|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:38 pm
Прекъсване се задейства само
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Прекъсване се задейства само
Е, разбира се че не се разчита единствено на прекъсване по фронт. То и решението на bate_az включва RC филтър, прагов елемент, интервал от 10 ms за който също някакъв таймер ще се ползва. Примерен случай от конкретно устройство - процесора е през по-голямата част от времето в Idle. Няма клок, не се върти основната нишка. Прекъсването от клавиатурата събужда процесора и задейства процедурата ако е необходимо, ако не - обратно в Idle. да речем надеждността на това устройство и на работата с него е свързана с това да има по-дълго време заряд в батериите от които се захранва. Въпрос на решение. Да не казвам "Толкова ли е трудно?" 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Юни 11, 2013 11:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами виж, полирането работи в определени случаи, в други не, същото сигурно важи и за прекъсването, но моя опит показва че в повечето случаи прекъсването работи а полирнето не съвсем, или по скоро не директно. Ако не искаш да влизаш в прекъсване просто не го позлваш, полирай си флага на самото прекъсване, така прекъсване нямаш, но запазваш опцията е имаш надежден начин да разбереш дали сигнала си е менил фронта докато не си полирал. Аз съм виждал как променлива записана на 3 места се чупи така че CRC и на трите да е вярно, какво остава възможността полирането ти да не хвне моментите в които сигнала е падал .. верно имаш RC група която интегрира но въпреки това пак може да се случи, въпрос на късмет. А иначе п оотношение това дали се задейства директно по фронт, то много малко неща свързани с входове се обрбаотват така, ако е сигнал от някой друг чип или генериран вътре от някаква схема която знам кога го генерира да, иначе винаги си имаш някаква проверка.
|
| Вто Юни 11, 2013 5:53 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря на всички за коментарите! Реших проблема! Добавих малко закъснение веднага след задействане на прекъсването. След като изтече закъснението отново проверявам входа - нещо като софтуерна защита. Работи на 6! Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Юни 12, 2013 5:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Типично в стил "замазване на хардуерни проблеми със софтуерни решения". Не свиквай да си решаваш така проблемите. Верния начин е да си решиш хардуерния проблем.
|
| Сря Юни 12, 2013 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Веднъж това, второ това изчакване и проверяване.... звучи ми като да си му сложил delay и то в прексъването .. което е доста неправилно решение.
|
| Сря Юни 12, 2013 11:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Точно това направих! Ясно, че не е много коректно, но е най-лесно за реализация и видно доста ефективно!
|
| Чет Юни 13, 2013 7:35 am |
|
 |
|
relsys
|
Гледам, че се и гордееш с това.... Няма край тая мъка.... 1000 пъти съм обяснявал тук защо не се прави така, ама нищо, айде пак: Ако имаш прекъсване да кажем на 1 ms, и вътре му шибнеш един "нищожен" delay от 5-600 us, е.... това е 50-60 % от общата производителност на процесора. И после дрънкате, как примерно PIC18 бил слаб... Трябва май и в нашата професия да стане като при лекарите и спортистите - който слага delay в прекъсване, му се отнемат правата за някакъв срок .... 
|
| Чет Юни 13, 2013 10:13 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Айде пак да направиш същите изчисления, но да отчетеш, че прекъсване се случва веднъж на месец (както казах това е защитна верига) и времето за задействане на релетата е поне 50ms!
|
| Чет Юни 13, 2013 11:26 am |
|
 |
|
relsys
|
Аз моите изчисления съм си ги направил отдавна. Ти ако искаш ги ползвай наготово, ако не - оправяй се. Само гледай някой ден нещо да не ти отнесе главата...
|
| Чет Юни 13, 2013 1:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи ти започна с поста че постоянно влизаш в прекъсване .... дори тов апостоянно да не е постоянно видно заради смущение влизаш ито доста често, т.е. или тов апостоянно влизане изобщо не е постоянно а е еидн път в месеца, или пропускаш важния момент със смущенията. Друго не знам какво да кажа, и колегата го каза, и преди това го писахме ....
|
| Чет Юни 13, 2013 6:05 pm |
|
|