|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:55 pm
USB Full Speed device - кой контролер да избера?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
При сигма-делтата, преобразуването не става с клока на SPI, а със отделен клок, абе там е мътна и кървава. Двата клока са асинхронни.
Относно трансфера към USB. Ами аз за да ми е относително ритмична скоростта исках да работя на изохронен трансфер с ping - pong буфери. Т.е аз пълня единия, другия си тече по жицата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 20, 2006 5:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
колко S/H гониш на канал и колко ти е времето на преобразуване на ADC-то
|
| Чет Апр 20, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Обръщал ли си внимание на ADS1258, 16-channel, 24-Bit delta-sigma, 125kSPS и достатъчно евтино?
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Пет Апр 21, 2006 1:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Maгьостник какво се разбира под S/H? Ако е семпъл енд холд - това при сигма делта не се използва като параметър (поне аз не знам). Иначе времето за преобразуване е малко трудно дефинируемо при sigma delta технологията. Т.е. незнам точно, понеже както казах АЦП то работи асинхронно спрямо SPI клока (с два клока е). Но знам, че ще е под 125 us , понеже това ми е семплинг рейта.
Абе аз поне както си го представям АЦПто е една черна кутия. Работи си с некакъв си там външен клок (3.072МHz). Семплира си на 8kHz, прави си там типичните за сигма делта преобразуването математики и накрая ми изкарва данните през един SPI порт, който е с отделен клок. Малко е шашава работата. За първи път работя с такъв род АЦПта и не съм много наясно с това което става вътре, но знам че се правят осреднявания. Което значи че се налага да се натрупат определен брой дискрети вътре, за да получиш изходен дискрет. Това отговаря и на въпроса защо не ползвам многоканално АЦП. При превключване, тези натрупани дискрети се губят, трябва време за да се натрупат. И скоростта пада значително.
F-DR: Точно това ADC визирах когато казах че съм гледал многоканални и не става. Това е търговски трик. Казват ти че имаш 16 канала 125 кило семпъла. Но се оказва че ако каналите се превключват, скоростта пада на 23 килосемпъла за всичките. Което прави максимална честота на един канал - под 2 килосемпъла. А аз искам 8.
Както казах сигма делтата се нуждаят от време за да "потече" валидна информация. Това време спъва превключването на каналите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 21, 2006 10:56 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Делта Сигма
http://www.beis.de/Elektronik/DeltaSigm ... Sigma.html
За да мислиш как да подкараш 12-те ADC-та ти трябват известни доста времена
минималното време за преобразуване, старт времето и Read времето на "SPI"
но все си мисли че тази делта сигма ще ти е бавна...
|
| Пет Апр 21, 2006 11:38 am |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
При сигма делта АЦП-тата нещата наистина стоят по различен начин. Аз лично си ги предствям като някъква тръба, на която пускаш сигнала на входа и тя ти плюе данни на изхода. В общи лини сложни машини са, имат вградени цифрови филтри, notch филтри за 50 и 60 Hz. При тях няма нужда от anti-aliasing филтри, честотна лента се ограничава автоматично в зависимост от скоростта с която се бълват изходните данни. Аз съм пускал AD7705
AD за мерене на темпеартура, на всеки 20ms ми даваше даннии и дигаше един флаг за прекъсване.
Това което Цецо казва за много каналните сигма делта ADC, напълно вярно. За да минеш от един канал на друг, трябва време за да се изчистята вътрешните буфери, така че скоростта пада.
Цецо мисля си при че при твойта система ако са захранени от общ clock, може и да стане паралелната работа.
Трябва SPI интерфейса да ти е бърз за да може да изчетеш всичките АЦП-та преди да са готови със следващи сампъл
Edit:
Значи при 8kHz, имаш 125us, за да обходиш АЦП-тата, от това което си написъл че ти трбват 4,8us за едно, при 12 около 60us - мисля че няма да имаш проблеми
|
| Пет Апр 21, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
elrado
Ранг: Минаващ
|
Wizard дай, ако обичаш, link към този example, че не можах да го намеря в сайта на Microchip
|
| Сря Апр 26, 2006 7:19 am |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Сря Апр 26, 2006 10:35 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Да изтупаме темата малко от праха...
Taka, имам няколко работещи проекта, които съм ползвал за драйвер libUsb:
http://libusb.sourceforge.net/doc/
Опън сорс, мултиплатформен, не създава проблеми. Само че установих, че когато искам да получавам данни в реално време (или нещо поне малко близко до реалното време) за Виндовс-а почва да създава проблеми. Проблема е в този цикъл:
И така, понякога (никому неизвестно защо) командата за четене от PC-то закъснява. И то с различно време, но понякога достига и до 250 милисекунди.  А през това време данните дето трябва да ги приемем са отишли на кино, най-много за 25 милисекунди мога да буферирам в устройството. Процеса си върви с real time приоритет, нищо друго нямам закачено по УСБ-тата, виндовс-а с нищо сериозно не е натоварен и въпреки всичко се отвява.
Въпроса ми към Wizard e: де го този драйвер "са оригиналния на микрочип" и как става това с IOCTL? Бих бил благодарен и за малко код - само най-основните функции поне, ако не те затрунява! Понеже съм почти профан за писане под Джам-а.
Приемам и всякакви идеи как да го подкарам стабилно.
|
| Пон Дек 18, 2006 3:52 pm |
|
|