Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
LCD дисплей 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Отговори с цитат
Мнение LCD дисплей
Искам да се опитам да подкарам някакъв обикновен дисплей. Като за начало този 2х16 буквено цифров дисплей от млад конструктор тук, а пък след това и някой графичен дисплей. Ако може да ми дадете някаква информация ще съм благодарен:) Искам да го управлявам с PIC. Мерси предварително :)

Чет Фев 22, 2007 2:50 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Преди да зададеш въпрос ->Търесне в архива на форума ! Темата многократно е дискутирана,освен това има доста и сорсове за ПИК как се управлява в 4 и 8 битов режим !

Чет Фев 22, 2007 2:54 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ами търсих, но всички теми са създавани от хора, които имат представа от управление на дислплеи и респективно така им е отговорено, аз нямам и тези теми не ми вършат работа, а пък и в гоогле пак така стоят нещата :( .

Чет Фев 22, 2007 2:58 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
ами най общо казано, трябват ти 4 пина за данни и още 3 управляващи. имаш си набор от команди, с които се работи. то е една таблица. инициализирва се дисплея и после само се подават аски кодове и позиция на символа. ако имаш въпроси, питай. успех

Чет Фев 22, 2007 3:18 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ами на сайта на МК не пише какъв е точно. Но болшинството дисплей използват чип на hitachi HD44780 или аналог KS0066 (samsung). използват се главно 4 и 8 битов режим. Т.е. тряват ти 3(2 ако няма да четеш от дисплея) пина за контролните сигнали - E, RS, R/W и още 4/8 пина за данните. В 4 битовия режим спестяваш I/O крачета на контролера ти, но се забавя почти двойно комуникацията.
В началото е добре да си направиш ти инициализцията и да не разчиташ на неговата. Подоробно е описано как става това в всеки пдф или мануал. Добре е да намериш на точно твоя, възможни си малки различия във необходимите времезакъснения ако не използва някой стандартен чип.

Прикачени файлове:
ks0066.pdf [541 KiB]
300 пъти
lcd.pdf [385.19 KiB]
442 пъти
HD44780U.PDF [316.48 KiB]
301 пъти
Чет Фев 22, 2007 3:35 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ето още нещо, но ми бяха казали че има грешка някъде в сорс кода - мисля че инициализацияа точно.

Прикачени файлове:
Чет Фев 22, 2007 3:36 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
@didofen ,ПРЕДИ ДА ДАДЕШ МНЕНИЕ ВИЖ КВО ПИТА ЧОВЕК !!!
Само данни и позиция като подаваш - нищо дяма да стане - трябва и команда за запис !
@sv_shady изтегли си от Гооглето дейта шийта на контролера HD44780
Тази страница http://home.iae.nl/users/pouweha/lcd/lcd.shtml ще ти послужи доста при разучаването и експериментите.И ако има нещо -пак се обади :wink:

Чет Фев 22, 2007 3:41 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Мерси на всички за бързите и полезни отговри, още сега почвам да чета :)

Чет Фев 22, 2007 3:49 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Я ме светни каква е тая команда за запис, че аз не съм я ползвал. а пак си пиша каквото си искам на дисплея ???

Чет Фев 22, 2007 4:08 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Отговори с цитат
Мнение 
ми малко трябва да се разделят нещата...човека си е казал, че не разбира...
първо трябва да си напишеш low level interface - демек да си напишеш програма, която според времедиаграмите да "клати" управляващите пинове и да подава данни
и после както ти казва дидофен да пишеш аски кодове или твои символи..

така или иначе требе да четеш..

Чет Фев 22, 2007 5:26 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
@didofen - за по-просто обяснение 8 битов режим,данновите входове са свързани към порт B

....
movlw 0x80 ;Първи ред първа позиция след инициализиране на дисплея
movwf PORTB
movlw 'T'
movwf PORTB
movlw 'A'
movwf PORTB
И това като се направи - печелиш дръжка от метла,щото данните се подават за изобразяване при преминаване сигнала Е от 1 ->0 ,т.е по падащ фронт.ТОВА ТИ Е КОМАНДАТА.Можеш да си пишеш колкото искаш в порта,но не подадеш ли сигнал за 'изобразяване' ефект=0.Аналогичното е и за четене от дисплея.А като се пише в буфер-има си програма за опресняване на LCD - тя е отделна .И тогава горната програма трябва да изглежда по следния начин:

movlw 0x80
movwf PORTB
call LCD_com ;подпрограма че подаваме команда
movlw 'T'
movwf PORTB
call LCD_data ;подпрограма че подаваме данни
movlw.....

С буфер се прави по подобен начин.

Чет Фев 22, 2007 5:57 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Аз пък не мога да разбера защо го тормозите с асемблер момчето. Всеки (почти) компилатор си има поддръжка на LCD, както и инициализации в 4 и 8 битов режим. Не че не е полезно с образователна цел, ама докато уцели времената при инициализацията може да се отткаже да се занимава. Аз първия си дисплей го подкарах с Proton+ от воле (сега всички ще ревнат) .

Чет Фев 22, 2007 6:29 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
От Proton по убаво нема. :)

Ако си умен ползваш Proton. :)

С Proton един човек върши работа за цял колектив!!!!!

Какви са тия умрели C компилатори? Cъс C си губят времето само мазохистите. Proton е истината.

Proton мисли вместо теб. Всеки идиот може да пише с Proton. Направи верния избор!!!!!

Чустваш недостатъчност на умствен багаж? Чувстваш се ощетен от природата? Не се притеснявай! Вече има Proton. Вземи го !!!! Никой овчар няма да може да направи разлика между теб и програмист.

Имаш умствен потенциал на чернокоса блондинка? Искаш да бъдеш програмист? Тези неща вече не са несъвместими. Вече има Proton. Вземи го!!!!! Ще се почустваш програмист.
/Забележка. Вземи си тъмни очила заедно с Proton. Proton не скрива овчия ти поглед/

Всички връзки с реални лица и постове са случайни :) :) :)

Чет Фев 22, 2007 7:10 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Отговори с цитат
Мнение 
абе Cekins....
ако не научи поне основни неща за асемблера и за микроконтролерите и за времедиаграмите.....системно С на ниско ниво малко се различава от асемблера....
Ако ползва готовите библиотеки(не, че не е по-удобно ) за управление на периферни устройства, никога няма да си изясни как работят нещата....ако ще се занимава със системно писане(най-вече за ембед приложения)
човека ще си има много ядове за по-натам....и ще създава ядове на околните нему колеги!

аз поне съм имал много обяснения с разни недоучили типове дето разправят:
-"аз съм направил програмата,тествал съм я, - хардуера не работи!"
после се оказва, че програмата я е взел от някъде... малко по-променил(най-вече изтрил шапката където пише кой е създал сорса)...ползва без да мисли..
и след 2-3 часа обяснения ->имало съвсем малка грешчица....не адресира правилно паметта - на друг адрес пише... ама той откъде да знае.. то програмата на симулация работи....

Чет Фев 22, 2007 8:03 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Cekins написа:
Аз първия си дисплей го подкарах с Proton+ от воле (сега всички ще ревнат) .

И аз имах един случай, когато устройството ми тръгна от първия път, но впоследствие се оказа, че има принципна грешка. 8)

Чет Фев 22, 2007 10:09 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща