|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:12 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Логиките на Atmel
Някой има ли досег с тях? Произвеждат както CPLD-та, така и FPGA. Гледам, че имат FPGA на 5V.  Както и 4М памет за тях, също на 5V. Какво мислите по въпроса?
|
| Пет Дек 23, 2005 1:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз не съм ги гледал поне от 5 години какво правят с какво се програмират CPLD-тата? JTAG?
|
| Пет Дек 23, 2005 4:32 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Аз съм фен на Xilinx. Смятам, че са най-добрите на пазара. Макар да не съм се занимавал със CPLD и FPGA на Atmel, съм чувал от колеги, че не работят толкова стабилно. Затова си мисля, че е по-добре човек да подхване някоя стабилна технология/фирма и работи предимно с нея. По отношение на 5-те волта - ами те и Xilinx имат логика на 5 волта, а и какъв е проблема с организацията при по-ниски напрежения - 5-те волта, как да кажа, са малко остаряла работа вече.
|
| Пет Дек 23, 2005 4:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не виждам какво те притеснява, логиката която бяхме избрали е 5V толерантна, и абти на 5 V, ако не ти стигат клетките едва ли атмел имат FPGA на 5 V, не съм гледал, но и на други места не съм виждал така че ........
|
| Пет Дек 23, 2005 7:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Еми виж де: http://atmel.com/dyn/products/devices.asp?family_id=623
CPLD-то няма да стигне за всичко, с което съм решил да го натоваря.  Макар, че в оня Халтек бяха сложили точно атмелско някво CPLD.
|
| Пет Дек 23, 2005 11:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ти кажи с какво искаш да го товариш, да разтоварваш процесора и тй да седи без работа и да караш CPLD-то да смята смисъл няма, също така няма смисъл процесора да смята, ако информацията може да е сметната предварително, по едно време доста извратени идеи имаше относно формата на данните. Остави CPLD да мери честота и да ти управлява изходите, те. да сравнява, зареждай го през CPU и не го занимавай с глупости.
Виждам FPGA на 5 V . тва добре. ама акоще го товариш това FPGA тогава помисли да смъкнеш процесора на 3.3 , а в крайна сметка ако сложиш FPGA просто му вкарай вътре едно ядро и си реши проблема тотално, верн ще трябва памет външна но ... не е сташно много, тъкмо ще си сложиш каквото ядро ти трябва, ще имаш достаъчнопамет и FLASH за linux .... абе с две думи ще си улесниш живота ......и ще спестиш от процесор, и пак може да ползваш FPGA на Xilinx ....
п.с. имай в предвид че това което е дадено там са гейтове, а не макроклетки, при спартан 50к гейта, са 1700 клетки, тук 40к ще са по малко. 5 V CPLD мисля беше с 512 макроклетки, т.е. това FPGA с 40 к ще има около два пъти повече макроклетки, като схемни възможности зависи от кокретната схема, FPGA може би ще ти даде малко повече възможности при еднакъв брой клетки. Най одбре първо си напиши каквото ще правиш, и виж колко гейта иска.
|
| Съб Дек 24, 2005 12:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз малко да разтегля темата:
накой слагал ли opencore-mcu в FPGA и как се държи?
|
| Съб Дек 24, 2005 3:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
не съм, но съм работил с подобни у-ва и не съм забелязал да правят проблеми, и също така не съм абелязвал нестабилност от към смущения, така за спорта тествах една платка като е извън корубата си, нямах много врме но пробвах с различни разряди към маса примерно, пиезо проблем не прави, с 10 u/400 В също, с електрошока я забих, но ме съмнява че освен на масата искра е прескачала и към някои сигнални пътеки, те уж всички входове са защитеиама това все пак са си 50 kV, ине знам с какво нарастване, може би капацитивно се е промъкнало.
p.s. гледам че в DXP има ядря, не знаех, аз не го обичам много, но имат ядра и ми се стори интересно, имат си и компилатор и RTOS май .......сега не знам до колко всичко е читаво, все пак е протел ама .....
|
| Съб Дек 24, 2005 7:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Ъ?!
имаш предвид, че в protel-DXP има VHDL компилатор за спартани (примерно), готови сорсове на някакви ядра (процесорни), че и компилатор на С за тези мета-процесори? това не излиза ли адски много от целите на протела?
ще ме накараш да го кача за да го разгледам 
|
| Съб Дек 24, 2005 9:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да бе, нараво се учудих, и не само ядра, значи ти си рисуваш схема, слагаш процесор, контролер напаметта, VGA, ком портове, I/O всичко това е като елементи, а то си го компилира. Имаш с среда където се пише на С, пишеше и нещо за RTOS ама не съм го зачитал подробно, и в кайна сметка всичко се набутва в едно FPGA, гледах примерен проект, отвън само RAM и две EEPROM. В единия конфигурация на FPGA-то в другия програмата на процесора. RAM си е рам .... и това е всичко. В един чип всичко, не го разглеждах много подробно, но чиповете са х51 архитектура май, не съм гледал колко такта на иснтрукция, но надявам се да са за по-един, както е Cygnal-а. На хартиа всичко е добре, ама нямам FPGA под ръка да го пробвам, всъщност ... на Никола дев.борда беше тук няколко дни ама пък време не ми остана, искаше ми се да пробвам, но все още няма почти никакво оборудване  .
п.с. това е доста удобно, има някои недостатъци, таймер, PWM модули, но те могат да се добавят по същия начин, най-големия недостатък са липсата на аналогова перифрия, АDC но... това се оправя, такак нещата ми изглеждат доста елегантно, и в случай че гониш производителност и гъвкавост просто ми се струва идеално решение, то аз отдавна мисля да позлвам cpu-та в FPGA, но не ми е идвал подходящ проект който да го оправдава, ноето случя с ECU на Реконструктора е идеален за целта, з първо мислех за подобно решение но той държеше на атмегата тогава ..... а реално можеш да си вкараш всичко х86, АРМ или каквото друго се сетиш, е верно че някои от тия се плащат .....
|
| Съб Дек 24, 2005 9:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да сте виждали нещо в протела да работи стабилно  ?
За такова начинание се искат много стабилни нерви. И време което безвъзвратно и безполезно да загубиш.
|
| Съб Дек 24, 2005 9:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хареса ми идеята че всичко става през протел, иначе е ясно, просто можеш да си ползваш webpack същата работа, а за сорса си компилираш на нормален компилатор, това не е страшн, но някак там е по удобно.
Но това което най-ме накефи в това DXP е как се визуализира сорса, много готино, не сум виздал подобен редактор друг, отеделя ти всички отварящи и затварящи скоби, може да ги криеш, т.е. като дървовидна структура направено, все едно ползваш експлорера на винбоз, и може да ... заваряп да го наречем, това в скобите и то ти показва if(A>B)...... и толкова, ако посочиш if ти изписва в прозоре съдържанието му, ако цукнеш на + се отваря целия иф в основния прозорец, много е удобно, просто на мен ми е перфектно. Аз има малко странен стил на писане, в смисъл отваряи и затарящи скоби са ми на нов ред самички, за да ми е пригледно и бързо да се ориентирам, приемрно скобата не ми е след if-а а е на следващия ред по навътре, а това което е в IF на по следващия ое по навътре. И с тоя редактр прасот е прекрасно, всичко става мног прегледно, много е лесно да с еориентираш в програмата. Това може би е най-доброто нововъведение в тоя протел, чудех се как да позлвам тоя редактор за всикчите си проекти. По същия начин май разпонава и VHDL-а .. не знам с Verilog дали се оправя.
p.s. никола, като получиш платката, дай пробвай нещо елементарно с протела, да видим дали ще стане, то с ерисува много бързо, накарай там някой диод да светка .... кофтито е че на борда няма втори eeprom ...  . Няма как да ти дам моя борд от БГ, имам съвсем същия чисто нов ..... тъпа работа, ще трябва да си купувам по нататък, ще ми станат два, а в БГ нещата си седя и събират прах, и CPLD кит имам .... и разни други .....
|
| Съб Дек 24, 2005 10:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
много съм учуден, признавам. ще взема да го кача да го поразгледам. това в бормалната инсталация ли е или е нещо допълнително? аз имам нещо, което е ~170МБ, това ли е?
то IP-корове много народ продава, като хубавите са си доста пари. е, има и безплатни и за тях ми беше питането в същност. ARM продават в същност само корове, и всички производители на силикон си го купуват и го комплектоват с подходяща периферия (била тяхна или купена на кор също) и в правят серия чипове. ако протел го могат в средата си, какво ще правят тези фирми?
да си призная, не вярвам компилатора на протел за спартани да се оправя добре. освен ако не ползват на xilinx, ама в такъв случай трябва да са взели от всички: алтера, латис и т.н. за С компилатора са вярни същите разсъждения.
|
| Съб Дек 24, 2005 10:09 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
То добре ще тръгне светодиода,ами като се наложи да правиш нещо по сложно като вземе да се дъни ще ти побелява косата доде намериш как да избегнеш поредния бъг. Тия тъпанари освен готин интерфеис друго като хората нямат. Да не говорим че и в интерфеиса имат бъгове а вече 4 сервис пака сложиха. Като ми остане време ще ти компилирам едно такова и ще ти кажа.
Един такъв процес го виждам по следния начин. Вземаш едно ядро,гледам има и свободни има и платени/платените също стават на свободни  / в средата на Xilinx си му слагаш и необходимата ти периферия,настроиваш си програмата на нормален процесор с такова ядро и оттам нататък започваш да си тровиш нервите на самия кристал.
|
| Съб Дек 24, 2005 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Принцпно не знам има ли нужда от тровене, като имаш в предвид е по повечето контролери проблемите са именно с периферията. Иначе в ядрото какв прблеми да имаш, абе трябва да се пробва, позлва се, явно върви. А те протел ме съмнява че с анаправили точно това, те не са написали ядра, те са куили ядра и просто са им сложили сорза в протела, и са им нарисували корпуси, може би някакви настройки по вемена за да няма роблеми с конкуренция на сигналите .... и тва е , за компилиране мисля позлват на xilinx защото на някоко пъти каза чекомпилира и там пише xilinx. Може би е само за Xilinx, те и в 99 имат опции за работа с FPGA, ще го видя аз това
едит:
Та .. разгледах аз сега DXP, има три ядра Z80, x51, PIC. Z80 адресира 64/64, обаче х51 има 64 ром но само 256 байта рам, интересно аз ли не прочетох нещо или наистина е само толкова, ще е глупаво тъй като тя се справя доста добре, има хардуерен умножител и делител. Z80 също не е лошо ама аз с ткаов ане съм работил. PIC е най слабиа, някакви байтове смешни беше за RАМ. Вече забравих.
А погледнах и нашите момчета от Xilinx какво имат, MicroBlaze 32 бита, RISC, само 225 клетки, 100 MIPS. А имат и 8 битово животинче. В сайта виждам и някакъв PowerPC.
Реконструктор, това MicroBlaze ядро те оправя от всякъде, акоонова в DXP може да е бъгаво, това не вярвам, проблема само е че лиценза струва 500$ почти .... дали го има нейде .....интересно ще ми е да видя какви са му възможностите.
|
| Съб Дек 24, 2005 10:55 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|