|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:45 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Какъв среден трансфер сте постигали чрез GPRS модул
| Автор |
Съобщение |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Какъв среден трансфер сте постигали чрез GPRS модул
Във връзка с един проект ми е интересно какъв среден трансфер сте постигали чрез използване на GPRS модул и нашите GSM оператори.
|
| Чет Окт 06, 2011 9:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Какъв среден трансфер сте постигали чрез GPRS модул
Предполагам питаш за скоростта на трансфер на данни. Ами зависи от протокола на ниво стек и на потребителско ниво. Зависи и от оператора, покритието (ниво на сигнала), качеството на връзката извън мрежата на GSM оператора...
При FTP ъплоуд на файл към сървър скоростта беше окоро 600 байта в секунда (по памет). Това, обаче е валидно за големи файлове. При FTP служебния трафик е към 1КВ и връзката се осъществява за няколко секунди и за толкова се разпада, затова при малки файлове (например няколко КВ) понятието скорост на трансфер на данни е малко размито.
При FTP даунлоуд не съм засичал, защото файла е малък.
При ТСР също не съм засичал - отдавна преминах на UDP, но на мен не ми трябва скорост. Пробвах изпращане на около 200 байта всяка секунда. Работи си и това ме удовлетворява. Всъщност аз гоня не скорост, а минимален по обем трафик. Ако има значение - модулът е GL865-DUAL на Telit.
|
| Нед Окт 09, 2011 9:02 am |
|
 |
|
TheHungry
|
Благодаря за отговора .
То и аз го докарвам до към 1.5к ама ми се стори малко за това питам , модула е GE864-V2 на Telit.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Окт 09, 2011 10:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ако си говориш с модема на 19200 е нормална скорост  Телита по принцип май гледа скоростта на която си се конектнал с него и по нея решава колко GPRS слота да си поиска. Но при скорости над 28800 мисля беше от време на време ни вкарваше паузи и средната скорост падаше значително. Съмненията ни паднаха върху оператора, щото там се моткаха пакетите. В крайна сметка при нас го ограничихме на тая скорост, т.е. на около 3KB при получаване. Не съм мерил пращането, но си мисля че няма причина да е много по-ниска.
|
| Нед Окт 09, 2011 11:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Има, има. И не само има причина, ами наистина е така. И разликата е в пъти - поне 2-3. И с по-ниската скорост е ъплоадът - от модема към мрежата ( дето най-мнофо ми трябва ). 
|
| Пон Окт 10, 2011 12:34 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда, сега проверих и вики-то: На мен ми е останало в паметта, че технически е възможно слотовете да са разделени по равно... Малко по-долу клас 3, 5, 7, 12 и 34. Но май по-често се ползват класове като 6 и 10:
|
| Пон Окт 10, 2011 9:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като играеш карти, не трябва да забравяш, че имаш и партньор отсреща. в случая там е заровено кучето.
от мои наблюдения със статични инсталции (повече от 150 за повече от година) скоростта варира като средната скорост на автомобил в софия. от пълен застой до теоретичния максимум. това е гол канал на максимум (115к), в модема не се ползва нищо. TCP стека и нагоре работят в РС и няма никакви ограничения в скоростта, поне в модемно изпълнение.
има известно значение и каква е клетката, към която се закачаш. но това по принцип е невъзможно да се установи без подводница при оператора. имало е случаи сименска клетка да дропи редовно и след някакви донастройки (в клетката) проблема изчезна. обаче отдавна ги няма разбирачите и в момента всичко е пуснато да плува по канала на самотек.
в резюме : колкото - толкова
|
| Пон Окт 10, 2011 11:58 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дааа, Дедо. Нашите оператори са уникални.
Освен, че не поддържат редица ценни функционалности (сверяване на часовника и прочее) си правят от време на време експерименти, като меко казано, хората, които ги правят не знаят какво точно правят и как това ще въздейства на другите функционалности.
Малко горчив опит от мен. Преди отпускарският период тествам едно GSM устройство, което дешифрира DTMF-тонове, които се използват за подаване на команди от GSM апарат. Оператърът е Глобул, всичко си работи перфектно, даже Телита дешифрира тоновете в SLOW CPU MODE, въпреки, че за това се изисква FAST. Останаха дребни корекции, но излязох в отпуск.
Връщам се и довършвам, но ... DTMF тоновете вече не се предават през мрежата на Глобул и то по странен начин: Глобул -> Глобул не става, но МТЕЛ -> Глобул е без проблем. След няколко разговора с глобулци и подробни обяснения на проблема, казаха, че ще потърсят проблема. Но никаква обратна връзка поне 2 седмици. В един момент правя проба и о чудо - тоновете пак вървят както преди.
Ма кво ли се чудя. Глобул се пръкнаха от Космоте. И на тях им ядох попарата. При позвъняване от телефон с карта на космоте, вместо позвъняване от номер +306..., получавам индикация за позвъняване от 6... . Едно 30 си спестили гяволите. При другите два техни оператора няма такова чудо.
И всичко това при гласово набиране. Какво да говорим за GPRS...
|
| Пон Окт 10, 2011 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не съвсем по темата ама всеки прави каквото си иска, тъкмо се връщам от щатите, досега не ми се беше случвало, ама половината време телефонът ми седи на emergency call никакво обяснение защо, пробвам T-mobile не ще, пробвам AT&T, пак не ще .. ебеш ли мама му. Едно време по Вегас имах много добро покритие от Verizon за интернет говоря, тяхното май не е точно 3G, от както AT&T ги глътнаха тоя сървис май е спрян, а пък 3G на AT&T не струва. За капак на всичко имам USB пръчка бучната на wireless router, работи и пее, да ама и свършва лимита за месеца, отивам и купувам втора, слагам дърво. Работи смао от едно PC всички други които допреди работеха с тая пръчка, включително и тоя рутер не искат, дават някаква малоумна грешка, четох, питах ама тц .... да не говорим пък как за две седмици свършиха 5 Gb лимит на първата карта при условие че го позлваше една девойка със скайп и поща, която 80% от времето дори нямаше възможност да го ползва ... странни работи.
|
| Пон Окт 10, 2011 9:03 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
E колкото толкова  , ще го караме като е , явно проблема не е в моя телевизор  . Благодаря на всички за мненията .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Пон Окт 10, 2011 10:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Предполагам, че софта в него ти е 10.00.024. Ако не е - префлашни го за да не береш ядове и с Телитските бъгове.
|
| Вто Окт 11, 2011 10:03 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|