Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Термодвоика и чип за нея 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Термодвоика и чип за нея
И аз много харесвам pt100 и подобни ама някой път не става. Има ли вибрации, тия новите pt100 дето са на чип в един момент се пукват и до там. Преди около 25-26 години баща ми беше извадил от някъде една pt100 ама от жичка. Не съм ровил да търся дали ги има ама ако ги има ще струват една шапка пари. Другия вариант е Cu50. Досега само на едно място съм виждал в сравнително съвременна машина да ползват Cu50 - точно заради устойчивост на вибрации. Ама е много инертна щото има бая мед в нея. Иначе на времето масово са ги ползвали в ТЕЦ-овете.
На една машина съм пускал pt100 на около 50 метра кабел 0.5 мм2 двупроводно - грешката беше около 2 градуса.

Чет Май 21, 2026 5:25 pm
Профил ICQ

Да ъпдеитна малко - може да е полезно за някой.

За момнета намерих решение
TM-2HLI Isolated Head Mount Temperature Transmitter
Може да му се закачат поне 5 вида термодвоики а изхода е 4 до 20мА

Продават го за 95 американски кинта .
Даже напазарувах 3 броя много добре са го сковали.
Даже може да му се закачи УСБ и си гледаш на ПЦ какво мери и си конфигурираш изхода.

По идея аналогов изход в днешно време е отживелица ама засега спасих положението.

Чет Юни 11, 2026 5:32 am
Профил
Аватар

Според мен въобще не е отживелица. Аз не бих повярвал на нищо друго освен 4-20мА. Честно казано не мога да се сетя някъде да съм виждал цифрови датчици. Последните две-три години през няколко нови завода съм минал и всиччко се прави с аналогови датчици. Че даже и обратни връзки на мотори когато могат - избягват да ги правят с цифрови енкодери - всичко е на резолвери.

Съб Юни 13, 2026 2:21 pm
Профил ICQ

Намерих още един чип - тоя път е на Микрошит
MCP96RL00T-E/MX
и комуникацията е I2C

Инак 4 до 20мА може би е добре ако не се ходи на ЕМС тестове .... зависимост какво трябв ада се покрива , аналоговия сигнал е пръчка голяма...
И пак да река - зависи какво точност се гони.
Аз намерих едно развалено ТХ 903 на Омега и го разчептих да видя какво има вътре.... вътре има 2 чипа и едно захранване.... в никъв случай тва не струва 800 Долара ,колкото и хубаво да е.

Някви юнаци са сковали термометър с ардуино и гореупоменатия МАХ чип.
https://www.electronics-lab.com/project ... interface/

Сря Юни 17, 2026 6:35 am
Профил
Аватар

Еми ако могат да вкарат пещ за порцелан в лабораторията - да заповядат да тестват за EMC :) Най-малката е 20 метра дълга, тежи 100-тина тона. А и то в една такава фабрика шумовете от 4-20 ще са последния проблем...

Там даже и 24 волтови I/O се смущават понякога. Та предпочитам си аз 4-20. И въпреки всичко пак слагам поне 3 проверки за грешки.

Че като споменах пеща се сетих - преди две години на зимната профилактика един плъх беше препикал един модул за термодвойки. Модула ни грешка ни нищо - вади си 27 градуса на всички термодвойки, хората пускат пещта и след два часа дежурния минава покрай нея - горелките бичат на макс, вътре 1200 градуса. А то на вторя час трябва да е около 380-420 градуса. Та каквото и да сложиш - накрая ще мине едно животно и всичко отива в киреча...

Сря Юни 17, 2026 12:19 pm
Профил ICQ

MAX31856MUD+ съм използвал и съм много доволен. Ако те интересува нещо, кажи ще погледна какво съм правил, че вече минаха няколко години. Беше термодвойка за кумин на котел...
Поздрави!

Съб Юли 18, 2026 1:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2