Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Roland HP-135/235 дигитално пиано от 1996г. търся помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Roland HP-135/235 дигитално пиано от 1996г. търся помощ
Здравейте маняци,

Искам да дам глас на едно дигитално пиано на Роланд от далечната 1996г. когато Макарена завладя светът. Крайното му стъпало /усилвателя/ работи. Свето диодите над копчета за менюто светят постоянно и не се променят като се натискат. Това ме навежда на мисълта че нещо по процесорите е изгърмяло. За съжаление не мога да намеря схема или даташит на TC6116 чип. Той е някакъв АЙСИК специално излят за Роланд. Няма кварц около него. Захранен е с 5волта. Има един в края АЙСИК пак на Роланд с кварц около него. Замерих че кварца се клати. Още не съм потърси инфо за него.
Моля дайте акъл как да го съживим? Изпращам Ви снимки. Към момента немога да намеря нищо в нета за това пиано освен user manual. Дънна платка и чипа TC6116 търсих няма никъде. Може да е некой от другите чипове. Съмняваме да се СРАМовете.
Твърде старо е пианото за да има нещо от него в Алиекспрес. Ебея продават стари такива пиана до 500 евра. Тъй като е към 50кг незнам дали ще се намери старо развалено че и да се разнася насам натам?
Без схема какво може да се замери за да се ограничи от къде иде проблемът. Ако намеря инфо за некой чип и да знам със сигурност че той е гръмнал мога да го емулирам с некое ФПГА. До там обаче не искам да се стига.
Дайте акъл, за благородна цел е това пиано. Ще се отблагодарим подобаващо!

Стефан

Прикачени файлове:
IMG_0106.jpg
IMG_0106.jpg [ 909.62 KiB | Прегледано 1950 пъти ]
IMG_0105.jpg
IMG_0105.jpg [ 900.41 KiB | Прегледано 1950 пъти ]
IMG_0104.jpg
IMG_0104.jpg [ 1.13 MiB | Прегледано 1950 пъти ]
IMG_0103.jpg
IMG_0103.jpg [ 1.06 MiB | Прегледано 1950 пъти ]
IMG_0102.jpg
IMG_0102.jpg [ 802.48 KiB | Прегледано 1950 пъти ]

Нед Фев 02, 2025 1:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Roland HP-135/235 дигитално пиано от 1996г. търся помощ
Провери първо захранванията (напреженията). Погледни суперкапа дали зарежда докрай ... може да захранва някоя памет или таймер... Провери със скоп генератора на честотите вероятно е чипа с индуктивностите и кварца. По процесора може да видиш дали нещо реагира пак със скоп. И без никакво инфо за уреда си до тука.

Пон Фев 03, 2025 5:14 am
Профил

Мнение Re: Roland HP-135/235 дигитално пиано от 1996г. търся помощ
Браво RМ,

добри съвети са това. С моят Сименс M07107 дето го изрових от боклука мога да се пробвам.
Преди това обаче "HCL" от форума ми посочи че TC6116 го има в Алибаба. Викам си да поръчам. Тъй или иначе доставката се че мота със седмици. Аз там не гледам по принцип щото дават чипове и други чаркалъци само на едро, да кажем 1000 бр. Явно са си сменили политиката щото го намерих въпросният чип за некви центове, искат мин. 10бр. да се закупят.
Аз обаче си викам, я да пробвам нещо от улицата. Оставих инженерното мислене и взех духалката. Нагрех хубаво платката със всичко на нея. Едва не се издуших от този 30г. гетинакс. И.... 8O ... ооо чудо. То взе че тръгна. Още немога да повярвам. Изчаках ден, два, минаха вече 5 и още си бачка. Явно е имало нещо разлепено. Интересно, аз все си мислих че само чиповете с БГА-фуутпринт се разлепят но уви. Незнам къде е било разлепено, само предполагам. Какво може да е било?

Поздрави

Стефан
:D :rolleyes: :D

Пет Фев 07, 2025 12:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]