Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Bluetooth модул - RS232 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Bluetooth модул - RS232
Имаш модули HC-06, те имат 5-6 АТ команди и просто ги пишеш с copy/paste наведнъж. Не можеш да ги пишеш буква по буква и не чакат Cr или Lf. Те са само slave устройства, да ги сложиш на мястото на сега съществуващ COM порт и да ги търсиш с компютър/смартфон. Ако ти се занимава можеш да ги упгреитнеш до предишната версия HC-05, като там имат няколко страници АТ команди и могат да работят и като master. За момент си "брикнах" моя модул, превключих го на 1 382 400 но при тази скорост моя PL2303 модул не смогва трансфера, за това сложих временно FTDI за да спаси положението и да го върне на 9 600.

Пет Мар 29, 2013 1:10 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Благодаря ти!
А ето и резултата от осцилоскопа:
4 байта за под 30us :), което е над 120 000 байта/с (БАЙТА за секунда).
Разстоянието беше около два метра, не сме конреолирали грешки (за сега).
(пакетът е FF FF FF 0D)
ПП Впрочем, с нормален терминал няма как да се сложи тая скорост, май :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 4 байта за 30 us
DSCN3099.JPG
DSCN3099.JPG [ 2.37 MiB | Прегледано 2997 пъти ]
Пет Мар 29, 2013 3:42 pm
Профил ICQ WWW

Кофти написаните терминатли ти дават да си избираш от падащо меню от COM1,2,3,4 и 5-6 стандартни скорости.
По хитрите като: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/ ти разрешават да си напишеш каквато и да е глупост за сериен порт и за скорост и просто го предават на windows да се оправя, ако може windows отваря порта, ако не може съобщава за грешка. Има и още по-хитри терминали, като http://sourceforge.net/projects/y-a-terminal/ които тестват всички портове и даже им взимат описанието от регистрите на тези, които можеш да ползваш. На мен не ми се е налагало в реалния живот да предавам при такава скорост, но за близки разстояния би трябвало да работи, като се отдалечаваш обаче ще се пробва та повтаря изпращането докато не получи потвържение от отсрешния модул. Всъщност, ако разгледаш модулите, ще видиш един липсващ елемент. От едната страна отива към подложка 14, която би трябвало да се свърже към маса. А от другата страна е 1.7В от от вътрешния LDO. Ако имаш проблеми, може да се пробваш там да запоиш керамичен 0.1uF - 1.0uF кондензатор и да свържеш подложка 14 към масата и да видиш дали няма да ти се реши пролема при по-висока скорост.

Пет Мар 29, 2013 7:03 pm
Профил
Аватар

Благодаря ти много за мнението. Особено за апаратната доработка
Напоследък ползвам един трминал, който съм си дописвал през годините - мога да си го правя както ми трябва. Скоростта мога да си я избера стандартна или да си я задам каквато си искам, но не ми беше дошло на ума, че и името на порта мога да го направя достъпно (не ми е трябвало) - хубава идея.
Мислях да го сложа на сайта си, да го ползва който иска, но тия дни имам дребен проблем с хоста (хоствам на tophost.bg -евтиничко :)) - в понеделник вероятно ще го кача.
ПП: впрочем, днес почти са го оправили - файлът е достъпен:
IO_ComN

Пет Мар 29, 2013 9:38 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Да споделя малко резултати, за информация, а и може някой да даде идеи за оптимизация :).

Пробвам китайски блутут за 5 долара (в настоящата тема на няколко места съм писал за него, май най-подробно - в поста от Thu Mar 07, 2013 12:50 pm).
Опитвам се да постигна максимална скорост. Работя с модула, закачен към микроконтролер (16F873), но за проби го закачим и на USB на компютъра.
И в двата случея отсрещният BT е един USB BT донгъл Hama, с чипсет (май) на Моторола.
Максималното, което постигам, е реална скорост от около 14-15 КИЛОБАЙТА за секуна, на пакети по 3000-5000 байта.
Тая скорост (без грешки) се постига и на 460 800 бита/с и на 921 600 бита/с и почти няма разлика. Разликата е, че на 921 600 не се получават грешки, дори и да предавам единични байтове в обратна посока. На 460 800 дори едични байтове (няколко пъти в секунда) в обратна посока бъркат работата (грешки около 1%-1.5%).
(Правата ми пососока е от китайския ембендед блутут към купешкия донгъл).

Ако пакетът е по-голям от 5000 байта (пробвал съм с 6000 и нагоре) се получава доста висок процент грешки - над 10%.

Това е, благодарен съм за всяка идея, препоръка, бележка :)

Вто Май 14, 2013 1:34 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Що има грешки въобще? Това е странно. Във въздуха данните са защитени и се препредават, ако нещо не е наред. По скоро трябва да дропне скоростта, ама не трябва да има грешки.

Е обяснение винаги може да е китайския фирмуер, ама аз си мисля, че те са го крали, не са го творили.

Вто Май 14, 2013 1:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Методиката ми за откриване на грешки (:)) не е много съвършенна - ползвам пакет със стартов байт и твърда дължина. Приемам за грешка, ако пакетът е с различна дължина. Не зная къде се губят байтовете, но определно пакети с размер 6000 байта (и повече) не пристигат целите.
Ако са до 5000 байта - всички си идват. Не съм се занимвал да търся точната граница.
Впрочем, само за сведение - под Win, в приемната част, не мога да инициализирам DCB с входящ буфер над 16384 байта (SetCommState), но едва ли това е проблема.

(винаги съм си мислел, че като е радио - всичко е възможно :))

Вто Май 14, 2013 2:18 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6