Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
MAC адреси 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение MAC адреси
Може ли един и същи MAC адрес да се ползва от едно устройство за Bluetooth, Ethernet и Wifi интерфейс без да има конфликт? Идеята е да не се хабят Mac адреси със задаване на различен за всеки отделен тип интерфейс. Bluetooth и Ethernet мисля, че няма как да конфликтират, но Ethernet и Wifi предполагам, че може да се "сблъскат". Примерно един безжичен рутер, на който има закачени и клиенти с кабел би трябвало да дава пряка видимост между mac-овете на wifi и ethernet клиентите. Така ли е или ми убягва нещо.

Вто Май 21, 2013 11:19 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: MAC адреси
Че какво ти е притеснението от "хабенето" на MAC адреси?

Вто Май 21, 2013 11:32 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Ми според мен не може. Като съм свързан с Wifi на лаптопа и бодна и кабела, получавам второ IP, а DHCP - то на рутера е само едно. Така че рутера трябва да ги различава някак. А и като гледам разпределението на IP-та в рутера, никъде не пише, кое е по жица и кое не.

Вто Май 21, 2013 11:38 am
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Че какво ти е притеснението от "хабенето" на MAC адреси?

Хабенето не е безобидно, защото от 48 битов MAC, 24 са твърди и остават 24 бита. В тях ако се сложи серийния номер на изделието за по-ясна стратегия остават съвсем малко свободни битове и не ми се иска да се хабят само за да разграничат кое е Bluetooth, кое Ethernet. Ако няма конфликт би могло съвсем еднакъв Mac да се появява и в двата случая.

rumen65 написа:
Ми според мен не може. Като съм свързан с Wifi на лаптопа и бодна и кабела, получавам второ IP, а DHCP - то на рутера е само едно. Така че рутера трябва да ги различава някак. А и като гледам разпределението на IP-та в рутера, никъде не пише, кое е по жица и кое не.

Etherneta и Wifi-то на лаптопа със сигурност са с различни MAC адреси, дори и да имат OUI на същия производител. Най-малкото, защото Wifi-то е сменяем модул и няма как да се гарантира, че ще се сложи само на тоя лаптоп.

Вто Май 21, 2013 11:46 am
Профил

@@@ написа:
Etherneta и Wifi-то на лаптопа със сигурност са с различни MAC адреси, дори и да имат OUI на същия производител. Най-малкото, защото Wifi-то е сменяем модул и няма как да се гарантира, че ще се сложи само на тоя лаптоп.

Ми естествено че са различни, аз за това го и давам примера, че ако се включат едновременно, рутера трябва да ги различи. Ако гарантираш че никога няма да работят едновременно, може и да става с един MAC.

Вто Май 21, 2013 1:46 pm
Профил
Аватар

Да, ако интерфейсите не работят заедно няма да има проблем. Иначе пак ще работят (тествал съм някога подобна постановка, нямаше особени проблеми), но ако ETH и WIFI са 'бриджнати' просто пакетите ще се поемат и от двата интефейса и ако не на Layer3 (IP), то на ниво PORT ... (може и да бъркам малко) единия пакет ще отпадне. Е, все пак не е препоръчително да са прави така де.... Едно време в Cisco академията даже сме го разискавли тоя въпрос, и обясниха точно защо ще работи.... ама не помня детайлите вече.. :lol: :lol: :lol:

Вто Май 21, 2013 2:30 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]