Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Въпрос за dv/dt смущения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за dv/dt смущения
Схванах идеята! Не знам защо, но винаги съм си мислел, че дебелите профили са си чиста загуба на материал ...
Никога не съм се задълбочавал толкова със солид. Мога само да чертая, но никога не съм правил симулации. Като ми остане ред трябва да се по-занимая.
Реално като имам това в предвид наистина излиза, че (поне на теория) по-големите модули трябва да са по-добър избор. При тях температурата ще се разпредели на по-голяма площ. Реално аз няма как да успея да разсея цялата мощност, но по-доброто разпределение ще спомогне модулът да стои извън критичните нива по-дълго.
Ще трябва да тествам реално, за да съм сигурен.
Благодаря!

Сря Май 07, 2014 11:52 pm
Профил

Ами за симулации солида е доста слабичък, за да получиш по-реални данни ти трябва нещо по-сериозно, примерно флотерм. С флотерма съм симулирал сравнително големи асемблита които съдържат други асемблита, с вътрешни и външни вентилатори, резултатите са доста точни, след това съм сравнявал с реални тестове. Това обаче си струва когато е по бавно и скъпо да тестваш различни конфигурации, иначе най-добре си е на живо. Ако искаш да имаш някакъв резерва си осигури принудително охлаждане, потока трябва да е по дължина на ребрата.

Чет Май 08, 2014 12:05 am
Профил

Ами сложил съм вентилатор, при това бая мощен на 230V. Аз разгледах някой от по-широките. Изглежда при тях основата е от халомин. Така че като се изтегли тоя флотерм(ако се изтегли, че няма сийдъри) ще гледам да направя някой симулации. Просто в случая проблемите са 2 - първо трябва да си купя от различните видове модули и после трябва да си направя платки за тях ... Реално става дълга и широка ...
Благодаря!

Чет Май 08, 2014 4:27 pm
Профил

Номерът е не само да го обдухваш, а да го обдухваш на правилното място. Няма нужда да вкарваш въздух към всички пера. Вкарвай само към най-горещото място.

Чет Май 08, 2014 5:13 pm
Профил

Абе ..... аз по-скоро бих казал, по-малък, но е добре да го обдухваш целия. За флотерма .... ако имаш идея че ще го позлваш като солида ..... далеч си от истината, все пак е продукт на ментор :D, изобщо не се и опитвай да правиш нещо в него, импортвай си всичко от солида, това е май най-разумният начин, но пак ти гарантирам ден два псуване докато направиш и проста симулация.

п.с. а това е един от продуктите с най-потребителски интерфейс на ментор де .... не ми се мисли Дедо как се бори с тия падси и други извращения, а ако каже че и някой механичен кад е подкарал ......

Чет Май 08, 2014 5:25 pm
Профил

Нещо не се оправям за сега с флотерма, но направих няколко симулации на Солид. За да симулирам различните корпуси, си направих по една "пластина" дебела 0,5мм и с размерите на металната основа на различните модули. Направих симулации с паста и без. Без паста алуминиевата основа се държи малко по-добре от медната.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Мед
CUpaste.png
CUpaste.png [ 62.15 KiB | Прегледано 3010 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Алуминий
AlAl no paste.png
AlAl no paste.png [ 136.82 KiB | Прегледано 3010 пъти ]

Когато добавя паста обаче, при медта няма особена разлика, но при алуминия става това:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Халумин
AlAl with paste.jpg
AlAl with paste.jpg [ 47.71 KiB | Прегледано 3010 пъти ]

Опитах с различни стойности за контакт сет: 0,00065K/W до 2,857е-006 (това го видях е една симулация). Все това се получава. Опитах да сложа различни видове алуминий - няма ефект. Това нормално ли е?! Или програмата нещо не е в ред?!
Не съм объркал заданието на източника на топлина! Направих симулацията поне 4 пъти, като накрая даже начертах на ново елементите...
Благодаря!

Вто Май 13, 2014 3:02 pm
Профил

Пастата няма нужда да я симулираш. Принципно при какви да е софтуери за симулация е голяма грешка ако се опитваш да симулираш абсолютно всичко. Тов акоето виждаш като симулация е при 0 К/W за прехода, и да имаш там някакво съпротивление, то ти имаш, това е ясно, то променя съвсем малко цялата работа и то предвидимо. В по сложните софтуери за симулация, флотерма, може да задаваш грапавост на повърхностите и от там се смята съпротивлението, но това не е кой зане какво. Виж ако имаш подложка това е друг въпрос, но и тя е абсолютно предвидима. Като гледам първите две всичко ми изглежда нормално. То е много важно да знаеш какъв коефициент на топлоотдаане да сложиш за радиатора, там е тънкия момент, а коефициента може да варира мноооого, затова и флотерма е по добър, защото той изчислява и това на база повърхности, материали, положение и обтичане.

Вто Май 13, 2014 5:37 pm
Профил

Е все пак се ориентирах. Изглежда, че почти няма разлика м/у корпусите. А и ако нещо вярно в тези симулации, радиаторът се държи учудващо добре. Аз очаквах да ми трябват някакви огромни. А като пуснах симулацията на 1 час (отчитане на 15 мин), след 30 мин температурните промени са минимални.

Вто Май 13, 2014 8:53 pm
Профил

Ами аз ти казах какво да очакваш, според мен ако отделяш 130 Вт ще го прегрееш за няколко минути. При тази мощност няма нужда да симулираш много дълго, в рамките на 2-3 минути ще достигнеш максималнат температура.

Вто Май 13, 2014 8:56 pm
Профил

Не. 130W е максимумът даден за единия корпус. Максималната мощност е около 80W. И тази мощност ще се достигне ако се използва висока носеща честота и при висока температура на модула. Искам малко да се презастраховам. Да не вземе да спира за почивка през 5 мин.

Вто Май 13, 2014 9:02 pm
Профил

Ами доста добре се държи! :)
Чак се изненадах! Сега не съм го натоварил кой знае колко, но нямах подходящ двигател под ръка за натоварване на макс.
Някой има ли впечатления от модулите на Mitsubishi с вграденото управление? Заслужават ли си? Струва ми се, че корпусите им предават много малко топлинна мощност - към 90W...

Сря Май 28, 2014 8:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6