Автор |
Съобщение |
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 4:18 pm Мнения: 330 Местоположение: България
|
Универсален аналогов вход/изход
Има ли IC със следните функции (на един и същи вход): - 0 до 12 волта аналогов вход, 16 бита - 0 до 12 волта дигитален вход (той в общи линии се припокрива с аналоговия) - Измерване на съпротивление (current source) - 4-20 мА вход Трябват ми 4 входа. Имам дискретна схема, която покрива първите три, но заема доста място ако искам 4 входа/изхода. Един вариант е NAFE13388, но е с 8 канала и е малко извън бюджета.
|
Вто Дек 05, 2023 1:13 pm |
|
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8994 Местоположение: Разград
|
Re: Универсален аналогов вход/изход
AD74412 - коментирали сме го и съм правил с него 8 канален универсален analog I/O модул (2 чипа). Има всичките неща които искаш. Current source има и като изход (0)4-20мА. Чипа е 4 канален - баш каквото ти трябва - дигиталните входове също ги има като опция чрез сетъп.
105х78 мм е платката. Двуслойка в случая - на 4 слоя може да се направи доста по компактно а и те без това препоръчват да е на 4 слоя.
|
Вто Дек 05, 2023 1:37 pm |
|
|
stewie
|
Благодаря - на пръв поглед изглежда идеален за целта.
|
Вто Дек 05, 2023 2:04 pm |
|
|
Cekins
|
Работи Аз имах по сериозни планове ама се разсъхнаха... Това е направено с 485/модбъс. Мислех да го направя с етернет - има разни чиплета 3 порта суич. Ама дойде чип кризата, поеха ме други задачи и накрая смених и работата и така си остана. Имам и един малко по нов дизайн ама пак е с 485. Поне е на 4 слойка де Сега на тия евтините платки може да поръчам 5 прототипни и да си направя два модула ей така за спорта. Не че ми остава време да си играя де...
|
Вто Дек 05, 2023 2:20 pm |
|
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 12:48 pm Мнения: 4605 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ако ти е за един програмируем вход изход пондобре ползвай ad74115 https://www.analog.com/en/products/ad74115.htmlAko ти трябва hart modem пипа е ad74115h Ааа писал си 4 входа/изхода тогава ad74412/13 Доста се харчат , големите в индустриалната автоматика почнаха да обичат идеята от софтуено конфигурируемо и/о. Аналог дста инвестига от години в това, така пе скоро няма да го спрат
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
Сря Дек 06, 2023 7:16 pm |
|
|
stewie
|
4 входа/изхода, чакам оферта от дистрибутор.
Променя ли се акуратността на измерването на съпротивление с времето при АД74412? Не можах да видя някаква авто калибрация в даташийта.
|
Чет Дек 07, 2023 4:46 pm |
|
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 12:48 pm Мнения: 4605 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Не вдявам въпроса.... По принцип се слага еталонен резистор точно за да измериш и компенсираш дрифт (от температурна разлока, стареене и )нт.н. Акуратноста си е колкото си пише.. На ниво система правиш замерване на топло студено и смяташ коефициенти за компенсация, линеаризация... Та кое да старее най-напред?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
Чет Дек 07, 2023 9:57 pm |
|
|
stewie
|
Това имах предвид, как се прави компенсацията. Не се изразих правилно, но вдянах отговора
|
Пет Дек 08, 2023 1:25 pm |
|
|
Cekins
|
На този чип му липсва само 3 и 4 проводно мерене на съпротивление (за pt100 на по-дълги кабели) - мисля че може с два канала да се направи ама пък се губи единия канал. На pt1000 кабела ще окаже влияние като стане много дълъг, ама на pt100 на 10-тия метър и почва видимо да се усеща. Аз с тия модулчета дето ги бях правил меря 10-тина температури в една машина ама с pt1000 и кабели 20-тина метра. Ако сложа pt100 и веднага ще се офсетнат с 3-4 градуса. Въртяха ми се мисли по един канал да пусна 1мА а по друг да меря и да го направя трипроводно ама ще загубя по един канал на всеки трипроводен вход.
От любопитство бях мерил какво прави един сименс-ки модул за пт100/пт1000 пуска някакъв патерн от различен ток - редува няколко различни стойности - не знам с каква цел са го направили - дали за компенсация на кабела или за подобряване на резолюция.
|
Съб Дек 09, 2023 10:27 am |
|
|
MYXATA
|
Ее все пак, е програмируем вход изход. Набутали са цап, ацп други шукарии, токови кръгове. Имаме многовходови ацп-та дето са изключително и само за температура и например за сеизмични мерения, 24 битови , ама 24 от които ефективни имаш 22 до 23 бита..не като от други производители де 24 битово ацп с ефективни 18.... вярно сравнително бавни са ама..
Тка че зависи ккаво му трябва на човеко.
|
Съб Дек 09, 2023 11:18 am |
|
|
Bai Ui
|
Аз съм ви ползвал 24 битовите АЦП-та - 238024, един немски инженер се опитваше да ме убеждава че поне 6 бита ще бъдат само шум, викам му - паживьом увидем, оказа се че шумът може да бъде нещо полезно - споменавал съм го в една друга тема на Бабане - създава естествен dither при управление на мотори, което в моят случай увеличи около 10 пъти прецизността за позициониране.
_________________ イーロンマスクは最高です
|
Съб Дек 09, 2023 12:21 pm |
|
|
Cekins
|
E 74412 си е супер универсален - на мен ми хареса. С малко гимнастика може и трипроводно да мери пт100 (с използване на два канала както споменах). Само дето цената му си се държи на нивото на което беше преди 3 -4 години като го пузнаха на пазара. Не че е висока - като за 4 универсални и/о канала си е добре.
Между другото те токовите генератори не са съвсем вътре в чипа - май трябваше да се ползва външен транзистор. Абе като цяло размера на цялото нещо може да се направи прилично малък. На платката дето я показах са доста разредени чарковете - могат да се уплътнят и повече.
|
Съб Дек 09, 2023 1:10 pm |
|
|