си си изкопал нов".... 
|
| Чет Май 04, 2006 11:41 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Lupus, кажи какво по-точно те мъчи и не ти е ясно ,  ?
Да поясня: казвам, че се надявам, един ден като се пенсионирам да се върна в БГ. Ще се радвам, ако тези които са останали тук, са построили заветната чиста, приветлива и добре уредена държава. За отплата, че ме е нямало и че са свършили черната работа, ще си харча пенсията само за българското  От друга страна, същите дето остават, се кахърят, че излезлите от клетката птички, ще са много по зле извън клетката, отколкото в клетката. Статистиката за излетелите птички показва, че повечето не се връщат обратно в клетката(курника).
Нещо неясно до тук ?
И защо са тия кладенци, дето ще ги копаеш, след като вече навсякъде има високи подпочвени води ? 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Май 05, 2006 12:33 am |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|

E-e-e-й, я не се карайте ами вижте на какво попаднах днес(вчера) случайно: http://www.ciscoacademy.kardjali.com/ Как ви се струва съотношението турци/българи
Мога да ви кажа че в нашия град (аз не съм от Кърджали) това съотношение взема да става горе долу същото.Скоро и вас ви чака това . Пирев е абсолютно прав за заплатите, аз дето получавам сравнително висока заплата за нашия град,заработвам и допълнително едвам смогвам да си изхраня семейството! Как ви се струва да уволнят учителка по Английски език (магистър с отлични препоръки от инспектората и работила в едно от най- елитните училища в Хасково ) защото била бременна , а една туркиня дето няма още завършено филологическо образование да стои а? Как да стоя в тая скапана държава дето южните ни съседи купуват български имоти на безценица, и дето всичко правят с рушвети - много ви е лесно да давате определения кой каква заплата може да си заработи- може ама ако му се даде шанс на равни начала. Що не дойдете да видите със спонсорството на ДПС какви улици имат турските села (бивши Български)? Що не дойдете да видите колко шивашки фирми (турски) има в нашия район направени с рушвети в общината? Пирев, майна вземи се чупи от тази държава и си гледай благото на семейството, не обричай децата си на мизерия - получил си шанс използвай го, видял си какво е тук в БГ виж как е там и сам прецени, нали знаеш Сто тояги на чужд гръб са малко! Спомняй си за прекрасната си РОДИНА но помни и скапаната си ДЪРЖАВА ! Желая Ти успех !
|
| Пет Май 05, 2006 1:02 am |
|
 |
|
kotaraka
Ранг: Минаващ
|

В момента се замислям дали да се пробвам навън.
Тук Работната ми заплата беше над 5 пъти минималната и ми предлагат заплата над 7 пъти минималната за страната но работата е доста.
Сериозно се замислям дали да откажа и да се пробвам в англия на студентски бригади.
Струва ми се че ще изкарам повече пари с по малко труд от колкото в българия.
Условичта навън са по добри , но да не забравяме и местата където българите са третирани дато "втора ръка хора" , нещо като циганите в българия.
Много ми се иска да работя и да живея в България , защото коклото и зле да е а съм си свикнал тук. В другите страни хората са доста студени. Жалко но точно това ги е направило проспериращо.
Надявам се че в близките 4-5 години нещата ще се подобрят още повече. Все пак в последните години имаше някакво подобрение но това никак не е достатъчно.
Имах идея за бизнес в българия и след 2 години всевъзможни проучвания достигнах до извода че това наистина е печелившо и тръгнах за малък кредит по банките.
Кредитът не беше голям около 100 000 евро едни от най-големите банки в българия изявиха желание да ми отпуснат суми десетократно по големи от тази която ми бе необходима.
Но явно все още не са разбрали че това е България.
От европеиските фондове отпускат пари които би трябвало да са директно за мен (като субсидии) , но нашите банки спират тези пари и аз се отказъх.
В момента обмислям инвистиций в германия и гърция точно каквито ми бяха плановите за България .
Пък и навън всеки цени хората с добри идеи , пък и условията са доста по добри.
Само за пример в Германия кова което съм го запланувал би станало с 60 процента по малго средства от колкото в България , а в Гърция с 40.
Колкото и да не ми се иска да го призная май ще ми се наложи да замина.
И на вас също.
|
| Пет Май 05, 2006 3:26 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
kotaraka, не искаш ли да инвестираш в ЕКУ проекта?  Продаваме изгодно акции. 
|
| Пет Май 05, 2006 9:14 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Нали се сещаш, че в природата нищо не се губи и не се появява от нищото. Пари можеш да си напечаташ, но те няма да имат стойност, ако срещу тях няма съответен продукт. Можеш да консумираш натрупаните преди теб блага, които рано или късно ще свършат. Можеш да принуждаваш другите да работят за теб, но рано или късно тези други или ще избягат, или ще минат от твойта страна на бариерата.
В крайна сметка, комунизма в Европа върви към своя естествен завършек и това е все повече видно.
|
| Пет Май 05, 2006 10:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Коте ти ме уби:
1. 5 пъти минималната заплата е 800 кинта - 7 пъти - 1120.
2. Мислиш за студентски бригади в Англия - да кажем порядък 1000 евро на месец, ако живееш скотски и не
Но
3. Говорим за "малки" кредити от 100000 евро - коя банка ти отпуска такъв "малък" бизнес кредит срещу тия доходи - ако въобще в трудовия ти договор има такива суми. Или говорим за ипотеки - ама това значи че имаш имот(и) на стойност 200 000 евро. Малей.
4. И за инвестиции в ЕС - където само заради бюрокрацията, скъпите имоти, идиотски високите данъци и скъпата работна ръка инвестициите в пройзводство са крайно неизгодни спрямо БГ. Ако пък си решил във сферата на услугите да инвестираш - браво. Но пак парите необходими за това са много.
Пълни противоположности. Все едно сте двама отделни индивида.
Ако си измислил как да пробиеш с инвестиция в Европа - абе действай - нямаш време. Какви глупости за студентски бригади говориш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 05, 2006 10:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Знаеш ли че същите размисли съм чувал от французи във Франция (реват от араби и негри), от германци в Германия (реват от араби и турци), от американци в Америка (реват от латиноси, негри и от всякакви други).
Да ти е направило впечатление - бунтовете на емигрантите във Франция и Щатите. Нашите турци са котенца във сравнение с латионосите във Америка или арабите във Южна Франция.
Това са недостатъците на глобалното село. Граници няма. Няма къде да се скриете - свиквайте.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 05, 2006 10:32 am |
|
 |
|
TheWizard
|
...в Азия реват от Американци и Германци... някъде някой реве все за нещо...
... на Глобалното село все пак са му неоходими и Глобални Селяни...
|
| Пет Май 05, 2006 11:07 am |
|
 |
|
kotaraka
Ранг: Минаващ
|

Цецо това с заплатите е така , въпеки че в договора предвидената заплата е доста по малка от тзи която получавам в деиствителност.
Въпреки това работата е доста над 12 часа дневно, без почивен ден.
Това със студентските бригади ми хрумна скоро. За 4-5 месеца ако не харчиш много и ако си намериш хубава работа може да се върнеш с около 15 000 лева(максимум).
За 4-5 месеца това е доста по добре от това което получавам тук.
Относно банките и кредитната систем - прав си ама от части.
Размера на ипотеките за областа в която съм се насочил е горев долу тази която каза НО но се ипотекира съоръжението което щях да строя, и на практика тези пари за "ипотека" изопщо не ме интерисуват.
За кредит от около 100 000 евро ми трвбват не повече от 10-15 000 евро като собствени инвестиций.
Това са също дост пари но като се има в предвид че инвестицията се възвръща за 4-5 години май си заслужава.
По въпроса с банките в чужбина трябва да кажа че условията им са почти същите - само процедурата е по лесна и лихвитв са малко по малки(с малко). Основното с което ме привличат Германия и Гърция е средствата който се отпъскат от държавата и който са доста по добри от тези който се дават от Българската държава. И също така да не забравяме и различните данъчни облекчения и поощрения.
А също така и че там е друг стандарт и цената на която ще продавам е двойно по голяма от тази в България.
Казвам ви че колкото и да ми се иска май съм принуден да забегна навън.
А вие също сте в това положение май?
|
| Пет Май 05, 2006 3:48 pm |
|
|