| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Яд с цифрови потенциометри на Microchip
Да споделя какви ядове имах с едни микрочипски цифрови потенциометри.
MCP4251-503
Имат "SPI". В кавички щото в дейта шита пише:
"Data is clocked out of the SO pin on the falling edge of clock. This is a push-pull output and does not go to a high-impedance state when CS is high. It will drive logic-low when CS is high."
Аз естествено го прочетох след като поръчах 150 платки. Сега ще играе скалпела...
Между другото, по някаква неведома причина, платката работи както очаквам. Има закачен и EEPROM на SPI (пак микрочипски), и гледам със скопа - успява да надделее някак си върху шината. Явно Микрочип имат едно на ум и епрома е разчетен да се бие с други техни недоразумения 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 13, 2010 11:34 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ми явно, ама и производителите ги правят тия неща "дуракоустойчиви". Ей, ония ден видях как се "пачва" лазерен принтер с еепром 93ХХ - нещо си. Ми закачат дейта линията с парче проводник към маса и боли ги кой се напъва да я драйви, мастъра винаги чете нули и решава, че не е напечатал ни едно листче, та си работи безукорно. И ничии изход не гори  та не бих се учудил, ако микрочЕп са направили потенциометъра "мек" по отношение на дърпане към маса, щото са преценили, че има и инженери, които няма да очакват тоя подъл микрочЕпски подход 
|
| Пон Дек 13, 2010 12:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Видно е, че авангардните софтуерни практики се налагат и в сферата на хардуера 
|
| Пон Дек 13, 2010 2:30 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Странно, че за какво му е на един цифров потенциомерът да има SO ? Да се чете текущата му позиция ли, що ли?
|
| Пон Дек 13, 2010 2:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Предполагам, че за свързване в Daisy Chain с други SPI чипове.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Дек 13, 2010 10:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да затова е. По принцип аз това по смътни спомени преди година май го видях. Но тогава на шината беше само тоя чип и реших - дай да го вържа и SO пък няма да го ползвам. Ама сега реших да вържа и 25LC010 на същата шина. И оня ден пускам платката - нещо не мога да прочета еепрома. То после се оказа софтуерен проблем, както казах, чипа се драйви въпреки боя по шината. Ама тогава забелязах и тая глупост. За всеки случай ще го резна - 150 платки, както се казва - кьорав карти не играе. Да съм внимавал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 14, 2010 11:49 am |
|
 |
|
741
|
 Re: Яд с цифрови потенциометри на Microchip
Хм, ти сигурен ли си, че четеш където трябва. Това дето си цитирал, го намирам с гугъла в спецификацията на MCP42XXX, ама твоят е MCP42XX.
Това е спецификацията на MCP4251:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22060b.pdf
Не пишат нищо такова, даже дават за колко време след деактивиране на CS тоя изход минава в high-impedance.
|
| Вто Дек 14, 2010 12:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Леле човеко, жив и здрав да си. Имаш черпене ако се видим, някога, някъде.
Спести ми часове досадна работа със скалпела. Да се таковам и у тъпата глава. Сам да си измислям проблеми, докъде го докарах. Ясно що е работило говедото
Мерси 
|
| Вто Дек 14, 2010 1:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а като потенциометър как е?
|
| Вто Дек 14, 2010 6:04 pm |
|