|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Окт 01, 2026 12:21 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
AWR.....ЗЛЕ, ама мноо зле
| Автор |
Съобщение |
|
Svetoslav40
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 11:12 pm Мнения: 95 Местоположение: Shumen
|
 AWR.....ЗЛЕ, ама мноо зле
Здр, колеги,
Незнам дали му е тука мястото, ама трябва да изкажа едно мнение..... Не съм си и помислял че развоините среди за АВР-ите може да са толкова куци. Съгласен съм, че за по напредналите това нее проблем, ама за мене е голям проблем... Правя си нож проект и трябва сам да си писха вътре как да са конфигурирани фусовете, библиотеките и разните му там други глупости. Друго си беше при CCS там всеки знае как стават нещата, проеквизарда е нещо гениално....Конфигурация на пиновете, прекъсвания таимери комуникация абе всичко си правиш там и после да ти е кеф да "се пробваш" да пишеш софтвер. Аз ли съм сляп или наистина няма подобно нещо за АВР? нали уж били по-добрите мцу-та, а няма "кадърна" развоина среда за тях. Няма среда, за която да съм чул и да нее инсталирана тука на компа ми но всичките от куца по-куца. Особенно това ВинАВР, мноооого зле, няям думи (пак казвам, за напредналите са си добре, поне така казват приятел4ета които се занимават с линукс и разни подобни), то небе библиотеки, то не бе линкери и макефаилове....куца работа, маи ще си остана с пикльовците че поне ЦЦС-то е не6то което много ми допада от към конфигурацията на проекта. То ако му свикне човек на туи "нещо" ВинАВР, сигурно ще е мноо добре, ама.... И ИАР, толкова го хвалят, толкова е красиво а дори и там не открих визард които на които да споделя какво ще става, и тои да ми отнеме малко работа като ми скрои конфигурацията на мцу-то, толкова много ли искам? И коя среда поддържа JTAG ICE (за авр студио е ясно), зглобих си едно такова не6то, пуснах го и се оказа че работи (едва повярвах на очите си че тръгна от раз)...
Бих искал да чуя мнението на АВР-джиите от тоя форум, и, има ли нещто, което да наподобява ЦЦС?
ЕДИТ:
Не се научиха да пишат софтуер тия хора, пускам си аз ВинАвр, пускам визарда, и ко става.....Пита ма за име на проекта, каде да се запаметява, какъв дебъгер ще ползвам и толкоз, можеха спокоино, без да се забележи, да го махнат тоя визард... или сигурно още не е натрупал визардски знания, и сега е само един начинаещ магьосник ала Хари Потър 
|
| Съб Фев 18, 2006 1:36 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"AWR.....ЗЛЕ"
Що пишеш глупсти. Кои те кара да се занимаваш с WinAVR. И кво са ти виновни AVR-ите че се мъчиш с безплатна среда.
CodeVisionAVR
CrwossWorkAVR
IAR AVR
|
| Съб Фев 18, 2006 1:45 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
|
Да де, аз съм в грешка с "AWR.....ЗЛЕ", не са виновни АВР-ите, а хората които правят развоини среди за тях.
ИАР има ли кадърен визард, които да ми конфигурира фусове и тем подобни? Маи не...
сега тукмо си сложих CodeVisionAVR, и се оказа че можело....визарда ми хареса, почети като при ЦЦС...Ще се пробвам и с него.....да видим... А как стои въпроса с CodeVisionAVR и JTAG ICE?
|
| Съб Фев 18, 2006 1:59 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Iar нама да ти хареса затова и го сложих на последно място. Иска четене.
CodeVision нямаше собствен дебъгер май. Дебъгва се в AVR студио.
|
| Съб Фев 18, 2006 2:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Понякога wizard-ите са пълна простотия. Най-добре е да познаваш добре процесорите в детайли.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 18, 2006 2:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|

абе, светославчо, от едното уважение към форумистите, чети си постовете, преди да натиснеш "прати". не се обиждай, ама това, дето си го написъл, граматически и стилово съответства на образователно на ниво "мангал в 4-ти клас".
за поста ти по същество:
за всеки влак си има пътници.
обратното също е валидно: за всеки пътник ще се намери влак
всичко зависи от личните нужди ... и възможности. можеш да прочетеш поста ми са брадварите и брадвите
на мен например, не са ми удобни визардите - били те за пинове, методи, алгоритми и т.н. мапълно ми стига текстови редактор и make. даже ми харесва  не ползвам даже и AVR Studio, щото е под WIN.
все пак, не забравяй, че някой хора нямат друг начин да работят, освен с легален софтуер. ако трябваше да си купиш KEIL или IAR, със сигигурност щеше да редиш други приказки. но това е друга тема. при мен някои проекти се правят от 10 души и си представи какъв трябва да ми е бюджета за win+iar на 10 работни места. даже не съм сигурен, че може да стане - имам предвид CVS, RCS и други благинки са групова работа.
и накрая да ти припомня един анегдот: "чукчи не читатель, он писатель". преди да напишеш книга е хубаво да си прочел поне 10. същото важи и за програмите - ученето става с гледане/четене на други програми.
|
| Съб Фев 18, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
|
забележката на дедо Добре е уместна, ама кога беше то, като ходих на училище, и съм позабраил някои работи, а и тука в провинцията, кои те гледа как пишеш, сега ме избива накомплекси, защото не мога да пиша както трябва Те в Петрич, София (нищо ли4но!!!)и други места в България не могата да говорят български, ама кои има обръща внимание, нали сме си все българи..... И естественно че няма да се обидя, няма как на черното да кажа бяло...
За влака и пътниците, тука пак си прав, аз само си казах мнението, искам да ми е колкото се може по-лесно с тия конфигурации, някои ден, като се пенсионирам ще имам време, да по4ета малко за тия маке фаилове и свързаните с тях особенности при писане на софт. все пак сме 21-ви век (маи), и всякакви конзолни приложения са ми абсолютно антипатични (пак мое мнение).
А и от де да знам че накои ще ми гледа и граматиката, ако загрубеят нещата, ще викам жената да ми прави спелчек на постовете, та поне да не си мислят форумистите че не ги уважавам.
|
| Съб Фев 18, 2006 3:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|

благодаря!
за поречието на струма си прав - преди години, когато банско още не беше "световен" ски-център, влизам в бакалия и питам има ли хляб (тогава въпроса беше резонен, бензина беше с купони). продавачката ми отговори нещо, от което аз не разбрах има ли хляб или няма  почесъх се, пошушках се, казах "благодаря" и излязох. купих си хляб от друга бакалия.
сега софия е станала едно голямо село. и няма как да не стане, при положение, че в нея се генерира 40% от БВП - всичко живо идва в софия да търси работа. ама това си е съвсем друга тема - за "общи приказки"
мейковете може да ги погледнеш и преди да се пенсионираш
човек е жив, докато се учи
и да знаеш - лесен начин няма. четене му е майката. докато не знаеш всеки бит какво значи, никакви визарди няма да ти помогнат.
особено за фюсовете! имаше една сходна тема за заключен AVR, щото човека му беше преконфигурирал ресета като I/O и той спрял да се програмира. а това е ясно написано в табличката с фюсовете, че може да стане. наложи се да си прави паралелен програматор, сега май ще си прави и софтуер за него. не знам дали един визард ще те спаси от подобна ситуация.
|
| Съб Фев 18, 2006 3:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Фусовете се програмират с програматора. Аз си ползвам AVR studio за тази цел. Там е направено съвсем визуално.
|
| Съб Фев 18, 2006 3:37 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
|
Определено няма да ме спаси от грешки, ама поне ми спестява малко писане (мързела е голяма работа). И разбира се е ясно, че трябва да се знае кои бит за какво служи и какво може да стане ако не се внимава.....ще се нау4а, ко да прая
едит: не видях поста на Никола. Да, това с фусовете го видях, наистина там си е визуално....Абе, маи цялата работа допира до това, че наи-вероятно съм станал с гъза на горе тая сутрин 
|
| Съб Фев 18, 2006 3:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нема лошо... ако си станал от жена си  поне тя трябва да е радостна днес.
щото нашего брата обръща сериозно внимане само на неща с повече от два крака
|
| Съб Фев 18, 2006 4:27 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
AVR Studio 4 ... сега е интегриран с "Ц" компилатора на GNU ползва се далеч по лесно от WinAVR ...
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Съб Фев 18, 2006 4:35 pm |
|
 |
|
3aek
|
верно пътници много дал господ
то заради такива "програмисти" фирми като Parallax направиха доста пачки като продават програмирани PIC16C57 с интерпретатор на бейсик за $35 парчето 
|
| Съб Фев 18, 2006 8:36 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
|

Sorry za onligofrenicata, ne6to mi se skapa kirilizatora....
Em eto, zna4i e dobre da ima i takiwa hora kato men, koito da podtikwat idustriqta da proizwejda experimentalni sredi s koito dori i deca da se sprawqt. I ako nqkoi zapo4ne da rzprostranqwa ideqta na parallax tuka w bg, samo4e wmesto 35$ za par4e, da iska 25lv, to 6te ima pazar, i rabota za dosta hora... taka mislq pone, imnogo 6te se radwam ako sina mi sled 4-5 godini si pojelae basicsstamp za nowa godina(ili pyk oniq gotinite Lego systems i lego mind storm, neweroqtni cepiiki, ako mi padne takowa ne6to, dori i 4-5ta upotreba da e, 6te si wzema.), wmesto pojarna, lodka ili naprawo kosmi4eski korab.
Dedo Dobre: daaaaa, dnes tq e 6tastliwa, koeto e i 6tastie za men, 6toto sledwa6tite nqkolko dena nqma da me zanimawa s gluposti, wse pak ne sym go sqkyl w gorata (sled 10 godini sigurno drugo 6te mislq)  ...
BrainStorm: da, i towa go widqh, ama problema si ostawa, kato si syzdam proekt, wijdam samo edin prazen prozorec. W kraina smetka, nai dobrata za men razwoina sreda o6te nee proektirana dori, pa kamoli razraboten. Ideqta e da mu goworq na towa ne6to na normalen ezik, i to di si se oprawq natatyk. No towa e za momenta newyzmojno, taka 4e, si nalqgam parcalite i po4wam da 4eta, 4e do pensiq pone da se nau4a da prawq migalka bez da gledam dokumentacii
i nadqwam se 4e 6te polu4a pomo6t ot tozi forum dori i da zadawam mnogo glupawi wyprosi (nqkoi be6e kazal 4e, nqma glupawi wyprosi, ima samo glupawi otgowori). 
|
| Съб Фев 18, 2006 11:09 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
То разбрахме, че AWR са мнооооого зле, ама за кирилизатора - нищо не знаех.
А сега се разбира, че няма такъв. Ами как да чета маймуница?
Маймунизаторът ми се е скапал.........
|
| Съб Фев 18, 2006 11:14 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|