|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:52 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
18F452-пак ядове с 40Mhz кварц
| Автор |
Съобщение |
|
max's
Ранг: Новодошъл
|
 18F452-пак ядове с 40Mhz кварц
Два чисто нови 18F452,писани с един и същи код за 40Mhz.Единия не ще да му тръгне генератора с кварц,другия работи без проблем на същата платка,със същия кварц.Иначе и двата пик-а работят с външен задаващ генератор.Ква е тая мъка бе.....преди с един 16F877 имах същите ядове на 20Мhz.Кво се прави в такива случай...?
|
| Чет Мар 03, 2005 7:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Защо ползваш 40 Мхз кварц? По принцип високочестотните кварцове са по трудни, така съм чувал. Пусни го с 10 и PLL. Аз досега винаги така работя.А иначе за твоя проблем отговорите са два - кофти кварцове или неправилно подбрани кондензатори. За тая честота 15-22 пикофарада и евентуално паралелно 1М резистор. Ама аз досега никога не съм имал проблем с тактов генератор на PIC. Надявам се че си сетнал конфигурационната дума на HS. Щото и това е проблем понякога.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 03, 2005 9:49 pm |
|
 |
|
max's
|
Пиша си ги с кофиг.(HS)задължително.. (10х4PLL) и това го пробвах ,и с 20Mhz, че и на друга платка го пробвах,просто отказва да работи с кварц....виж на вън.генератор няма проблем,бачка си как трябва,и кода не се бъгва.Иди кажи че не работи....така ше си го ползвам.От скоро работя с F452 и не съм си взимал повече бройки....ама мисля си ако ми се наложи да взимам...да ли пък това си е нещо нормално...та аз по добре да попитам.
|
| Чет Мар 03, 2005 11:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какво да ти кажа. Първите 452 бяха много бъгави. Сега обаче вече сме поне на 7 ревижън. Имаме маса продукция с тях, проблем с процесора никога не е изниквал. Дано да си остане така. А пък проблеми с кварц на 452 никога не съм имал. В интерес на истината аз винаги си го ползвам при 10Мхз с 4хPLL.
Откъде си взимаш кварцовете? Едно време имаше едни български боклуци които тръгваха с голям зор. Много ми прилича на нещо такова.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 05, 2005 3:02 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Тия 18-ки са голяма работа  Досега проблеми не съм имал с тях.
|
| Съб Мар 05, 2005 5:45 pm |
|
 |
|
max's
|
Тея български кварцове ..(имат крив размазан надпис без име на фирма),...мойте са (RAKON)-JSF- 4,10,20,40MHz -до сега не ми е оказвал някой.А това че при мен оказва с кварц, а другия пик работи със същия кварц...не ми се коментира...то ясно че всички сте доволни от F452...а аз май, от торбата с **** съм хванал...****.
Иначе,HS+PLL...включвам,когато кода ми е завършен...при мен за по сигурно, първоначално ги пускам на 40MHz (щото компилатора ми прави някакви номера с PLL...)
|
| Нед Мар 06, 2005 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Незнам дали това има връзка с проблема ти, но имай предвид следното:
За да се променят конфигурационните битове (поне тия за кварца), трябва процесора да тръгне от студен старт (да му отпадне захранването). Ако ползваш ICD това може да ти погажда странни изненади. Проблема е че ако го препрограмираш за друг тип clock, но не го запалиш "на студено", а просто извадиш куплунга на програматора - ще тръгне без да се съобразява с новите програмирани битове.
|
| Нед Мар 06, 2005 8:58 pm |
|
 |
|
max's
|
Хубави неща знаеш.Аз по някаква случайност съм заобикалял тоя проблем,дето се казва..избивам му зъбите задължително със (студен старт)...просто навик.Но не го знаех това с новите конфигурации и студения старт.
10х за съвета.
|
| Пон Мар 07, 2005 1:00 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|